SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Káromkodik a gyerek...

Kéri-Kovács Zsuzsanna [cikkei] - 2015-09-21
Sok szülő számára okozhatott már izzasztó pillanatokat, amikor gyermeke száján trágár kifejezések csúsztak ki, esetleg azokat ismételgetni kezdte. Különösen nehéz lehet ez akkor, ha mások - idegenek vagy ismerősök - füle hallatára teszi ezt.
Káromkodik a gyerek...

A környezet megdöbbenése, értetlen tekintete vagy rosszabb esetben nyílt ítélete nehéz helyzeteket teremthet. Kellemetlen perceket okozhat ez úgy is, ha végiggondoljuk, talán mi magunk sem vagyunk makulátlanok, csúszott már ki ez-az anya vagy apa száján. Vizsgáljuk meg tüzetesebben a jelenséget!
 

Miért beszél csúnyán egy gyerek?

Gyerekek számtalan színtéren elsajátíthatnak nyomdafestéket nem tűrő szófordulatokat tanulás révén: otthon, óvodában, iskolában, más kortárs közegekben és médián keresztül is ragadhat rájuk. Nem mindegy azonban, hogy hány éves gyerekekről beszélünk. Ha egy két-három éves gyermek szájából hangzik el, arról lehet szó, hogy még szivacsként szívja fel a környezetéből jövő ingereket és vég nélkül ismételgeti azokat. Kisgyerekek és ovisok főként azokkal a szavakkal teszik ezt, amihez nagy érzelmi töltet járul. Óvodásoknál aztán egy újabb szempont is előkerül: a figyelemfelkeltés. Ha tehát a csúnya szavakkal figyelemhez tud jutni a kisgyerek, ez a viselkedése garantáltan rögzül. Ezen a ponton hívnám fel a szülők figyelmét arra, hogy a negatív figyelem – vagyis egy erőteljes leszidás – is figyelem, vagyis megerősítő hatással bír. Pár éves gyerekek ráadásul nincsenek is tudatában e szavak jelentésének, sokkal inkább a csúnya beszéd körüli felhajtás indít be egy folyamatot. Iskoláskorúakkal aztán bővül az okok köre: nagyobbacskák gyakran indulat levezetés céljából teszik ezt. Fontos tehát megvizsgálni, vajon nem egy feszültebb, stresszel teli időszak az okozója a gyerek csúnya beszédének.  

Érdemes továbbá röviden említést tenni egy jelenségről, melyet coprolaliának, vagyis akaratlan káromkodásnak hívnak. Ez a komplex hangadásos tic-ek egy formája, mely azonban ritka esetekben fordul elő.
 

Mit tehet a szülő a csúnya beszéddel kisgyermekkorban?

Az erőteljes leszidás, büntetés és mások előtti megszégyenítés bizonyítottan nem segít.

  1. Világos, rövid közlések: Ha kacarászva ismételget egy szót, gondolhatjuk, hogy figyelmünket szeretné felkelteni ezzel. A szülő pedig minél hevesebben reagál, a gyerek viselkedése annál inkább telibe talált. Ezt a telitalálatot pedig garantáltan meg akarja majd ismételni. A cél tehát az, hogy ezen az úton ne kapja meg az áhított figyelmet. Érdemes nyugodt hangnemben röviden megfogalmazni az igényünket, történetesen, hogy ez egy csúnya szó, mi pedig ezt nem használjuk és tőle is ezt kérjük. Ezután azonban nem célszerű hosszabban foglalkozni a jelenséggel.
  2. Figyelemelterelés: Szakítsuk meg a folyamatot azzal, hogy kiemeljük őt az addigi helyzetéből. Kezdjünk vele mást játszani vagy beszélgessünk másról. Később persze el lehet mondani neki, hogy nem szeretnénk, ha azt a bizonyos szót használná. A megfogalmazáskor figyeljünk arra, hogy soha ne a gyereket, hanem aktuális cselekedetét minősítsük nemkívánatosnak. 
  3. Malackodó percek: Alternatív módszer lehet, ha bizonyos időközönként bizonyos helyszínen egy pár perces időkereten belül egyenesen engedélyt adunk a malackodásra. Máshol és máskor azonban a trágár szavak használata szigorúan tilos.
  4. Indulat levezetés másképp: Ha azonban visszatérően nyúl ehhez a megoldási módhoz, érdemes több időt tölteni vele, figyelni a jelzéseire, hiszen talán nehezebb időszakot él át és rossz módon fejezi ki igényét az odafordulásra. Iskolásoknál szintén adódhat olyan feszült időszak, ami az indulatok ezen a módon való levezetését eredményezi. Sok-sok beszélgetésre lehet ilyenkor szükség, hogy a szülő is megértse, mi zajlik a gyerekben éppen. Ösztönözzük, hogy próbálja elmondani trágár szavak nélkül, hogy mi bántja, mire gondol, és mit érez éppen. Elképzelhető, hogy iskolai tanulmányi problémák, kortársakkal való aktuális konfliktusok vagy akár a testvérrel való feszültebb időszak teszi indulatosabbá a gyermeket.
  5. Példamutatás: A kicsik modell útján tanulnak, így környezetük és főként a szülők igen fontosak ebben a korban. Ha kicsúszott egy csúnya szó a szülő száján, nem ördögtől való dolog bocsánatot kérni ezért.
  6. Családi szóhasználat: Külön mókás elfoglaltság lehet közösen családi kifejezéseket találni, melyek az igazi trágár kifejezéseket helyettesítik és nem okoznak közfelháborodást.
     

Mit tehet a szülő egy nagyobb gyermek esetében?

Kisebbeknél még szélesebb a repertoár, ha a csúnya beszéd kezeléséről gondolkozunk. Ahogy azonban a gyermek nő, a fenti módszerek már csak korlátozottan használhatók.

  1. Persely: Enyhébb esetekben, ha egy rossz szokás eredménye a fiatal csúnya beszéde, bevezethetünk új szokásokat a családban. Így például, ha valaki csúnya szót mond, adott összeget a perselybe helyez. Hónap végén lehet összesíteni, jutalmat kiszabni. 
  2. Határozott fellépés: Míg kisgyermekkorban a csúnya beszéd még a határok próbálgatásáról szól és könnyebben kezelhető, később már igen rossz hatást gyakorol a szülő-gyerek kapcsolatra, ha a kiskamasz, kamasz nyomdafestéket nem tűrő módon beszél szüleivel. Időként ez szinte verbális erőszakig is fajulhat, ahol a fiatal nem tiszteli a másik felet és figyelmen kívül hagyja szülei méltóságát. A közömbösség ebben a korban csak olaj a tűzre.

Fotó: foter.com
 

Kéri-Kovács Zsuzsanna


Kéri-Kovács Zsuzsanna
Gyermekpszichológus

Elérhetőségeim:

Telefon: 06-30/357-0307
E-mail: gyermekpsziche@gmail.com
Honlap: http://www.gyermekpsziche.hu

Magánrendelő: 1126 Budapest Beck Ö. Fülöp utca 4.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja