A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért olyan hangosak a gyerekek?

- 2018-11-06
"Most mondd meg, kisfiam, miért ordítasz? Itt állok melletted, akkor is hallom, amit mondani akarsz, ha nem kiabálsz."
De sokszor hallottam ezt a mondatot szülőktől! Sőt, mi magunk is számtalanszor szólunk Fanninak, hogy beszéljen kicsit halkabban.
Miért olyan hangosak a gyerekek?

Múltkor egy anyuka megkérdezte, hogy mit csináljon, hogy a gyereke ne kiabálva kommunikáljon. Erre viccesen azt feleltem, hogy ne járassa oviba.

A probléma gyökere ugyanis innen ered. Fanni is azóta beszél hangosan, amióta oviba jár. Elég volt 2 órát bent töltenem az első évben egy nyílt napon, hogy megértsem, miért.
A gyerekek, amikor belemelegednek a játékba, hangosak lesznek. Egy átlagos csoportba 25-30 gyerek jár, ennyien már igen komoly hangzavart tudnak okozni.

Egy óvónő mesélte, hogy egyszer megmérték a zajszintet a csoportjában, és az bizony jóval az egészséges határérték felett volt. Azt mondta, hogy a gyerekek komoly zajártalomnak vannak kitéve, és egy-egy érzékenyebb idegrendszerű gyerek nehezen viselheti az ovis élettel együttjáró lármát. Azt is elmesélte, hogy vannak napok, amikor a szokottnál is zajosabbak a gyerekek, és olyankor még az ő feje is megfájdul a nap végére.
Sok gyerek nem szereti a délutáni pihenőt az oviban. Pedig erre nagy szükség van. Ilyenkor, még ha nem is alszanak, kicsit elcsendesednek, és pihen az idegrendszerük.

Miért olyan fontos a gyerekek számára a délutáni csendes pihenő?

Fanni az érzékenyebb gyerekek közé tartozik. Bár nagyon szereti az új csoportját, néhány napja elkezdett panaszkodni, hogy nem akar oviba menni. Először azt hittem, esetleg bújkál benne valami, mivel látványosan sápadt és beesett az arca. A gyönyörű nyári ragyogásnak már nyoma sincs. Ma hosszas beszélgetés után kibökte, hogy nagyon elfárad a hatalmas lármától, ami a csoportszobában van. Azt is elmesélte, hogy amikor már nagyon nem bírja a zajt, a fülére tapasztja a kezét.
Bár azt terveztem, hogy lassanként kiiktatjuk a délutáni pihenőket, beláttam, hogy Fanninak továbbra is nagy szüksége van rájuk. Az ovis nyüzsgés nagyon kimeríti, kell az a két óra délutáni alvás, hogy kicsit regenerálódjon az idegrendszere.

Ezenkívül holnap kiveszünk egy nap pihenőt. Tapasztalatból tudom, hogy jobb megelőzni a bajt. Amikor a gyerekek idegileg kifáradnak, könnyen megbetegszenek. Kihasználjuk hát a csodálatos időt és kilátogatunk a Margitszigetre. Pár óra a természetben a legjobb módja a feltöltődésnek.

Forrás: Lányomnak az életről
Indexkép: Flickrboudewijnberends

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja