SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Drog 1. - Drogozik a gyerek?!

Török Monika [cikkei] - 2004-04-05
Drog, drog, drog
Furcsán viselkedik a gyerek. Napok óta nem jön ki a szobájából, arca sápadt, napszemüveg mögé rejti magát. Már nem megy társaságba, barátai elmaradnak. Később egyre ingerültebb lesz. A hosszú ujjú pólóját sose veszi le, még nagy melegben sem. A fürdőszobából furcsa kellékek kerülnek elő takarításkor, kanalak, alufólia-darabok. Később eltűnik a lakásból ez-az, egyre nagyobb értékek. Vajon mikor gondol először arra a szülő, hogy gyermeke nem egyszerűen valamiféle kamaszkori lelki válságban szenved, hanem drog lehet a dologban?
Drog 1. - Drogozik a gyerek?!

Mikor veszi észre? Észreveszi-e egyáltalán - még mielőtt súlyos állapotba kerül a gyerek, még mielőtt rendőrök érkeznek érte? És ha észreveszi, vajon mit tehet? Hogyan segítsen? Mit tehet a pedagógus? Harmincegynéhány gyerek között feltűnik-e neki, ha egyik másképp más, mint a többi? Mit kellene figyelni? Jogunk van-e figyelni egyáltalán? És ha gyanú támad, vajon mit tehetünk? Drogozással gyanúsítani valakit nem kis felelősség. És az vajon kinek a felelőssége lesz, ha a gyerek tönkremegy, vagy meghal? Kell-e, lehet-e felelősséget vállalnunk? És ha igen, akkor kiért? A saját gyerekünkért? A barátaiért is? Vagy minden gyerekért?

A minap történt egy lakótelepi általános iskolában, hogy egy negyedikes kisfiú rosszul lett. Orvost hívtak hozzá, aki hamar - és meglepve - megállapította, hogy a srác be van lőve. Tízévesen. Sem a pedagógusok, sem a szülők, de még az orvosi személyzet sem akarta elhinni, hogy ez megtörténhetett. Később kiderült, nincs egyedül a fiú a drogozással. Egész díler-hálózatot lepleztek le az iskolában.

És ilyenkor vajon mi a teendő? Sokan rendőrért, bíróért kiáltanak, és rács mögé akarják dugni a vétkeseket. Esetünkben egy tízéves gyereket. Mert bíznak az igazságszolgáltatás elborzasztó erejében. Egy tízéves gyereket elborzasztani nem nagy mutatvány. Talán észre kellett volna venni idejében, mi nincs rendben körülötte. Igen, hibás a szülő, a pedagógus, a takarítónő az iskolában - hibás minden felnőtt, aki, amikor ugyanezt a tízéves fiút látta dohányozni a sarkon, csak vállat vont, mert dohányozni, alkoholt fogyasztani, azt lehet, hiszen mi magunk is így élünk - de mélyen elborzadunk és megvetjük azt, aki tudatmódosító szerekkel él.

Összeállításunkat vitaindítónak szánjuk. Várjuk az olvasók tapasztalatait, véleményét a fiatalkori drogfogyasztással kapcsolatban - és arról, mi a teendő.

Néhány elborzasztó adat

A gyermek- és fiatalkorúak megoszlása az egészségügyi intézményben megjelent összes drogfogyasztó között 1995-ben 7,1%, 1998-ban 18,2% volt, 1999-ben pedig 18,3%. 1995-höz képest több mint nyolcszorosára növekedett a kezelésre megjelent drogfogyasztó gyermek-, illetve fiatalkorúak száma.

Egy 1994-95-ös, az ország általános iskoláira kiterjedő vizsgálat megállapította, hogy az iskolák 33%-ában van valamilyen rendszerezett, tantárgyszerűen oktatott iskolai drogprevenció -, ebből következően az általános iskolák kétharmadában nincs.

Külföldi tpasztalatokból tudjuk, hogy a prevenció (beleértve a közösségi, a média és az iskolai prevenciót) hatásai megbízható adatok formájában csak hosszabb távon, évek múlva jelentkeznek.

Egy 1998. év végén középiskolai pedagógusok körében végzett  közvéleménykutatás  eredményei szerint a tanárok 90 százaléka szerint nőtt a kábítószer-fogyasztás a középiskolás korúak körében, ugyanakkor csak egyharmaduk ismeri el saját iskolájában a kábítószer-probléma növekedését. Szervezett formában csak 47 %-ban kaptak ismereteket drogmegelőzéssel kapcsolatban illetve  a drogok felismerésére vonatkozóan. A pedagógusok 72 %-a szerint a drog-megelőzési tevékenység csak kismértékben, 17 %-uk szerint pedig egyáltalán nem hatékony. 84% nyilatkozott úgy, hogy Magyarországon sürgősen szükség van a drogmegelőzési és felvilágosító tevékenységek fokozására.

Fotó: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja