SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Módosul az M2 csatorna adáskezdése: már hajnali 5-től nézhetnek mesét a gyerekek

Családinet [cikkei] - 2018-01-11
Módosul január elsejétől az M2 gyerekcsatorna adáskezdése - már hajnai 5 órától nézhetnek mesét a gyermekek. De vajon jót tesz-e ez nekik?
Módosul az M2 csatorna adáskezdése: már hajnali 5-től nézhetnek mesét a gyerekek

Magyarország egyetlen reklám- és erőszakmentes gyermek- és szülőbarát csatornája ezentúl hajnali öttől fél hatig klasszikus magyar animációs sorozatokkal várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

"Magyarország piacvezető gyermekcsatornája (4-12 évesek körében a 6-20 óráig tartó műsorsávban, 2017 januártól novemberig) számára továbbra is a gyermekek a legfontosabbak. Az ő érdeküket szem előtt tartva fontos kiemelni, hogy a képernyőn csak fejlődésükre jótékonyan ható médiatartalmak láthatóak" - szögezték le a közleményben.

Az M2 csatorna műsorán továbbra is mesefilmek, valamint animációs és ismeretterjesztő sorozatok tekinthetőek meg, mint például a Magyar népmesék, a Kukori és Kotkoda, a Töf-töf elefánt, a Hetedhét kaland, a Misi Mókus kalandjai, az Állatkerti sétány 64., a Kippkopp a fűben, az Aladdin, a Grimm mesék, a Mickey egér játszótere, a Manó Benő és Lili hercegnő apró királysága, a Chuggington pályaudvar - IV. évad vagy a Bob, a mester.


Megdöbbentő számok: 15.000 gyermek ül a TV előtt hajnalban

Vass Éva elmondta, azért döntöttek a korábbi műsorkezdés mellett, mert a kutatások szerint a 4-12 éves korosztályból körülbelül 15 ezren már ilyenkor is a televízió elé ülnek. Így nekik is szeretnék megadni a biztonságos, erőszak- és reklámmentes televíziózás lehetőségét.

A csatornaigazgató az idei tervek között említette, hogy szeretnének rögzíteni és sugározni báb- és gyerekszínházi előadásokat, gyerekkoncerteket.


Fontos a szülői jelenlét

Mire figyeljünk, amikor mesét néz a gyermek? "A gyerekek televíziózási szokásainak kialakításakor a legfontosabb dolog, hogy bármit is néz a gyerek, arról a szülő tudjon, és meg tudják közösen beszélni a látottakat. Sokszor látjuk, hogy már az egészen kicsik is néznek videókat a youtube-on, és ezzel nincs is probléma, ha meghatározott időkeretben, a napi program beépített részeként a szülővel közösen történik. Sőt, ez a szituáció nemcsak a tanulásban, nyelvfejlődésben fejlesztő hatású, hanem a szülő-gyermek kapcsolatra is jó hatással van. Gond az, ha kontroll nélkül tévézhet, gépezhet, tabletezhet a gyerek. Gondoljunk bele, milyen könnyen betölthető az internetről egy pornóvideó vagy egy erőszakos filmjelenet, főleg a kisgyerek kezében, aki „csak” kattintgatja a gépet" - hívja fel a figyelmet Bojti Andrea, Gyermekpszichológus szakértőnk.


Nem mindegy, mit néz a kicsi

Gyermekeink a többi csatornát nézve agresszív mesék birodalmában nőnek fel: hová lett Hókuszpók és a törpikék? Hová tűnt a mi kedves kockás fülű nyuszink? Átvették helyüket a robotok szuper fegyvereikkel, verekedő kislányokkal, népirtó fegyverekkel. Ma ezt nézik a gyerekek. A szülőkben pedig okkal merül fel a kérdés, vajon árthat-e gyermekeinknek a már meséket is átfogó agresszivitás?

A mai mesék nagy része ugyanolyan karikát érdemelne, mint az akciófilmek, legalábbis szülői felügyelet nélkül biztosan nem tesz jót a gyermek fejlődésének. Ha már korlátozni nem mindig tudjuk a TV előtt töltött időt, mindenképp figyeljünk oda, mit néz a kicsi: maradjunk az M2-n sugárzott kedves, tanulságos, értékeket közvetítő rajzfilmeknél - a régi idők meséinél.

Forrás: MTI
Fotó: oddharmonic / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja