SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Károsítja az egészséget, a kereskedelmi forgalmazása Magyarországon illegális, mégis rohamosan terjed a gyerekek között az Elf Bar

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-06-15
Az utóbbi néhány hétben az általános iskolás gyermekek körében is rendkívül népszerűvé vált a színes-figurás mintázatú kis műanyag henger, az Elf Bar. A gyorsan becézgetni kezdett termék a beavatatlan szemlélő számára akár illatosított szájvíznek tűnhet, ám valójában komoly dohánytermék, egy új generációs eldobható elektromos cigaretta. A "manó" belseje ízesített, esetenként nikotint is tartalmazó folyadékot rejt, melyet a szakértő korosztály elegánsan "lötyi"-nek nevez.
Károsítja az egészséget, a kereskedelmi forgalmazása Magyarországon illegális, mégis rohamosan terjed a gyerekek között az Elf Bar

Mi az ott, a tolltartódban? Elf Bar, becenevén „Manórúd”

Rohamosan terjed a gyerekek körében az Elf Bar

Az Elf Bar külső megjelenése és egyszerű használata egyaránt a legfiatalabb réteget célozza, az újabb változatokon már erőt és hatalmat sugárzó stilizált állatok képei is díszelegnek a színes burkolaton. A sólyom, vagy az oroszlán rajz mintha egy képregényből lépett volna elő, és a gót betűs feliratozás is ezt a fiatalok körében népszerű képi világot jeleníti meg. Ha egy negyedikes gyerekek táskájában látjuk ezt a tárgyat felbukkanni, ne arra gondoljunk, hogy újfajta filctoll…

Az izmos kis műanyag rudak egyáltalában nem játékok, súlyos egészségügyi kockázatot jelentő e-cigaretták, melyek a hozzászokás veszélyét is hordozzák. Lényegében ez egy gyereknyelvre fordított e-cigaretta (vape),

vagyis tartalmaz egy aromás ízű folyadékot, melynek többnyire összetevője a nikotin is, és egy elemet, mely felmelegíti a folyadékot, párát képezve belőle. Hogy pontosan mi van ebben a párában, amit a gyerekek belélegeznek, arról még keveset tudunk.

Felbontás után rögtön használható, simán eldobható, nem sokat kell érte tenni, de hihetetlenül sokat ellene...


A közös füstölés közösséget teremt

A dohányzáshoz való hozzászokás részben biológiai okokon alapuló függőség, ám gyermekek esetében beszélnünk kell a dohányzás közösségi oldaláról és a szociális függésről is. Az együttes füstölés – még ha csak párát bocsát is ki a száján a gyermek, nem valódi füstöt – közösséget teremt. A dohányzás egy elfogadott, közösségi értelemben legális alkalom arra, hogy a cigarettáját szívó ember – sőt: az Elf Bar-t szívó gyerek! – kicsit hátra lépjen az életből, szünetet tartson, szemlélődő üzemmódba lépjen át.

A cigaretta hatására nem csak a biológiai állapot változik meg a testen belül, hanem egy fölöttes, a világra távolabbról rálátó érzetet kelt a fogyasztóban. Ehhez az állapothoz is lehet kötődni, hiszen egyfajta belső szükséglelet elégít ki. Olyasmi ez, mint amikor a tűz mellé ülünk le, vagy a tenger hullámzását nézzük együtt, megnyugtató és kiemel minket a szürke mindennapokból. Az iskolás korosztálynak égető szüksége van a szünetekre, megállásokra, elmerengésre, és erre nagyon kevés a legális lehetőség.

A dohányzás a felnőttek körében is többnyire társas tevékenység. Ha valaki békésen cigarettázik, többnyire magához vonz egy kisebb csapatot, ami jó beszélgetések és barátkozások kiinduló helyzete lehet. Az tizenéves gyermekek számára ez is fontos szempont, tevékenységük első számú mozgatórugója ebben az életkorban a közösségbe tartozás elérése, a népszerűség, barátok szerzése. Az Elf Bar, mint ahogy a design sugallja, vidám, szórakoztató, népszerű és játékos eszköz. Ha valaki elkezdi, odajönnek a többiek, és a népszerűség lehetősége ebben a korosztályban óriási kísértés.  

Még egy fontos szempont a dohányzás megítélésében: maga a rituálé. Az emberi lélek - és a gyermeki lélek is - kötődik a rituálékhoz, ez meghatározó emberi tulajdonság. A rágyújtás, cigarettázás folyamata számos ismétlődő elemet tartalmaz, ami egyrészt megnyugtató, másrészt összeköt a többiekkel. Ha a buborékfújás válna divatossá a fiatalok körében, vagy a jojózás, esetleg a Rubik-kocka kirakás, ezeknek a rituális jellege is közösséget alakítana – mint ahogy mindegyiknek meg is volt a maga kulturális fénykora.


Nem tudni még, milyen hatásai lehetnek - Zacher Gábor megkongatta a vészharangot

Azonban az Elf Bar nem egy veszélytelen közösségi játék, ami alkalmat teremt egy kis megállásra, kapcsolatépítésre.

Hogy hosszú távon mennyire káros lehet, azt még kutatni is nehéz, annyira rövid múltra tekint vissza, és az utóbbi hetekben szinte letarolta az iskolákat. Zacher Gábor toxikológus egyenesen járványnak nevezte a gyorsan elharapózó káros szokást, és felhívta rá a figyelmet, hogy a termék nikotinfüggőséget, és súlyos tüdőkárosodást okozhat, valamint az illegális terjesztés miatt még be nem vizsgált összetevők veszélyére is felhívta a figyelmet.

A belélegzett gőz az aggodalmai szerint a szervezet ellenállóképességét is gyengítheti, de lehetnek még ki sem mutatott anyagok is benne.  

Zacher Gábor külön figyelmeztette rá a szülőket, hogy ennek a terméknek nincs cigarettaszaga, nem lehet „kiszagolni”, és nem lehet a gyermekek számára felhozni ellene azt az eddig még működő érvet sem, hogy büdös lesz tőle a lehelet. A nemzetközi kutatások felhívják a figyelmet arra is, hogy az elektromos cigaretták emelik a gyulladásos megbetegedések kockázatát az agyban, a vastagbélben és a gyomorban is.


Az agyi területet fenyegető kockázat különösen ijesztő ebben a fiatal korban 

A kutatók szerint a nagyarányú fogyasztás esetén kialakuló agyi szövetváltozás főként a motivációért és a jutalom feldolgozásáért felelős területen alakul ki, tehát olyan funkciók szabályozásában, melyek ebben az életkorban még kialakulóban vannak. Szorongás, depresszió, és további szerhasználati igény lehet a korai vape- használat ára, ami még jobban elszigetelheti a gyereket a kortárs kapcsolatoktól, mint amennyire magányos volt akkor, mikor afelé a vidám színű rudacska felé fordult, amely ártatlan limonádé, málna és gumimaci ízekben kínálta magát.

Nem csak a nikotin okozhat kóros elváltozást, figyelmeztetett a toxikológus orvos, hanem az ízesítő vegyi anyagok is! Az ínybetegségek, fogszuvasodás, korai fogvesztés kockázata pedig akkor is fennáll, ha az aromás liquid-ben nincs is nikotin.

A feltehetően Kínában gyártott eszköz forgalmazása, árulása Magyarországon szigorúan tilos, mégis rendkívül könnyű hozzájutni.

Pár gombnyomással megrendelhető az internetről, és csomagautomatából felnőtt közreműködése nélkül is kivehető, de a házhozszállító cégek is a fiatalkorúak kezébe adják a megrendelt csomagot. Egy Nagykovácsiban működő csomagpont dolgozói külön posztot szántak annak, hogy felhívják a szülők figyelmét a veszélyre.

„Körülbelül 3 hónapja felfigyeltünk rá, hogy 13-14 éves gyerekek hetente vesznek át nem kis összegért, ugyanonnan érkező csomagokat és jellemzően 1000 Ft-os címletekben fizetik ki” - írják aggodalommal telve. A beszerzés körüli visszaélések a szülők számára újabb kérdéseket vetnek fel.
 


Már a gyerekek is kereskednek vele

Kialakulóban van sajnos a viszonteladási hálózat, melynek tagjai egyre gyakrabban maguk a gyerekek. A megrendelt Manórudakat többnyire másfélszeres áron adják el az osztálytársaiknak, vagy alsóbb osztályba járó gyerekeknek, így a „tápláléklánc” alján álló gyermek számára egy manórúd beszerzési ára nagyjából háromezer-négyezer forint körül lehet, a vape tartalmától és a nepper haszonéhségétől függően. Ha a benne rejtőző „lötyi” nikotinos, akkor a gumimaci íz mellett nagyjából két doboz cigarettának megfelelő nikotint is kap a fogyasztó, azt pedig ő szabja meg, hogy egy töltetet hány nap alatt fogyaszt el. A manórúd dílerek ideje eljött, ezért nem csak a fogyasztók, de a terjesztő gyerekek miatt is aggódnunk kell.

Nem csak azt kell figyelnünk, hogy nem megy-e el túl sok zsebpénz, hanem azt is, hogy nem áramlik-e be megmagyarázhatatlanul több bevétel.

Az iskolaév utolsó hete több iskolában is rendkívüli szülői értekezletek megtartásával telt, ahol a hirtelen futótűzként terjedő Elf Bar problémáról számoltak be a szülőknek. A jelenség szintet lépett, negyedik osztályos gyerekek is fogyasztják a szert, és sokszor iskolatárs az, aki teríti a terméket.

A középiskolás gyerekek szülei a KRÉTA rendszerben kaptak üzenetet arról, hogy a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) a NAV-val együttműködve jelenleg is több eljárást folytat az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazóival szemben.

A szülői tájékoztatásban szerepelt azt is, hogy a szer árusítása boltban és interneten keresztül is illegális, 5 millió forinttól 50 millióig terjedő bírság szabható ki minden terjesztőre.

Romániában és Szlovákiában a polcról megveheti bárki a Manórudat, nekem tegnap a Corvin Pláza előtt ajánlotta egy fiatal nő. „Nem kerül sokba, Aranyom” – mondta, de én azt gondoltam, hogy nagyon is sokba fog ez nekünk kerülni.

Indexkép: ElfBarTROYA / Youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja