SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szabad véleménynyilvánítás Geréb Ágnes őrizetbe vétele kapcsán

Rindt Kata [cikkei] - 2010-10-07
Ha anyukámat őrizetbe vennék, rohangálnék fűhöz-fához, segítsen, hozza ki a hűvösről. Ebben mi kivetnivaló van? Szeretem anyukámat, első perctől kezdve. Hét hónapra születtem, kórházban, és megmentették az életem... Éppen csak arra volt idő, hogy bekísérjék a szülőszobára, én már jöttem - 1976-ban.
Szabad véleménynyilvánítás Geréb Ágnes őrizetbe vétele kapcsán

Anyukámért tűzbe mennék, mert szeretem. Ha anyukámat bántanák, megvédeném, mert szeretem - annak ellenére, hogy életem első három hónapját kórházban töltöttem.
Egy a baj ezzel, az ég-világon senkit nem érdekelne, hogy anyukámat mennyire szeretem. Az sem vita tárgya, hogy ha anyukám bíróság elé kerül, akkor születik egy bírósági ítélet. Ha igaza van, vagy sincs - lehet fellebbezni, jogi úton vitatkozni a továbbiakban. De akármennyire szeretem és tisztelem anyukámat, még ő sem törvények feletti, bármennyire is csodálatos lény.

•••

Nem vagyok sem jogász, sem bíró, de még csak a vádiratot sem ismerem - egyet tudok. Geréb Ági hiába küzd húsz éve az otthon szülés szabályozásáért, ha még mindig nem ért el eredményeket: a kérdést még nem szabályozták. Erre mindenféle magyarázat adható, hogy miért nem. Azonban nem az a megoldás: nem baj, én akkor is, otthon kísérek szüléseket, mert húsz éve küzdök. Főleg akkor nem, ha már túl van néhány szankción az ember lánya. Ha többször mondták, szankcionálták, és megmondták, hogy börtön lesz a vége, akkor miért így harcolt érte?

Meg kellett volna maradnia a jogi keretek között és kis lépésekben előrehaladni, ha pedig további harminc évig tart, akkor harminc évig. Egy ilyen horderejű kérdésnél harminc év nem nagy idő. Nem árulok el nagy titkot: ahhoz, hogy egy társadalom valahogy, nagyjából normális keretek között működjön, sajnos törvényekre, szabályokra van szükség. Ha nincs szabály, akkor jogszabályt kell alkotni, de nem úgy, hogy áthágjuk a meglévőket.

Geréb Ági és a bizonyos korsó esete között semmilyen különbséget nem látok. Még akkor sem, ha a szemszögéből a fejlődést szolgálja. Úgy látszik, kevés volt az irgum-burgum… hát ha szép szóval nem megy, akkor majd talán így. Egyet talán nagyon sajnálhat: viselkedésével inkább falakat emel a szabályozás előtt, mintsem lebontaná azokat.

•••

Három gyereket szültem, mégsem hiszem azt, hogy értenék a szüléshez. Egyet azonban tudok: első babám születése előtt sem lett volna bátorságom előre leszögezni, hogy nekem jogomban áll otthon szülni. Egyszerűen azért, mert az élet egy veszélyes üzem. Ahogy az autóban is bekötöm a biztonsági övet, úgy életem legfontosabb eseményénél is a biztonságra kell törekednem. Már nem csak a saját, hanem születendő gyermekem, férjem, családom egészséges jövőjét illetően is felelősséggel tartozom. 

Ma Magyarországon semmilyen körülmény nem adott az otthonunkban, illetve a kórház és az otthon közötti útszakaszon történő szülésre, kár is ezen vitatkozni, tények azok makacs dolgok - hogy klasszikusokat idézzek. A háborítatlan szülés pedig sok esetben a kismama együttműködésén is múlik, ráadásul minden relatív.

Ha kíváncsi vagy, hogy miért tettem le voksomat az otthon szülés ellenében, olvasd el harmadik kisfiam születésének történetét! Klikk a fotóra!

                                                 borító

Ha szeretnéd elmondani Te is a véleményed, a cikk alatt, kommentként megteheted!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja