SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kezdjük vidáman az iskolát!

Deákné B. Katalin - Tudatos Szülők Lapja főszerkesztője [cikkei] - 2011-08-17
A felnőttek világában nagyon sok a napi probléma. Mindez rányomja a bélyegét a viselkedésünkre, és akarva akaratlanul a gyerekek is részesülnek a terhelt felnőttek gondjaiból.
Kezdjük vidáman az iskolát!

A tudatos felnőtteknek azonban jól kell látniuk azt, hogy a gyermekek egy másik világban élnek. Az ő problémájuk egyelőre az, hogy a kutyusos vagy a hercegnős tolltartót válasszák-e.

A jövő kiszámíthatatlan, egy azonban biztos. A gyermekek hétköznapjaiból új jövő épül. Egyéni és társadalmi jövő egyaránt. Ha a felnőttek jelen gondjai meggátolják, hogy a gyerekek az iskolás éveiket felszabadultan, termékenyen és vidáman éljék meg, az ő jövőjük eredményességét veszélyeztetik. Nagy a felelőssége a felnőtteknek abban, hogy a gyerekek minél kevésbé szenvedjék meg azokat a problémákat, amelyek a családokban felmerülnek. Ez nem azt jelenti, hogy a felnőtteknek a problémák dacára meg kell játszaniuk magukat, hanem azt, hogy tudniuk kell lelkesedni a gyerekek dolgai iránt. A kisiskolásnak szeptemberben az lesz a legfontosabb, hogy piros pontot kapjon, hogy megdicsérjék, hogy jól sikerüljön a dolgozat. S ha úgy tűnik is, hogy mindez eltörpül a felnőttek napi gondjai mellett, az ő életükben akkor is ezek a legnagyobb problémák.

Megdőlni látszik az a teória, ami már jó ideje hangzatos szlogenekkel kecsegtetett: „Nem a lexikális tudás számít, hanem azt kell tudnunk, hogy mit, hol kell megkeresni.” Ezzel a téveszmével tántorítottak el sokakat attól, hogy érdemes legyen erőfeszítéseket tenni a tanulás terén. E mondat vezetett oda, hogy a gyerekek többsége a kettesre „hajtott”, bízva abban a jószerencsében, ami talán megtalálja őket. Sokan még ma is úgy vélik, hogy az internet lehetősége végtelen, minden tudás ott leledzik. Pedig dehogy!

Ahogy az egész életünkben, a tanuláshoz való viszonyunkban is óriási változásoknak kell történnie. Vissza kell térnie annak a nézetnek, hogy a felkészült, művelt ember az értékesebb. Azt gondolom, napjainkban, amikor világosan látszik, hogy a komoly szaktudással rendelkezők is megélhetési gondokkal küzdenek, akkor nem lehet kérdés, hogy a műveletlenség, a képzetlenség, a butaság nulla eséllyel jár. Változtatni kell e felfogáson – és ez a felnőttek feladata. A gyerekeknek viszont hálásnak kell lenniük azért, hogy tanulhatnak, nem pedig zúgolódniuk a kötelezettségeik ellen. Ahogy a felnőtt társadalomnak is új munkamorált kell kidolgoznia, úgy a gyerekek között is értékrendváltásnak kell bekövetkeznie. És a „mindegy, csak megússzam” és a „minek, úgysem érdekel” helyett a kötelezettségek elfogadása kell, hogy legyen a stratégia.

A társadalom rengeteg pénzt öl az oktatásba, és a jelen helyzetben ez rossz arányban térül meg. Ezt a gazdaságtalan befektetést fel kell váltania egy gazdaságosabb formának. Ez viszont azzal jár, hogy a gyerekeknek - akkor is, ha úgy gondolják, hogy nem fontos -, a képességeiknek megfelelő tanulással kell meghálálniuk a társadalom által nyújtott lehetőséget.


Igen, meghálálniuk. Ez a kifejezés is kiveszőben van, mert nagyon hozzászoktunk, hogy minden mindenkinek jár. A világban fellelhető fordulatok meg fognak tanítani bennünket arra, hogy az életbe nagyon sokat kell befektetni a megtérülésért. És erre jó időben fel kell készíteni a gyermekeinket.

A most iskolába járó gyermekek szüleinek tehát sok és komoly dolga lesz a következő években. A gyermekeknek el kell fogadniuk, hogy az iskolával, tanulással járó nehézségekkel meg kell birkózniuk, az elodázás, a kibúvók keresése tovább már nem megoldás. Ez sok családban komoly beszélgetést igényel majd, különösen a nagyobb gyermekekkel. A kisebbeket pedig türelemmel, de következetesen kell rászoktatni a tanulás elfogadására, a nehézségek legyőzésének módjaira.

Ugyanakkor a gyerekeknek az iskolás éveiket boldog időszakként kell megélniük. Ezért fontos, hogy a szülők jókedvű segítőként álljanak mellettük, akik nem vasszigorral követelik az eredményt, hanem segítőként vannak mellettük, ha erre szükségük van.

A tudáshoz kapcsolódó nézetváltások azt is magukkal hozzák, hogy az iskolai fegyelemben komoly változásoknak kell bekövetkezniük. Az, hogy osztályonként egy-két vagy éppen több gyermek véli úgy, hogy joga van akadályozni az ott folyó eredményes munkát, felszámolásra vár. A tanulni vágyó fiataloknak joguk van ahhoz, hogy a társadalom által finanszírozott iskolarendszerben zavartalan oktatásban részesüljenek. Ez nem fér össze azzal a lehetőséggel, hogy jó pár gyermek és fiatal veszi a bátorságot és a közösség mindennapjait szétzilálva teszi tönkre az iskolában folyó értékes munkát. Komoly társadalmi feladat, hogy az iskola a béke szigete legyen, ahol nincs helye az agresszió semmilyen formájának, a tudatlanság hatalmának, a feszültségkeltő elemeknek. Ezt azonban csak egy felkészült és nem dilettáns felnőtt társadalom tudja megteremteni. Mert, bár az iskolakötelezettség érvényben van, nem jelenti azt, hogy mindenki köteles eltűrni a deviánsakat.

A szülők dolga régen volt ennyire összetett. Olyan évkezdés kell a gyermekeknek, amikor világosak a szabályok és az elvárások, ugyanakkor a gyermekkor érdekei sem sérülnek.
Kívánom mindenkinek, hogy találja meg a saját lehetőségeit, és ajándékozzunk a gyermekeknek egy eredményekben gazdag, vidám tanévet.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja