SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meditációs gyakorlatok gyerekeknek

Családinet [cikkei] - 2018-05-03
Mi a meditáció? Nem más, mint a figyelem tudatos irányítása, hogy felülemelkedjünk a gondolatok sorozatos áramlásán.
Meditációs gyakorlatok gyerekeknek

A meditáció rendszerint olyan lelkiállapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak.

Miért lenne nagyon fontos, hogy minden gyermeket megtanítsunk a meditációra? Olvasd el, milyen csodálatos hatásai lehetnének! >> Az iskola, ahol megtalálták az indulatkezelés tökéletes módszerét: nincs több agresszió, intő, se eltanácsolás


Mi történik a meditáció során?

A cél a lelki béke, a megnyugvás keresése.
Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni, ez egy megváltozott tudati állapot, jelenlét. Megszűnik minden, az Itt és Most van. Aki a jelenben él, a maga teljességében tapasztalja meg az életet. Minél tudatosabban éljük át a jelen pillanatot, annál inkább megtisztítjuk elménket a fölös érzelmek (pl. bűntudat vagy bánkódás) piszkától, elűzzük a múlt ködképeit, és nem félünk a jövőtől. Nem csupán egy dologra koncentrál az ember, mert ez által megítéli az összes többit. Meditáció során mindent érzékelünk. Amikor ezt megtanulja valaki, akkor egy zajos piactéren tud a legjobban meditálni.

Sokan úgy vélik, a meditáció valami egzotikus dolog, amely kizárólag a keletről érkező vallásokhoz kapcsolható. Vannak, akik úgy gondolják, ez valami olyasmi, amihez egy bizonyos módon kell ülni. Talán azt hiszik, ilyen gyakorlatot csak a "szent emberek" végeznek. Ám ezen feltételezések egyike sem igaz. Meditálhatunk bárhol, a nap bármely pillanatában, csendben ülve, behunyt szemmel, vagy nézhetünk gyertyalángba, mikor az éber figyelem kitörli elménkből a többi gondolatot.

A meditáció se nem misztikus, se nem másvilági, se nem nehezen elsajátítható. Nem csak egy bizonyos "elit" élhet vele, és nem csak azoknak való, akik szerteágazó tudásra tettek szert a keleti vagy egyéb vallásokban. A meditáció nagyon is kézzelfogható, praktikus, és mindenki számára elérhető módszer.

A meditációt évezredek óta, több kultúrában alkalmazzák, mivel számtalan előnye van. Mind a testünkre, mind az elménkre, mind az érzelmeinkre hatást gyakorol.
 

A rendszeres meditáció eredményeképpen:
 

  • egészségesebbek leszünk, mert amikor a légzésünkre figyelünk, csökken a vérnyomásunk, lelassul a szívverésünk, nyugodtabbá válunk;
  • élesedik az elménk, amely hatékonyabbá teszi a kommunikációnkat mind a munkahelyünkön, mind a társunk, a barátaink, a családunk körében;
  • könnyebben tudunk koncentrálni, ezért kevésbé érezzük magunkat leterheltnek;
  • tudatosítjuk az érzelmeinket, ezért ritkábban fordul elő, hogy túlreagáljuk a dolgokat;
  • hamarabb megtaláljuk a megoldást életünk azon területein, ahol úgy érezzük, elakadtunk;
  • közelebb kerülünk önmagunkhoz, elmélyíti az önismeretet, kiszabadít az én bilincseiből
  • újfajta nyitottság köszönt ránk, s készen állunk arra, hogy annak vegyük az életet, ami
  • kiürült tudatunkkal könnyebb megítélnünk, mi az, ami fontos és megszabadulunk attól, ami lényegtelen
  • aki megtanulja, hogy minden tevékenységét figyelmes éberséggel végezze, újra meg újra feltöltődik napközben

     

Meditáció gyermekeknek
 

Napjainkban az USA-ban és Európa-szerte bevezették már az iskolába is a meditációs technikákat, hogy tanítás előtt elcsendesítsék és összpontosításra késztessék a tanulókat. A gyermekeknek általában tetszik a meditáció, lelkesen vesznek részt a gyakorlatokban, aminek önbizalmuk megnövekedése és jobb magaviselet a következménye.

A szülők, amikor gyermekükkel meditálnak, ne félszívvel tegyék, hangolódjanak rájuk teljes egészében, figyeljék meg, hogy egész testük részt vesz a gyakorlatban, a jelen pillanatban, a "mában" éljenek.

Mi a meditáció? Nem más, mint a figyelem tudatos irányítása!


Meditációs gyakorlatok
 

  • Illat-meditáció: (2-3 éves kicsiken próbáljuk ki ezt a technikát) Gyűjtsünk össze szagos tárgyakat a kertből és a házból. Válasszunk kellemes és különös, virág- és gyümölcsillatot, édeset és savanyút, élénket és fűszereset, hideget és meleget (pl. levendula, vanília, őrölt kávé, tej, citromszelet, bors, mentalevél stb). Szólítsuk fel a gyerekeket, hogy üljenek körbe, kössük be kendővel a szemüket, majd átnyújtva nekik a szagos tárgyakat, kérjük, hogy írják le az illatokat. Meg leszünk lepve ezektől a leírásoktól, hisz őket nem kötik még előre gyártott felnőtt előítéletek, tanulhatunk valamit ettől a friss világlátástól.
  • Meditáció a természetben: mikor együtt sétálunk egy parkban, mutassunk rá az évszakok sajátosságaira. Hallgassuk a természet hangjait, csendben fogadjuk magunkba a táj látványát, halljuk a madárdalt, szagoljunk bele az égbe, érintsük meg a szemhatárt. Vigyünk haza leveleket és préseljük le őket, köveket medencébe vagy tálba helyezhetünk.
  • Légzés-meditáció: a légzés a meditáció lényeges segédeszköze, mivel kizárólag a jelenben zajlik. Kérjük meg a gyermekeket, hogy gömbölyödjenek össze a padlón. Sorban helyezzék kezüket társaik hátára, hogy érezzék a levegő ki- és beáramlását, képzeljenek el egy felfúvódó és leeresztő lufit a pocijukba. Színesítsük a gyakorlatot játékokkal, ami a légvételre irányítja figyelmüket.
  • Hang-meditáció: összpontosítsunk a közelben hallható hangokra. Mit hallunk a bal fülünkkel és mit a jobbal, mi hallatszik előttünk és mögöttünk? Miféle hangokat hallunk az épületben és milyeneket a szabadban?
  • Zene-meditáció: tegyünk fel valamilyen zenét, majd kérjük meg a gyerekeket, hogy hallgassák meg, esetleg testük mozgatásával fejezzék ki, hogyan hat rájuk a muzsika.
  • Meditáció mezítláb: a lábfej tele van idegvégződésekkel, ezek a test minden pontjával kapcsolatban állnak. A talpat érő ingerhatások sokfélesége váratlanságával felvillanyozza az érzékeket, s új lehetőségek felé tereli az elmét. Készítsük elő a járó meditáció útvonalát úgy, hogy helyezzünk el sorban különböző állagú anyagokat a láb elébe - pl. különböző méretű kavicsok, fű, homok, forró és hideg tálak, seprűnyelek, stb. Óvatosan nehezedjünk rá mindegyik felületre, miközben az új ingereket figyeljük s azt, hogy miként reagálnak a különböző anyagokra a láb egyes pontjai.
  • Limlom eltávolítása: takarítsuk ki együtt a gyerekszobát. A limlom olyan érzéseket és várakozásokat ébreszt, amelyek elvonják figyelmünket a jelenről. Használjuk fel ezt az időt arra, hogy együtt elmerüljünk a múltban, beszéljünk erről, a jelenről és a jövőről.

Ha a gyerekek már kiskorukban hozzászoknak az összpontosító meditációs gyakorlatokhoz, ez jó szolgálatot tesz majd nekik a vizsgadrukk leküzdésére, a szívfájdalmak orvoslására és a testi változások kezelésére. Amennyiben gyermekünk eleinte nem szívesen csatlakozik hozzánk, ne erőltessük, csak mutassuk meg neki a módszereket, irányítsuk rá a figyelmet, előbb-utóbb ő fogja kérni majd a folytatást.


Vezetett meditációs gyakorlatok gyerekeknek

Hunyd csak le a szemed…!

1. Az én kis barátom

A gyermekek lehunyt szemmel ülnek vagy fekszenek. Légzésük nyugodt és egyenletes. Ezután a következőket képzelik el:

Egy csodaszép zöld réten vagy, ahol rengeteg színes virág nyílik. Érzed a meleg, puha füvet alattad és a nap kellemes melegét feletted. Hallod a méhecskék zümmögését és a madarak csicsergését. Érzed a virágok illatát, és valahol a közelben egy kis patak csobogását hallod.

Úgy döntesz, elmész a patakhoz és felállsz.

Lassan odasétálsz a patakhoz. Mezítláb vagy, és talpadat minden lépésnél selymes fű simogatja.

A kis patak partjára érkezve leülsz és a vízbe nézel.

A vízben a saját arcod tükröződik, de van ott még valaki! Hirtelen megpillantasz az arcod mellett egy másik, szeretetteljes arcot.

Felnézel, és melletted áll egy új barátod.

Rád nevet és int, hogy mutatni akar valamit neked. Hív, hogy kövesd.

Csak három perced van arra, hogy új barátoddal egy kalandot átélj.

A három perc letelt. Most búcsúzz el kis barátodtól. Köszönd meg a találkozást! Akarsz még valamit kérdezni tőle? Hogy hívják? Talán valamilyen tanácsot akar adni neked útravalóul?

És most lélegezz kicsit mélyebben, a hasadba! Mozdítsd meg lassan a kezeidet és lábaidat, nyújtózkodj, és nyisd ki a szemed.



2. Egy nagy, színes varázsszőnyegen repülünk

Ezzel a gyakorlattal a gyermekek nem csak a világ és a problémák "fentről" való szemlélését gyakorolhatják, hanem megközelíthetnek a biztonságos "varázsszőnyegükről" olyan helyeket is, amitől félnek (pl. kórházat, az iskolát). Fentről minden "sokkal kisebbnek" látszik, így fokozatosan le tudják építeni a félelmeiket.

A gyermekek lehunyt szemmel ülnek vagy fekszenek. Légzésük nyugodt és egyenletes. Ezután elképzelik a következőt:

Egy repülő szőnyegen ülsz, ami nagyon nagy, a széle olyan, hogy nem tudsz leesni róla. Megkapaszkodhatsz a szőnyeg rojtjaiban is, ha akarsz. És most elkezdődik az utazás a repülő szőnyegen.

A szőnyeg lassan felemelkedik a földről, és egyre magasabbra és magasabbra repül.

Láthatod a házatokat alattad.

Látod az utcát és az utcán járó embereket. Látod az utcátokban az autókat, a szomszédokat, az állatokat és a barátaitokat. Bár magasan repülsz felettük, és így nagyon kicsinek tűnnek, mégis tisztán ki tudod venni őket.

Most pedig a városotokat vagy a falutokat látod már magad alatt.

Melletted pár felhő úszik az égen, madarak, akik kíváncsian néznek téged.

Most van három perced, hogy a varázsszőnyegeddel oda repülj, ahová mindig szerettél volna eljutni.

Nézz meg mindent alaposan! Három perc elegendő erre!


A gyakorlat befejezéséhez:
És most lélegezz kicsit mélyebben, a hasadba! Mozdítsd meg lassan a kezeidet és lábaidat, nyújtózkodj, és nyisd ki a szemed!

Indexkép: pxhere
Forrás: spiritualisanya.blogspot.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja