A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szép gyerek, okos gyerek?

Kókai Kata - 2005-05-16
Minden anya számára a saját gyermeke a legszebb? Vagy a szülők vajon tényleg nagyobb figyelmet fordítanak a szebb gyermekekre?
Szép gyerek, okos gyerek?

Megkérdeztem, néhány ember, ha választhatna, milyen autót vásárolna. Legtöbben sportautót, vagy több tízmilliós álomcsodát választottak volna. A kérdésre, hogy miért, szinte egyértelmű volt a válasz. Azért mert szép, mert ilyen autója nem lehet mindenkinek. Alig hangzott el az a válasz, hogy a biztonság miatt. Az öltözködésben is hasonló tendenciát figyelhetünk meg. Az emberek többsége a divatot követi, s nem a praktikus holmikat választja. Ezen gondolatmenetből kiindulva, sajnos akadnak szülők, akik saját gyermeküket is képesek egyfajta "eszközként" használni, hogy újabb okuk legyen a dicsekvésre.

 

Kanadai kutatók jutottak arra az elképesztő, s egyszersmind hihetetlen következtetésre, hogy a szülők többet törődnek szebbik gyermekükkel. A kutatók megfigyelték a szülők és a hozzátartozók viselkedését aszerint, mennyire osztályozták szépnek gyermeküket. Érthetetlen módon, a kevésbé szép gyermekek viselkedésére és biztonságára kevesebb figyelmet fordítottak, mint a szebbekre. Ritkábban használták a biztonsági övet, s bevásárlás esetén is kevésbé ügyeltek a gyermek testi épségére.

 

A Medical News Net közlése szerint Andrew Harrel, a kutatás vezetője evolúciós okokra vezetné vissza a jelenséget. Mintegy "állati ösztönként" a szülők és a hozzátartozók jobban óvják szebb, vonzóbb gyermekeiket, hiszen ők a fajfenntartás szempontjából "hasznosabbak", mint kevésbé szép társaik. Persze az elmélet vitatható, s a szülők viselkedése sem tudatos.

 

Dr. Steinberg pszichológiaprofesszor sem ért egyet a jelenséggel, hiszen ez esetben a szociális hátteret is vizsgálni kell. A tehetősebb szülők akkor is széppé tehetik gyermekeiket ha nem azok, hiszen meg tudják fizetni a szebb ruhákat, és sajnos nem egy esetben a plasztikai sebészt is. Harrel indoklása szerint a genetikai szempontok játszák a főszerepet, hiszen a szülők ösztönből cselekednek.

 

Sajnos napjainkban egyre többen csak a külsőségekre fordítanak figyelmet, a valódi értékek helyett. Nem csak a szülőkből, de az egyedülálló emberekből is hiányzik a bölcsesség. Sokan csak márkás ruhákat hajlandóak adni gyermekeikre (hiába növi ki egy-két hónap alatt), ahelyett, hogy a helyes nevelésre koncentrálnának. Tehát a "szebb gyermek a jobb gyermek" elmélet nem feltétlenül evolúciós szempontokat képvisel, okozhatja a felszínes, külsőségre túl sokat adó társadalom is. Ezt a viselkedésformát a szülőknek tudatosan el kell utasítaniuk, s helyette arra törekedniük, hogy gyermekükből egy nem csupán fizikailag, de mentálisan is egészséges felnőtt váljék.

 

 Fotó: www.pixabay.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja