A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyermek a család tükre: nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők

Családinet [cikkei] - 2019-10-24
"Segítsen kérem, a gyerekem úgy tűnik, kezd kezelhetetlenné válni. Mit tegyek?" - fordult egy kétségbeesett szülő a pszichológushoz. Vajon tényleg létezik problémás gyerek? A válasz egyértelmű: nem. Csupán problémás szülők léteznek!

A gyermek a család tükre: nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők

A gyerek a család tükre, aki minden problémára reflektál. Rávilágít a szülők közötti konfliktusra, a szülő-gyerek kapcsolatban fellépő nehézségekre, és a szülő saját magával szemben kialakult problémáira is. Nagyon sok szülő kéri pszichológus segítségét, hogy próbáljon meg valamit tenni annak érdekében, hogy a gyerek viselkedése megváltozzon.

“Minél többet foglalkozom “problémás" gyerekekkel, annál inkább kezdek rájönni, hogy nem a gyerekkel van a baj. Egy kaotikus környezetben semmiképp nem tud kiegyensúlyozott, harmonikus személyiség fejlődni. Éppen ezért az első és legfontosabb dolog az lenne, hogy a szülők harmóniát tudjanak biztosítani a gyerek számára, és ők maguk is kiegyensúlyozott személyiségek legyenek” – állítja a szakvélemény.
 

Néhány példa a problémás szülőkre:

 

Nagylelkű szülő

"Az én gyerekem semmiben nem szenvedhet hiányt" – mondják. És mindent megvesznek, reggeltől-estig dolgoznak azért, hogy a gyereknek meglegyen a legújabb technikai vívmánya is. Nem kommunikálnak eleget a gyerekkel, nem játszanak vele, viszont cserébe mindent megvesznek, amire "szüksége" van.


Aggodalmaskodó szülők

Állandóan szoronganak a szülők. Ez főleg az anyákra jellemző. Az egészséges aggódáson túl attól is kiborulnak, ha a gyerek 5 perccel később érkezik haza az iskolából. Nem hiszik el, hogy képes bármit megtenni egyedül, az ők segítségük nélkül.


Fáradt szülők

“Nincs most időm, fáradt vagyok. Hagyd békén apát, sokat dolgozott, fáradt” – nagyon sok gyerek szembesül ezekkel a mondatokkal. Az ilyen szülők általában már akkor elveszítik az életkedvüket, mielőtt még a gyerek megszületett volna. Az általános lehangoltság, feszültség miatt a gyerek úgy fogja érezni, hogy ő az oka annak, hogy a szülő fáradt - főleg, ha még hangot is ad neki. "Megfájdult a fejem tőled. Rossz vagy, nem bírom már” – mondják.
 

Perfekcionista szülők

"A legjobbnak kell lenned!" – hangoztatják, és el is várják a gyerektől. Az ilyen szülőknek legalább két felsőfokú végzettségük van, a gyerek a legjobb óvodába jár, már két idegen nyelven tanul, délután számtalan különórára jár. És nem érti, hogy miért nem tudja mégsem megütni azt a szintet (soha, egész életében), amit a szülei elvárnak tőle.


Manipuláló szülők

Az ilyen szülők egyetlen célja az életben, hogy a gyereket a saját elképzelésük szerint alakítsák. Nem létezik egyéniség, nem érdekli őket, hogy mit is szeretne a gyerek, mi a kedvenc színe, mi a kedvenc étele, csupán annyi a lényeg, hogy bólogatva, szó nélkül megtegye, amit anya vagy apa mond neki. Az aztán más kérdés, hogy amikor a szülők épp nem lesznek mellette, hogyan fog boldogulni a világban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: filantropikum.com

Kép: VGstockstudio / shutterstock

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja