SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szeptember - sima ügy, új kihívás, vagy anyagi csőd?

Himer Csilla [cikkei] - 2011-08-15
Szeptemberben becsengetnek - nem csak a gyereknek, hanem a szülőknek is. Augusztusban megindul a számolgatás, hogy hogyan is lehetne a legolcsóbban megúszni a gyerek iskolakezdését. Szerintem viszont ha ezzel csak augusztusban kezdesz el számolni, akkor már régen késő: jó esetben csak kemény kihívás elé állítod Magad és a családi kasszát, rosszabb esetben beruházásméretű projektként dönti romba az anyagi helyzetedet csak az, hogy 1-2, netán három, vagy több gyereked szeptemberben suliba megy...
Szeptember - sima ügy, új kihívás, vagy anyagi csőd?

Most itt van 5 tipp, hogyan élheted túl minél kisebb anyagi megrázkódtatással az iskolakezdést.

Minden augusztusban (már most is lehetett ilyen riportokat látni egyet-kettőt) elfigyelgetem a híradókban nyilatkozó felháborodott szülőket, hogy “Jujj, már megint mennyibe kerül ez a gyerek…” Én meg mindig csodálkozom ezeknek a szülőknek a csodálkozásán, mert

  1. amikor gyereket vállalt, tudnia kellett azt is, hogy a gyerek pénzbe kerül
  2. saját bőrén tapasztalhatja minden évben - függetlenül az iskoláztatástól is -, hogy a pénzügyi rendszerünkbe be van építve az infláció (vagyis a pénz értékromlása), tehát minden évben minden drágul. (Az, hogy az infláció változásától mennyiben marad el a fizetések változása, azt most ne feszegessük, mert egyrészt mélyen szántó téma, másrészt meg nem biztos, hogy mindenkinél így van…)

Szóval semmi újdonság nincs a helyzetben, helyzet minden évben van, mégis augusztusban olyan váratlanul tudja érni a legtöbb szülőt, mintha most találkozna először a jelenséggel. De ha már így van, akkor mit lehet tenni egy szülőnek, pláne, ha több iskolás korú gyereke is van, hogy ne kelljen anyagi csődöt jelenteni amiatt, hogy suliba mennek a gyerkőcök? 5 dolgot mindenképpen.

  1. Előre gondolkodni - mint már említettem, a szeptember és vele az iskola eddig is még minden évben eljött. Tehát kiszámíthatóan bekövetkezik minden évben. Nagyjából az előző évek tapasztalata alapján még azt is meg lehet saccolni, hogy mekkora lesz az anyagi érvágás, tehát nem csak az időpont, hanem az érték is nagyjából tervezhető. Éppen ezért nem látom semmi akadályát annak, hogy azt tedd, amit én is szoktam: vagyis hogy április-május magasságától minden hónapban félretegyél egy kisebb összeget, ami szeptemberig az iskoláztatás költségeinek legalább a 90%-át képes fedezni. A megtakarításoknak ugyanis van egy nagyon jól kihasználható tulajdonsága: minél hamarabb kezdesz el egy meghatározott cél érdekében félretenni, annál kisebb havi összegekből meg tudod oldani a kérdést. Ha már csak augusztusban riadsz fel, akkor egyszerre kell kinyögni az egészet, ezért is olyan fájó ez a pénztárcádnak.
  2. Új beszerzési források után nézni - nem biztos, hogy mindig mindent újonnan kell beszerezni. Tudom, a tankönyvekkel a legtöbb iskola úgy van, hogy kapcsiból annyit rendel, ahány gyerek, és a rendszer adminisztrációja megköveteli, hogy ezt általában már az előző tanév április-májusa környékén megtegye. Ettől függetlenül azért meg lehet beszélni az iskola illetékesével, hogy ha ez a tankönyvlista, akkor Te az ismerősöktől, antikváriumból, Vateráról, stb. megszerzed a tankönyveket. Igaz, ehhez kell a pedagógus jóindulata is: az iskolának ugyanis anyagi érdeke fűződik ahhoz, hogy minden évben mindenkinek új tankönyvcsomagot rendeljenek a kiadóktól. Ilyenkor szokott jönni a kifogás, hogy “De Anyuka, a gyerek nem tanulhat használt könyvből, mert abba már az előző tulajdonos beleírta a megoldást, stb.” A ciki ezzel csak az, hogy a három vagy több gyereket nevelők ún. “ingyen tankönyvei” is minden évben cirkulálnak az arra rászoruló gyerekek között, tehát több évfolyam is használja azokat, mire a Te gyerkőcödhöz jut. Abban is benne van a megoldás nem egy helyen, mégsincs vele baja senkinek: se a tanárnak, se a gyereknek. Szóval a dolog megoldható, csak legyél határozott: ha kell, nyilatkozz róla előző tanév végén írásban, hogy Te ezt megoldod, és az esetleg nem beszerezhető könyveket szeptemberben utórendeléssel megrendeled a gyereknek az iskolán keresztül (mert hogy ilyen is van). Különösen egy felsős gyereknél egy-két-háromezer forintban is mérhető a megtakarítás lehetősége ezzel a módszerrel, mert a tankönyvek a legköltségesebbek. (Ha meg ismerős levetett könyveiről van szó, akkor még több a nyereség.) Ugyanez elképzelhető persze nem csak tankönyvek, hanem tanszerek esetében is (pl. vonalzók, körző, stb.). És még valami: nem árt kicsit jobban körbejárni a várost, amikor beszerző körútra indulsz. Bolt és bolt között is lehet jelentős áreltérés, úgyhogy nagyon nézd meg, hogy hol vásárolsz. Ugyanahhoz a termékhez, ráadásul ugyanolyan minőségben több helyen és különböző árakon juthatsz hozzá. És egy figyelmeztető lövés a jövőre nézve: a kormány azt tervezi, hogy minden, az iskolában használt tankönyvet az iskola kénytelen lesz tartani az iskolai könyvtárban, amely ugyan nem lesz kikölcsönözhető, de a könyvtárban kézi könyvtári könyvként használható lesz. (Tehát a gyerek nem otthon tanulna a könyvből, hanem a könyvtárban.) Így a könyvet nem kell megvenni, és többen is tanulhatnának belőle. Érdemes lesz figyelni a híreket, mert nagy kérdés számomra, hogy elegendő mennyiségű könyv lesz-e majd a könyvtárakban. (Csak azért vagyok ilyen szkeptikus, mert az önkormányzat által biztosított “ingyen tankönyvek” néhány helyen már most is ilyen rendszerben érhetőek el a három vagy több gyereket nevelő családok utódainak. Mi speciel megengedhettük magunknak, hogy megvegyük a tankönyveket, ezért nem is nyúltuk le az önkormányzatot, de jól is tettük, ugyanis a könyvtári tankönyvek nem voltak elegendőek annyi gyerekre, ahányan igénybe akarták venni őket.)
  3. Kibontakoztatni a tehetséged - nem egy tanszert, pl. tolltartót el lehet készíteni házilag is. Tudom, hogy ma már a gyerekek sokszor kivagyibbak a sznob felnőtteknél is, és mindenből csak a márkás a jó, de az sk. készített cuccoknak megvan az a jó tulajdonsága, hogy egyrészt messze nem olyan drága, mint pl. egy Converse tolltartó, másrészt olyan egyedi lehet, amilyen másnak még akkor sem lesz, ha rá van írva a márkanév. Ma már rengeteg jó internetes kézműves oldal van, ahol már most is lehet iskolaszereket (pl. írószertartót) találni: vagy készen, mert valaki már megcsinálta hobbiból (pl. meska.hu és itt általában olcsóbbak is a cuccok, mint a boltban), vagy a leírását találod meg, és Te is seperc alatt el tudod készíteni.
  4. Kihasználni a törvényes lehetőségeket - tessék utánanézni, hogy Nálad, a Te családod esetében milyen állami vagy önkormányzati támogatási forma jöhet szóba, mire vagytok jogosultak. Minden ilyenről az iskolában is adnak tájékoztatást, tehát még messzire sem kell menned. Igaz, ezek a támogatások elsősorban a három vagy több gyerekeseknek, a gyerekét/gyerekeit egyedül nevelő szülőknek, vagy a fogyatékkal élő gyereket nevelőknek, ill. egy meghatározott egy főre eső havi jövedelemszint alatt élőknek van kitalálva, ezek az általánosan elterjedtek. (Ilyen pl. a már emlegetett “ingyen tankönyv”, vagy az étkezési támogatás is a gyerek menzapénzéhez.) De érdemes utánakérdezni a helyi önkormányzatnál is, ritka, de még léteznek helyek, ahol ettől szélesebb a támogatási paletta, és lehet, hogy Ti is pont belefértek.
  5. Kihasználni a munkáltatód jóindulatát - nem egy olyan cég van még ma is Magyarországon, amelyek dolgozói juttatásként ún. iskolakezdési támogatást adnak. Ennek összegét a munkáltató maga állapítja meg, hiszen ez egy önként vállalt juttatás. (Kivéve, ha a cégnél van kollektív szerződés, amelynek részét képezi ez a fajta juttatás is, mert ilyenkor a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek sajtolják ki a cégből ezt a fajta “adakozást”. Tehát akár tudsz róla, hogy a munkáltatód ad ilyet, akár nem, kérdezd meg az üzemi tanács, vagy a szakszervezet képviselőjét, hogy erről mit tud, mi létezik a cégnél! De ha csak simán besétálsz a személyzeti osztályra, ott is kötelesek Neked erről felvilágosítást adni, ha a vállalatnál létezik ilyen juttatási forma.) Egyre azonban vigyázz: soha nem pénzt ad ilyenkor a munkáltató, hanem iskolakezdési utalványt. Olyanok ezek, mint az étkezési jegyek, és általában ugyanazok a nagy utalványos cégek is forgalmazzák, mint az étkezési jegyeket, pl. Sodexho, Ticket Service, stb. Hogy ezt igénybe tudd venni, minden cég kitölteti Veled a saját igénylő lapját, amihez mellékelned kell minimum a családi pótlék folyósítását igazoló valamilyen okmányt (általában a bankszámlakivonat is elég), ill. a gyerek iskolájából az ún. iskolalátogatási igazolást. Általában 8-10.000 forint körül szokott mozogni gyerekenként az az összeg, amit így biztosít a munkáltató, ez pedig már elég szép tétel ahhoz, hogy ne akard kihagyni.

Úgyhogy most kockás papírt, tollat, számológépet elő, kezdj el számolni, aztán pedig utánajárni a dolgoknak. Már ezzel is sokat tudsz spórolni. Jövőre meg feltétlenül az első ponttal kezdd, és akkor a többire már szükséged sem lesz… smiley

Tudod, mit tehetsz idén ősztől egészen nyárig?

 

Kép: www.foter.com

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja