A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Reagált a petícióra a kiadó: eldőlt a felvilágosító színező sorsa

Németh Noémi [cikkei] - 2017-03-28
Pont került a sokak által vitatott színező körüli ügy végére.
Reagált a petícióra a kiadó: eldőlt a felvilágosító színező sorsa

Nagyon sokan - szülők, tanárok és szakértők egyaránt - támadták a 6 éveseknek szánt felvilágosító színezőt, mely ellen pillanatokon belül petíciót is indítottak.
Érvelésükben az aláírást gyűjtők összefoglalták, miért káros a gyermekek számára az efféle naturális ábrázolás, s egy iskolapszichológus is állást foglal a kérdésben. A szakértő szerint gyermekveszélyeztetés esete is fennállhat, melyet mindenképp ki kellene vizsgálni.

A kezdeményezéshez azonnal több, mint 11.000-en csatlakoztak, s a felhívás szerint minden aláíró az alábbi levelet küldte el a Regnobooks Kiadó igazgatójának, Homonnai Zoltánnak:

“Tisztelt Regnobooks Kiadó, tisztelt Homonnai Zoltán Kiadóvezető, tisztelt Üzletláncvezetők, Üzletvezetők!

A napokban megjelent Napközis házi feladat című kiadvány 1. osztályosoknak szóló "Nem a gólya..." fejezete kapcsán fordulunk Önökhöz.

Meggyőződésünk szerint a 6-7 éves gyermekeknek nem szükséges teljes részleteiben, a szexuális aktust bemutató képi elemek segítségével megismerni a felnőttek szexualitását, sőt, ezek kifejezetten káros hatással is lehetnek rájuk! A Regnobooks Kiadó félrevezeti az óvatlan szülőket, mivel a füzetet 1. osztályosoknak szólóként állítja be, továbbá a címlapon sem utal a benne fellelhető képekre, ott csak egy gólyát ábrázol.

Arra kérjük a Kiadót, hogy vonja be a gyermekeket veszélyeztethető kiadványt, az Üzletláncok vezetőit pedig arra, hogy ne árusítsák a színezőt üzleteikben!

A gyermekek más-más szinten képesek befogadni a szerelemmel és a szexualitással kapcsolatos információkat. Elsősorban a szeretetkapcsolat és az élet fölötti öröm határozza meg őket. A szexualitás konkrét képi ábrázolása túlmegy azon, amit egy 6 éves kisgyerek be tud fogadni. Hagyni kell, hogy a saját fejlődési szintjüknek megfelelően képzeljék el a szexualitást, és a gyermek fogantatását. A képes ábrázolás arról, hogyan közösülnek a szülei megköti a gyerek fantáziáját. Az emészthetetlen képek maradandó nyomokat hagyhatnak bennük. A kisiskolások többnyire hallottak már valamit a nemi aktusról, de sokan nem tudják és nem szeretnék elképzelni szüleiket is ebben a helyzetben. Számukra ennek ilyen kendőzetlen bemutatása csalódással és súlyos lelki traumával járhat. Az óvodáskor és a kisiskoláskor a pszichoszexuális fejlődés sorsdöntő szakasza. A gyermeket ebben a korban ért traumák kihathatnak későbbi életére is. Nagyon fontos, hogy már gyerekkortól beszélgessenek a szülők a gyermekeikkel a gyermek születéséről, foganásáról, de mindig koruknak megfelelő módon. Így a gyermekek a saját fejlődési szintjüknek és érzelmi világuknak megfelelően tudják elképzelni, és közel engedni magukhoz a szexualitást.

Kérjük, tegyenek meg mindent, hogy a kiadványok a lehető leghamarabb lekerüljenek az üzletek polcairól! A Kiadótól azt kérjük, vonja be Kiadványát, az üzletvezetőktől pedig, hogy ne árusítsák a füzeteket!”

A kiadó március 27-én a Facebookon reagált a támadásokra: közölték, hogy a színezőt visszavonták a kereskedelmi forgalomból, példányait bezúzták. Elnézést kértek továbbá azoktól, akiket "tartalma sértett vélt vagy valós okokból". Végül hozzátették: "Remélem, hogy gyermekeik okítására nem a könyvre érkezett kommentekből merítenek példákat! - A kiadó".

Az üzenetet azóta törölték, ettől függetlenül elérték céljukat a felháborodott szülők. Lekerültek a polcokról a színezők, így már senkinek nem kell attól tartania, hogy kisiskolás gyermeke kezébe olyan kiadvány kerül, ami káros is lehet, s egyetlen első osztályos sem fog a jövőben közösülő felnőtteket színezgetni.

Kép: Free-Photos / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja