SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Farsang a legkisebbeknek

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-06
Ma már a bölcsiben is farsangolunk, sok helyen a beöltözés is szokássá vált. De vajon örülnek-e ennek a picik? És hogy feleljen meg a kreatív kihívásnak egy anyuka?
Farsang a legkisebbeknek

Nagyon helyes volt az a nagyjából 3 hónapos kisbaba, akit anyukája - a nagyobb testvér ünnepsége alkalmából - beöltöztetett macinak. De mi újság a 2-4 évesekkel? Ők hogyan értékelik a sok rémisztő kalóz-arcot vagy sárkány-jelmezt?


Más bőrébe bújni

Ki ne szeretett volna kislány korában hercegnő, pillangó, tündér vagy az épp aktuális mesehősnő lenni? Vagy kisfiúként pókember vagy rendőr-jelmezt ölteni? Ilyenkor a gyerek egy kis időre másik szerepet vehet fel, viselkedhet egy kicsit másként is. Hisz már a legkisebbek is tudják, hogy hogyan kell illegetni magukat egy táncosnő-jelmezben... A pszichológusok szerint jó hatással lehet a gyerekek személyiségfejlődésére, ha időnként más szerepeket is használhatnak, és erre kiválóan alkalmas a farsang. A hétköznapokra pedig hasznos, ha az ovikban sok szerepjátékra alkalmas öltözék, eszköz található.


Hasznos tippek

Ha jelmezben gondolkodsz, természetesen beszéld meg a gyerekkel, mi szeretne lenni - a legtöbb esetben azért irányítható a kicsi elképzelése. Gondolj arra is, hogy jól tudjon a jelmezben mozogni, jól érezze magát benne, ne legyen nagyon melege, és ne is fázzon meg. Ha valamilyen eszközt adsz a kezébe, nem csak illegetheti magát, hanem hasznos résztvevője lehet a farsangi partinak (orvos a vizsgáló eszközeivel, tündér vagy varázsló a varázspálcájával...)


Pizsi-parti

A legkisebbek bizony megijedhetnek a rémisztő álarcoktól. Nagyon kedves és feltétlenül (pedagógiailag is) dicséretes ötlet, ha az óvónénik javaslatára megállapodnak a szülők: a picik - pláne az első évben - tartsanak inkább pizsama-partit. A beöltözés, a "másmilyen nap" érzése így is meglesz, ijedelem és sírás nélkül. Felvehetitek a leghelyesebb hálóöltözéket, esetleg hálósipkával, ha a kicsi megtűri a fején. Elengedhetetlen tartozék a vastag zokni, mamusz vagy cuki papucs. Vigyétek magatokkal a kedvenc alvós állatát, babáját, így lesz teljes a "jelmez"!


Venni, készíteni vagy bérelni?

Az biztos, hogy a méregdrágán bérelhető jelmezek csodálatosak és nagyon profik, de talán nem annyira egyediek. Már 2-3 ezer forintért is kapni - általában nem túl jó minőségű - farsangi öltözékeket. Jól nézd át a varrásokat, próbáljátok fel a nagy nap előtt is, érdemes tesztelni, nehogy a bulin hagyja cserben a ruha a gyerekedet! Ha van időd, sokkal értékesebb darabokat is készíthetsz, és a nagyobbakat be is vonhatod a készülődésbe.
Ha nem tudod, pontosan hogyan is néz ki egy triceratopsz, vagy Szörnyella de Frász, vagy Csingiling, keressetek ki együtt a könyvekből néhány képet, ahonnan lekoppinthatod a "fazont". Ha nem találsz megfelelő rajzot vagy fotót, keresgélj az interneten. Próbáld meg a jellemző elemeket megragadni, és azt hangsúlyozni a jelmezen, kiegészítőkben, hiszen ugyanolyan úgysem lesz, ne aggódj. Választhatsz valami egyszerűbbet is, vagy nézz jól körül a rokonok, ismerősök körében, biztos akad valaki, aki szívesen segít az alkotómunkában. A nagyik sokszor nagyon profik az ilyesmiben!


Forrás: www.nana.hu
Fotó: Max Pixel

Jelmezötelekért kattints ide!
Jelmezes bemutatkozó versikéket itt kereshetsz!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja