SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nagy felvilágosító könyv teszt

- 2017-10-06
Milyen könyvet válasszon a szülő, ha úgy érzi, ideje lenne felvilágosítani a gyereket?
22 kisebbeknek és nagyobbaknak szóló felvilágosító könyvet néztünk meg közelebbről - íme, az eredmény.
Nagy felvilágosító könyv teszt

A közelmúltban - egy azóta megszűnt, vitatható kiadvány miatt -  nagyon felkapott téma lett a szexuális felvilágosítás. A parázs viták soraiban gyakran felbukkanó érv volt, hogy hazánkban nem létezik szexuális edukáció, sem a különböző korosztályoknak megfelelő könyvek. Utóbbinak szerkesztőségünk utánajárt a könyvesboltokban - most részletesen bemutatjuk, mit találtunk. 

 

A nagy elődök:

Arra a feltevésre, hogy Magyarország prűd, és ezért nem léteznek a nemiséget taglaló könyvek, sokan álltak elő a régi, már 10-20 éve is létező kötetekkel. Bár ezeket igen sokan forgattuk annak idején, lehet, hogy valakinek újak lesznek, ezért leporoltunk közülük néhányat - az érdekesség és a nosztalgia kedvéért. Jelentős részük sajnos már csak az antikváriumokban hozzáférhető (ott azonban érdemes felkutatni őket).


1. Grethe Fagerström - Gunilla Hansson: Peti, Ida és Picuri

A klasszikus, legismertebb felvilágosító képregény gyerekek számára: egy kedves és információkban gazdag történetet mesél el a családról, amelybe kisbaba érkezik.
47 oldalon keresztül mutatja be a babavárás folyamatát és azt, hogyan fog megváltozni a család élete a pici érkezése után - bizony lesz testvérféltékenység, kimerültség és összeveszés is, de végül természetesen a szeretet és összetartás győz.
A könyv pont olyan részletességgel mutatja be a férfi és női testet, amennyire a kisebb gyerekeknek erre szükségük van, és azt is megtudhatják az olvasók, hogy pontosan hogyan készül a kisbaba. A két nagyobb testvér - Peti és Ida - folyamatosan keresztkérdésekkel bombázza a szülőket, akik a lehető legjobb, legkedvesebb és legegyszerűbb válaszokat adják. Ha nincs ötleted, hogyan beszélgess a szexualitásról a gyerekekkel, ez a könyv nagy segítségedre lehet.
A könyv 8 éven felülieknek ajánlott, és fontos, hogy az első alkalommal gyerek és szülő együtt olvassa el.


 

2. Kurt Seelmann: Gólya hozza…?

Didaktikus, a régi rendszerből itt maradt szemléletet hordozza, az olvasó gyereknek kissé az a benyomása, hogy még attól is fiatalabb, mint valójában. Mindazonáltal tartalmazza a szükséges információkat és magyarázatokat, bizonyítékául annak, hogy még szüleink - nagyszüleink szabályozott és általában prűd világában is adtak ki ilyen köteteket.


3. Tordjman-Cohen-Verdoux-Müller: A férfi és a nő - sorozat

A három kötet, mely ezzel a címmel megjelent, három különböző korosztálynak íródott, és a tényanyagot is annak megfelelő részletességgel és hangnemben tárja fel. A kisebbeknek szóló kötetek mesei keretbe foglalják a tudnivalókat, szép akvarell festményekkel kísérve, míg a kamaszoknak való rész inkább egy beszélgetős biológia könyvre hasonlít.


4. Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány

Az egyik legrégebbi ilyen témájú kötet (1971-es kiadásút is találni!), mely a legkisebbekhez íródott. A szexuális vonatkozást kevésbé, inkább a terhesség folyamatát, a pocaklakó baba fejlődését mutatja be egy szép, rövid mese során. A grafika nagyon kidolgozott, a legelső kiadás óta változatlan. A várandósság és a születés csodájára fókuszáló kötet. Érdekesség, hogy a szerző egy másik könyvet is jegyez, rokon témában, ez pedig a “Nekem két születésnapom van” című könyv, mely az örökbefogadott gyermekekről szól és arról, hogy hogyan érkeztek ők a családba.

 

A jelenkor:

Különböző könyvesboltokban, áruházakban jártunk, szemügyre vettük a kínálatot, és a jelenleg kapható köteteket alaposabban is megvizsgáltuk. Célunk messze nem az volt, hogy az összes elérhető művet felsoroljuk, az alábbi összesítés inkább gondolatébresztő, iránymutató azon szülők számára, akiknek jól jön egy kis segítség csemetéjük szexuális felvilágosításában.
 

Felvilágosító könyvek kicsiknek:

A fenti, régi könyvekre mindannyian szívesen emlékszünk, sokan azonban úgy vélik, a mai kor gyermekének nem megfelelőek, mert az információs társadalom szülötteinek ettől direktebb felvilágosításra van szükségük. Arra voltunk kíváncsiak, létezik-e olyan kötet, mely képes kielégíteni ezt az igényt amellett, hogy közben megtartja a korosztálynak szóló könyvek jellemző követelményeit.
 

5. José R. Díaz Morfa, Caterina Marassi Candia, Pilar Migallón Lopezosa, Mercedes Palop Botella: Első könyvem a nemiségről - A legkényesebb kérdések és válaszaik

Kinek ajánlott? A legfiatalabb korosztálytól a nagyobbacskákig széles sávot fed le. Albumhoz hasonlatos szerkesztésű, a gyerekek zavarba ejtő kérdéseit veszi végig, és megfelelő tudományos mélységgel, nem taszító módon, egyszerűen válaszolja meg azokat. Bájos, szeretetre méltó figurák kísérik a gyerekbarát megfogalmazású, rövid szövegeket, egyszerű, optimális mértékben részletes grafikával.
A mai kor gyermekéhez szól, mivel rengeteg információt tartalmaz. A gyermek születéséhez az ideális feltételként nem annyira a házasság, mint inkább a szeretet és a hosszas együttélés fontosságát emeli ki. A tévhitekre is felhívja a figyelmet, leírja, miért nem igaz például, hogy az első szexuális együttlétnél, vagy álló testhelyzetben közösülve nem lehet teherbe esni. Külön fejezetben tér ki a zaklatás, pedofília, a helytelen szexuális kapcsolatok területére, arra biztatja a gyereket, merjen nemet mondani és ne hagyja magát félrevezetni.
A könyv értékét emeli, hogy a válásról is szól egy fejezet, hiszen manapság ezzel a témával jóval gyakrabb találkoznak a gyerekek, mint 10-20 évvel ezelőtt. A befejezést egy szótár alkotja, így minden téma könnyen és gyorsan visszakereshető.


6. Hana Doskocilova-Zdenìk Miler: A vakond és a nyuszimama

Ki ne ismerné a Kisvakondot? Azon kevés retro mesék egyike, mely még mindig tartja magát, kedves, egyszerű történeteivel, és a minden epizódban megjelenő tudásanyaggal a mai gyermekek számára is szerethető. A grafika sem szorul bemutatásra, az aranyos kisállatok figuráit mindenki ismeri. Aki a szokásos vakondos történeteket gyűjti, talán meg fog lepődni, de ez a kötet a megszokott ismeretterjesztő stílusát ezúttal a szexuális felvilágosítás felé fordítja.
A tudományos pontosság helyett az érzelmi értékekre helyezi a hangsúlyt. Mielőtt a Kisvakond segédkezne a kisnyuszik világrajövetelénél, és megtudná, hogyan születnek, a mese azt is elmeséli a gyerekeknek, hogy a kis tapsifülesek létrejöttéhez Nyuszimamának és Nyuszipapának nagyon kell szeretnie egymást, és olyan szorosan kell ölelkezniük, hogy szinte egyetlen nyuszivá válnak. A mese inkább a születés csodájára és a családi szeretet fontosságára helyezi a hangsúlyt, azonban jó alap lehet ahhoz, hogy gyermekünk természetesen, feszengés nélkül álljon a témához és a későbbiekben merjen kérdezni.


7. Anna Herzog: Anya ​hasában

A mesei keretben két gyermek beszélget édesanyjával a születendő kistestvérükről, aki még csak pocaklakó. A terhességgel kapcsolatban az Anyuka a két nagyobbik gyermek történetét meséli el nekik. A leendő nagytesóknak van már némi elképzelésük a dolgok menetéről, ami akkor derül ki, mikor Anya a fogantatásról kezd mesélni. (“Ahhoz szerelmeskedni kell, ugye?”).
A könyv leegyszerűsítve ugyan, de leírja azt is, mi történik sejtszinten, és hogyan fejlődik a magzat. A különböző korosztályban megjelenő hormonális változásokról is szót ejt az anyuka, és arról is beszélgetnek, mit csinál odabent a baba. A kedves, ceruzarajzhoz hasonló grafikák mellett, a párbeszédes formájú mesét afféle témába vágó post-it cetlik is kísérik, ezeken olvashatók a “száraz tények”, például, hogy mi a méhlepény. A könyv azzal ér véget, hogy a szereplő gyerekek kistestvére megszületik és az egész család ünnepel.


8. Kukucskálj be a fülek mögé! - Hogy születik a kisbaba?

Igazi kicsiknek való (4 éves kor felett ajánlott), keménylapos lapozókönyv. A megjelenő kérdésekre kihajtható kis képek adnak választ. A témát a klasszikus “virágok és méhecskék” irányvonal mentén közelíti meg, a természet és az állatok szempontjából. Az állatok násztánca, a tojást költő nőstény - vagy az ebben részt vevő hím - madarak mellett megjelenik a várandós anyuka alakja is. Az utolsó oldalakon a kicsiny állatok és a kisbabák gondozásáról szólnak a kérdések és a kinyitható kukucskáló ablakok mögött rejlő válaszok. Konkrét történetet nem mesél, ám az érdeklődő kis óvodás kíváncsiságát kielégítheti a témában. A rajzok egyszerűek, kissé sematikusak, de megfelelők, kezdetnek tökéletes.


9. Finy Petra: A tesó-ügy

A kedves kis könyv célja nem a felvilágosítás, hanem a gyermek felkészítése a kistesó érkezésére: egy kislány meséli el a testvérével kapcsolatos élményeit, tapasztalatait a saját szemszögéből. A kicsik megtudhatják a könyvből, hogyan növekszik anya hasában a kisbaba, arról azonban nem esik szó, hogy hogyan került oda - a testvér érkezésére és a leendő változásokra viszont tökéletesen felkészíti a könyv a kis olvasót, aranyos rajzokkal illusztrálva.


10. Doris Rübel: Honnan jön a kisbaba?

A könyv óvodáskorú gyermekeknek készült, kihajtható ablakok teszik izgalmasabbá az ismeretszerzést - a nagy sikerű Mi? Miért? Hogyan? sorozat tagja. A kicsik kifejezetten ízléses, nem TÚL részletes rajzokon keresztül ismerkedhetnek meg a felnőttek testével, nemi szerveikkel, humoros illusztrációkon nézhetik meg, mi történik a petesejttel és a spermiumokkal, de az is kiderül a könyvből, hogyan változik a test és a baba a terhesség alatt, valamint hogyan történik a szülés.


Felvilágosító könyvek tiniknek:

Az idősebb korosztály számára könnyebb dolgunk van a beszerzéssel, ugyanis jóval bőségesebb a választék. Különféle típusú és mélységű irodalom érhető el a pubertáskorral és a szexuális felvilágosítással kapcsolatban.


11. Howard B. Schiffer: Hogyan ​szeress? - A szexualitásról fiúknak és lányoknak

A “Hétköznapi pszichológia” sorozat bizonyára nem ismeretlen azok számára, aki már legalább egyszer körülnéztek alaposabban egy könyvesboltban. Igen sok témával foglalkozó sorozat, részeit mind szakmájuk kiválóságai írták. A kamaszoknak szóló ujjnyi vastag könyvecske elsősorban lelki oldalról közelíti meg a szexualitás témáját. Az intimitás, a szerelem és a felelősség a központi téma, azoknak a gyerekeknek érdemes a kezébe adni, akiknek az udvarlással, együtt járással és szerelemmel kapcsolatos problémáik vagy kérdéseik vannak. A könyv első sorban fiúk számára született, de az ajánló ugyanúgy javasolja lányoknak, kamaszt nevelő szülőknek és tanároknak is.


12. Beck Andrea: B+ Be positive! - A felvilágosító könyv

A B+ Be positive! különlegesség a megszokott felvilágosító könyvek sorában. Ez egy regény, melyben két teljesen különböző beállítottságú - egy felszínes, elkényeztetett, másokat lenéző lány és egy mély érzésű, kedves, becsületes - kamaszlány naplóbejegyzéseit követhetjük nyomon.

A szereplők kalandjaik során minden kamaszokat érintő élményt és problémát átélnek: mély barátságok, felszínes kapcsolatok, szerelmi csalódás, durva zaklatás, kiközösítés, nemi betegség, alkohol, drog és megerőszakolás, és az első, igazi szerelem is felbukkan a könyv sorain. A történet tanulságos, a szexuális felvilágosítás pedig zseniális módon szövődik bele az eseményekbe: a főszereplők középiskolájának diákjai névtelenül kérdezhetnek egy szintén névtelen pszichológustól az interneten, aki őszintén, laza stílusban, a kamaszok nyelvén válaszol legtitkosabb, legcikibb, legfontosabb kérdéseikre is. Több tucat, a mai tiniket foglalkoztató problémára olvashatunk megoldást - melynek elkészítésében szakértő is részt vett -, többek között felmerül a maszturbálás, teherbe esés, menstruáció, családi gondok, öngyilkosság, homoszexualitás, szakítás, megcsalás, füvezés, vagy épp a netes szexuális zaklatás kérdése is. Egy bekapcsolva hagyott számítógépnek köszönhetően egy aggódó anyuka is felveszi a kapcsolatot a pszichológussal, és elsírja neki bánatát eltávolodott, ellenséges kamaszlányával kapcsolatban - így a fiatalok még a szülők helyzetébe is beleláthatnak egy rövid ideig.

Izgalmas, tanulságos könyv, melyből szinte észrevétlenül kaphatnak választ a kamaszok legtitkosabb kérdéseikre - minden 14 év feletti fiatalnak ajánljuk az elolvasását. Ez az a könyv, amit nem ciki elolvasni, és valószínű, hogy le sem tudják majd tenni, ha egyszer belekezdtek.


13. Michael J. Basso: A szexualitás rejtélyes világa - Kalauz tinédzsereknek

Kimerítő tankönyv, már-már lexikon, azonban közérthető nyelven szól a fiatalokhoz. A biológiakönyv-jellegű belső alapos és részletes, a biológiai érintkezés mikéntjétől, az érzelmi vonatkozásokon át a felelősség kérdéséig mindent bemutat.
Az “Első könyvem a nemiségről” című könyv nagy testvérének is nevezhetjük, hiszen épp olyan átfogó, és roppant mennyiségű információt tartalmaz, de mindezt kifejtett, néhol táblázatos, könnyen érthető formában írja le. A szexuális anatómia és a pubertáskori változások csak a kezdet, a szerelemről, kamasz és felnőtt párkapcsolatok működéséről is ír a szerző, például hogy milyen érzés az orgazmus, vagy hogy mi az a lombikbébi program. A felelősséget érintő témák - a gyermeknemzés, az abortusz, a betegségek és a szexuális zaklatás, drogos vagy alkoholos befolyásoltság alatt tett dolgok - több fejezetet is felölelnek. A lelki problémák, a depresszió és a szülőkkel szembeni konfliktusok is helyet kapnak, a könyvet pedig egy szülőknek szóló fejezet zárja. Tartalmas és kimerítő, kifejezetten jó lehet olyan szülőknek, akiknek nehezükre esik kamasz gyermekükkel erről a témáról beszélni, ugyanis e kötet elolvasása után aligha maradhat kérdés a gyerekben.


14. Elinor Greenwood - 100% lány, 100% fiú - Hogyan, mikor és miért változok?

Egyetlen könyvben található mindkét nem számára az információ. Ha egy női vagy autós magazin érdekli a gyermeket, valószínűleg ez is tetszeni fog, a könyv ugyanis szerkesztését és kinézetét tekintve olyan, mintha újságcikkekből lenne összeollózva. Hangneme “haverkodós”, nem zavarba ejtő, színes és szócikkes jellegű. Előnye és hátránya is akad, utóbbi, hogy konkrétan a szexualitásra - és annak leginkább fenyegető veszélyeire - csak érintőlegesen tér ki: talán ez nem is célja a kiadványnak, a témát ráhagyja más kötetekre.
Óriási előnye viszont, hogy olyan témákat érint, melyeket a szokványos felvilágosító vagy biológia tankönyvek nem, vagy csak ritkán. Ilyenek például a mell és a pénisz mérete, az intim higiénia, a táplálkozás és testedzés, csinosság és edzettség, bandázás és hasonlók. Ezekről a fiatalok nem kérdeznek, s mivel kevés anyag elérhető, jobb híján kénytelenek egymástól, vagy a netről informálódni. Ebből a szempontból tehát hiánypótló lehet a rövid kis kézikönyv.


15. Dominique Alice Rouyer: Lányok nagy könyve

Tényleg nagy könyv, a legvaskosabbak között van az általunk vizsgáltak között. Nem is könyv, inkább afféle lexikon, mely ábécérendben vesz végig minden olyan témát, ami csak érdekelhet egy kamasz lányt. Az első szócikk az abortusz, az utolsó pedig a zsebpénz. Hasznossága abban rejlik, hogy nem muszáj egy levegőre végigolvasni, elég csak a megfelelő szónál felütni, ha a mindennapi életében a problémákkal terhelt kamasz elakad. A szükséges információ akkor is célba ér, ha az adott tinédzser türelmetlen vagy nem szeret olvasni.
A legfontosabb témák természetesen mind kaptak külön szócikket (Bántalmazás, Felelősség, Fogamzásgátlás és így tovább) de olyasmik is, melyek nekünk apróságnak tűnhetnek, a kamasz lányoknak viszont világot rengető problémák (Barátnők, Horoszkóp, Jogosítvány…). A tárgymutató után egy jegyzék következik hasznos egyesületekről és információs honlapokról, ahová a kamasz gyermek (vagy éppen szülei) különféle problémákkal vagy krízisekkel fordulhatnak.


16. Antje Helms: Az enyém is megnő?

A könyvet olvasva olyan, mintha részesei lennénk egy őszinte, kötetlen beszélgetésnek kamasz és felnőtt között. A kérdező tini 70 olyan kérdést tesz fel, ami minden serdülő fejében megfordulhatott már, majd ezekre hosszan kifejtett válaszokat kap. A téma messze nem csak a szexualitás: a szerző igyekszik minden olyan témakört körbejárni, ami kamaszainkat érdekelheti.

  • “Miért növünk fel egyáltalán? Nem maradhatnánk gyerekek..?”
  • “Heti hány maszturbáció számít normálisnak?”
  • “Tényleg fáj az első alkalom?”
  • “Azt hallottam, hogy a szex a legjobb dolog az életben. Ez igaz?”

Emellett például azt is megtudhatják a fiatalok, miért izzadnak annyit az utóbbi időben, s mi mindent művelnek még velük a hormonok. A könyv külön fiús és lányos fejezeteket tartalmaz, így minden kamasz számára ideális. Az ellenkező nemmel való kapcsolatot nem csak a testiség szempontjából vizsgálja meg a szerző. “Olyan hülyék a lányok… vagy én változtam meg?” - a kérdés talán sok kamasz fiúban felmerült már, akik e könyvben erre és ehhez hasonló problémákra is választ kaphatnak.


17. James Dawson: Fiú vagyok

A Fiú vagyok élesen kitűnik a felvilágosító könyvek sorában: talán ez a legvagányabb kötet, amivel eddig találkoztunk. Míg a többi szerző igyekszik kedves, barátságos stílusban kommunikálni a tinikkel, James Dawson pontosan úgy szól a kamasz fiúkhoz, ahogyan arra szükségük van.
A poénkodás mellett fontos és komoly témák is előkerülnek, mint például a sürgősségi fogamzásgátlás és az abortusz, vagy a nemi betegségek, így ez egyáltalán nem csak egy humoros, laza olvasmány, hanem felelősségvállalásra tanító kiadvány is egyben.

"BAROM A LÁTHATÁRON
Sem a sürgősségi fogamzásgátlás, sem az abortusz nem fogamzásgátló módszer, ezek csupán a vészfék fogantyúi. Bírságot kéne kiszabni arra, aki nem megfelelően használja. (Egyébként az abortusz pénzbe kerül, alapesetben 30.000 Ft-ba.)"

Ha szeretnéd, hogy kamasz fiad számára tényleg "átmenjen az üzenet", mutasd meg neki ezt a könyvet. Amit a sablonos, unalmas felvilágosító órákon talán eleresztene a füle mellett, azt ebben a formában biztosan megérti majd.


18. Hayley Long: Lány vagyok

Igazi csajos könyv, amelyben kevés szó esik a szexről: a hangsúly inkább arra került, hogy “éljék túl” a kamaszkor megpróbáltatásait a fiatal lányok - terítékre kerül többek között az ismerkedés a fiúkkal, a szakítás, de haj- és bőrápolási tanácsokat is olvashatunk a könyvben sok más tanács mellett.


19. Nick Fisher: BUMM a gatyában - Kényes kérdésekről kamasz fiúknak

A könyv minden részletre kiterjedően mutatja be a kamaszkori testi változásokat: a fiúk mindent megtudhatnak megváltozott nemi szervükről, az önkielégítésről, szexről, orális szexről, kiütésekről, egyéb szexuális fertőző betegségekről és még sok másról - mindez laza, kamaszos stílusban.


20. Anne-Sophie Jouhanneau, Dorothée Jost: S.O.S. szerelmes vagyok!

Gyönyörű szép rajzokkal illusztrált kamaszlányos könyv, melyben a szex helyett az ismerkedéstől, fiúzásról, kamaszkori változásokról, csajos praktikákról olvashatunk.


21. Sabine Thor-Wiedemann: Abszolút lány - 99 kérdés & válasz kamaszoknak; és Abszolút fiú - 99 kérdés & válasz kamaszoknak

Két különálló kötet szól a fiúkhoz és a lányokhoz egy szerzőtől: a könyvek átfogóan foglalkoznak a kamaszkori problémákkal és a szexxel - téma többek között a mestruáció, a szerelem, pattanások és egyéb kamaszkori gondok, szexuális betegségek, körülmetélés és még sok más is felmerül. A könyv kamaszok által feltett kérdésekből és komoly válaszokból áll (pl. “Számít az, hogy milyen cuccban járok?” vagy “Mit csináljak, hogy ne legyen szájszagom?”).


22. Hoppál Bori: Az én testem - Tinilányok kérdései, Hoppál Bori válaszai

Vagány, csajos könyv, melyben jogos, gyakori kamaszkérdésekkel találkozhatunk, valamint Hoppál Bori ötletes, hosszan kifejtett válaszaival (szőrtelenítés, menstruáció, stb). A kötetből kiderül például, hogy nem minden a külső és a mellméret, felvetődik azonban a következő kamaszlányos kérdés: “Ha ez így van, akkor miért akarják sokan megműttetni?”. A téma kapcsán ötletes tippeket, tanácsokat is olvashatnak a fiatal lányok, ha épp az zavarja őket, hogy túl nagy/túl kicsi a mellük az osztálytársakéhoz képest.
A könyv szép rajzokkal illusztrált, részletesen foglalkozik a kamaszkori lányos problémákkal, gondolatokkal, érzésekkel és a testtel - igazi lányos kamaszkönyv, melyben terítékre kerül a szexualitás is, és a női nemi szervet is részletesen megismerheti az olvasó rajzok és leírások segítségével.

 

Mint az látható, nem az a probléma, hogy nincs szexuális felvilágosítást tartalmazó könyv hazánkban, hiszen a téma nagyon is hozzáférhető, függetlenül attól, hogy milyen korosztálynak, és milyen részletességig szánjuk a tudásanyagot. A komolyabb gondot talán az jelenti, hogy - különösen bizonyos régiókban - nem, vagy nem időben és megfelelő formában éri el a kiskamaszokat a szexuális oktatás. Ez pedig olyan gond, mely mindenképpen érdemes lenne a felsőbb szervek figyelmére. A középiskolai oktatásban igen későn kerül terítékre a téma, a korhatárok átgondolása lenne tehát az elsődleges feladat, mivel sok esetben csak a szerencsén múlik, hogy a gyermeknemzést tanító biológiatanár óráján unatkozó végzős osztály fele még nem várandós.
Érdemes lenne az általános iskola felső osztályaiban kiadni egy kötelező olvasmányt a témában (például egy kötetet a fentiek közül), és nem várni ezzel a középiskolás évekig, hiszen a mai gyerekek túlnyomó többsége érettségire már mindenen túl van. Az osztályfőnöki órákon gyakori, "Most bárki kérdezhet" típusú, kevés sikerrel kecsegtető módszer helyett, a könyv olvasás után lehetőséget kellene adni a gyerekeknek, hogy megmaradt kérdéseiket írásban, név nélkül feltehessék az iskolai védőnőnek, osztályfőnöküknek vagy biológiatanáruknak.

Ehhez a rendszerhez természetesen állami szinten lenne szükség változtatásokra, ami egyelőre nincs kilátásban, ezért a szülőkre marad annak felelőssége, hogy gyermekük milyen tudással lép a felnőttek mezejére. A legjobb tanács, amit adhatunk ahhoz, hogy ne legyünk zavarban: emlékeztessük magunkat, milyen létfontosságú, hogy erről beszélgessünk és felvértezzük gyermekünket a tudással. Akinek pedig mégis nehézségei támadnak - bátran válasszon a fenti kötetek közül!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja