SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 mondat, amelyet gyermeked szeretne hallani tőled

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-12
Az alábbi rövid mondatok megalapozhatják a kiegyensúlyozott fejlődést és a harmonikus szülő-gyerek kapcsolatot.
9 mondat, amelyet gyermeked szeretne hallani tőled

1.    Szép vagy!

Jari Sinkkonen finn gyermekpszichiáter szerint a mai napig él az a rossz beidegződés a szülőkben, hogy a gyereket szabad dicsérni a jó teljesítményéért és a szorgalmáért, a külsejéért azonban nem, mivel ez felszínes gondolkodáshoz és önelégültséghez vezetne.
Ez nem igaz. A gyereknek fontos, hogy a kinézetéről is pozitív visszajelzéseket kapjon. Különösen sokat számít a kislányoknak az apjuk dicsérete, ez alapozza meg, hogyan gondolkodnak magukról nőként. Tehát apák, ne féljetek udvarolni a lányaitoknak!

 

2.    Mi a véleményed?

A gyerek nem vezetője a családnak, de véleménye lehet, és sokat jelent számára, ha ezt el is mondhatja. A döntést nem ő hozza, de könnyen elképzelhető, hogy hasznos meglátásai lesznek egy-egy témában.
Ha pedig olyasmivel áll elő, ami akár anyagi okokból, akár más miatt nem megvalósítható, értelmesen magyarázzuk el neki az okokat. Ezáltal megtanul kompromisszumot kötni, és nem érzi úgy, hogy semmibe van véve a családban.

 

3.    Ne haragudj!

Nem létezik olyan család, amely a nap 24 órájában folyamatosan a béke szigete lenne. Az együttélés sok konfrontációval jár, és néha mi, felnőttek sem reagálunk tökéletesen. Ezzel nincs baj, emberek vagyunk, de fontos, hogy ilyenkor képesek legyünk a gyerektől is bocsánatot kérni. Ezzel nem csak egy gesztust teszünk felé, hanem számára is természetes lesz, hogy hibázás esetén elnézést kérjen másoktól.

 

4.    (Már) Nem haragszom rád!

Hasonlóan fontos, hogy ne csak elnézést kérni, hanem megbocsátani is tudjon a gyerek, és ehhez is mi szolgáltathatjuk számára a legjobb példát. Haragudni szabad, ám a dühöt egy idő után el kell engedni, főleg, ha a másik valódi megbánást tanúsít. Miután megbeszéltünk egy-egy kényes szituációt, ne felejtsük el szavakkal is egyértelművé tenni a gyermek számára, hogy nem vagyunk már mérgesek rá.

 

5.    Büszke vagyok rád!

Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor büszke lesz a gyerekére, de sokan nem mondják ezt ki nyíltan. „Úgyis tudja, nem fontos” – gondolják.
Pedig fontos. Felnőtt emberek is keserűen tudják visszaidézni, hogy mennyire vágytak volna a szüleik elismerésére, de ezt soha nem kapták meg. Hogy mennyit számított nekik, amikor apjuk egyszer az életben – például a diplomaosztójukon – kifejezte a büszkeségét. A te gyerekednek ne kelljen évtizedeket várni erre a pillanatra!

 

6.    Köszönöm, hogy elmondtad!

Ha a gyermek megtisztel a bizalmával, és beavat néhány kellemetlen titkába, eszünkbe se jusson megszidni értük. Hiszen ez azt jelenti, hogy jó úton járunk: bízik bennünk annyira, hogy meg meri osztani, ami a szívét nyomja. Ezért ha elmeséli akár valamilyen helytelen cselekedetét – például hogy csúfolt valakit az iskolában vagy elemelt egy apróságot a barátjától – akár valami olyan élményét, amit kínosnak tart, az első és legfontosabb, hogy köszönjük meg a bizalmát. Utána dolgozhatunk együtt a megoldáson, folyamatosan olyan légkört fenntartva, amelyben más alkalommal is meg fog tudni nyílni.

 

7.    Megmutatod, hogyan csináltad?

A gyerek számára az egyik legnagyobb elismerés, ha a szülő érdeklődik a dolgai felől. Akkor is érdemes kíváncsiságot mutatni, ha amúgy a téma nem a mi világunk – például megkérni a gyereket, mutassa meg, hogyan játszik a telefonján.

 

8.    Vicces vagy

A gyerekek a maguk módján általában igencsak szórakoztatóak. Még ha poénjaik színvonala nem is mindig éri el az általunk elvárt szintet, érdemes néha újra felvenni a gyerekszerepet, és együtt nevetni velük. Egy-egy közös nagy viccelődés után már ritkán fordul veszekedésbe az este.

 

9.    Örülök, hogy velünk vagy.

Erősítsük meg benne, hogy boldogok vagyunk, hogy őt kaptuk az élettől. Mondjuk el minden nap, főleg a nehéz időszakokban. A gyereknek is tudnia kell, hogy lehetnek nehézségek, olykor akár mehetünk is egymás idegeire, de ettől függetlenül ő a legnagyobb ajándék, amelyet kaphattunk a sorstól.

Kapcsolódó cikkeink:

29 mondat, amit minden anyuka elmond minden egyes nap

7 fontos mondat, amit minden gyereknek hallania kell, hogy egészségesen fejlődjön

8 mondat, amit soha ne mondj a gyerekednek!

7 biztató mondat, amit inkább ne mondj egy tinédzsernek

Kép: pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja