SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Randizás kamaszkorban - 8 tipp és 9 szabály, hogy jól süljön el a randi!

Lakatos Dóra [cikkei] - 2022-03-22
Kamaszként a randizás sokszor kemény dió, hiszen még nem tudjátok, miről beszélgessetek, hogyan viselkedjetek egymással, sőt, legtöbbször azt sem, hová menjetek. A szülők sem könnyítik meg a helyzetet, hiszen mindenki félti a saját gyerekét, így lehet, hogy nem repesnek az örömtől, ha meghallják, hogy randira készültök. Összeszedtük, milyen helyekre tudtok elmenni, ahol jól érezhetitek magatokat, és milyen szabályokat kell betartanotok a saját biztonságotok és a szüleitek nyugalma érdekében!
Randizás kamaszkorban - 8 tipp és 9 szabály, hogy jól süljön el a randi!

(Kamasz) randi ötletek

Randizás terén tiniként gyakran a romantikus filmekből tájékozódunk, ez pedig sokszor lehet összezavaró, hiszen tizenévesen mégsem mehettek puccos éttermekbe! Mutatunk pár olyan  kreatív ötletet, ami kamaszként is szórakoztató lehet, és a pénztárcának sem annyira megterhelő!


Mozi

Ha még nem ismeritek annyira egymást, vagy csak introvertáltak, esetleg szégyellősek vagytok, és nem tudjátok, miről beszélgessetek, a mozi egy kitűnő választás lehet számotokra! A film nézése közben nem kell beszélgetnetek, és mire vége lesz, biztosan feloldódtok kicsit. A film után adott lesz a beszédtéma is: megbeszélhetitek, hogy tetszett, vagy hogy melyik rész volt a kedvencetek.


Meki

Ha mégis szeretnétek beülni valahova enni, egy gyorsétterem tökéletesen megfelel erre a célra. Nem túl drága, és a legtöbb kamasz biztosan talál magának olyan ételt, amit szeret. Mivel valószínűleg senki nem fog rátok figyelni, nyugodtan tudtok beszélgetni egymással.


Séta a városban

Valószínűleg a leginkább low-budget megoldás egy séta a városban, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne élvezetes! Mivel állandóan mozgásban vagytok, kevésbé lesz ciki, ha esetleg kifogytok a témából, és könnyebben feloldódtok majd.


Kávézó

Az első randin az egyik legjobb választás lehet, ha beültök egy kávézóba! Nem kerül sokba, ha rendeltek egy üdítőt vagy egy forrócsokit, és ha esetleg mégsincs meg köztetek a kémia, akkor nem kell sok időt várni arra, hogy hazamenjetek.


Játékterem

Ha olyan programot szeretnétek, ahol tudtok valami szórakoztatót is csinálni, akkor a játékteremben valószínűleg jól fogjátok érezni magatokat, hiszen ott tudtok bowlingozni vagy billiárdozni is, és nem kell folyamatosan beszélgetnetek, valamint jókat nevethettek a bénázásokon is.


Cukrászda

Ha édesszájúak vagytok, beülhettek egy cukrászdába egy sütire és egy üdítőre. Ha csendes helyre vágytok, ez lehet a legideálisabb választás, mivel ezeken a helyeken rendszerint nincsenek sokan.


Adventi vásár

Ha télen randiztok, akkor december környékén tehettek egy kört az adventi vásárban is egy forrócsokival a kezetekben.


Barátokkal

Ha végképp nem tudjátok, hogy miről beszéljetek, és nagyon feszültek vagytok kettesben, akkor a legjobb, ha a barátaitokkal közösen mentek el valahova. Bár így nem sok időtök marad arra, hogy kettesben beszélgessetek, arra talán elég löketet ad, hogy legközelebb már nélkülük tudjatok találkozni.


A randizás szabályai

Természetesen a tinik szülei legtöbbször úgy engedik el őket randizni, hogy elmondják, mit szabad és mit nem. Ez háztartásonként változhat, azzal azonban számolnod kell, hogy ha megszeged a szüleid által felállított szabályokat, előfordulhat, hogy elvesztik az irántad érzett bizalmukat, és később sokkal szigorúbbak lesznek veled!

Azon kívül, amit a szüleid elmondanak neked, vannak olyan szabályok, amiket mindig érdemes betartani, ha azt akarod, hogy jól süljön el a randi, mindketten jól érezzétek magatokat, valamint biztonságban legyél!


1. Maradjatok nyilvános helyen!

Mindenféleképpen olyan helyet válassz, ahol sok ember megfordul, és mindig szem előtt vagytok. Így a szüleid is nyugodtabbak lesznek, és kevesebb eséllyel keveredsz kellemetlen helyzetbe.


2. Legyen egy olyan barátod, aki "vész" esetén kiment!

Mindig mondd el az egyik barátodnak, hogy kivel és hova fogsz menni, és beszéljetek meg egy olyan mondatot, amit ha leírsz neki, akkor felhív, és ad egy tökéletes ürügyet arra, hogy el tudd hagyni a helyszínt. Ha olyan emberrel találkozol, akit még soha nem láttál élőben, akkor az sem árt, ha a közeledben tartózkodik a barátod, hiszen nem tudod, mire számíts, és lehetséges, hogy az illető nem olyan, mint amilyennek elképzelted, vagy egyszerűen csak kellemetlenül érzed magad.


3. Soha ne csinálj olyat, amit nem szeretnél!

Ha a partnered olyasmire akar rávenni, amit te nem akarsz, legyen szó akár egy csókról, vagy arról, hogy menjetek egy másik helyre, az egy olyan red flag (piros zászló/vészjelzés), ami azt jelzi, hogy ő bizony nem a megfelelő ember a számodra. Ilyen helyzetekben az ember úgy érezheti, hogy muszáj megtennie, amit a másik kér tőle, mert nagyon kellemetlen többször is visszautasítani valakit, de mindig jusson eszedbe, hogy senki nem kényszeríthet olyan dologra, amit nem szeretnél, és ha megpróbálja, akkor az a személy valójában nem törődik veled, hiszen ha törődne, akkor tiszteletben tartaná a döntéseidet! Ha ilyet tesz, közöld vele határozottan, hogy te ezt nem szeretnéd, és jó lenne, ha tiszteletben tartaná a döntéseidet. Ha ezt nem érti meg, egyszerűen hagyd ott!


4. Te se erőltess rá a másikra olyasmit, amit nem szeretne!

Ez a szabály rád is ugyanúgy vonatkozik, mint a partneredre! Még akkor se akard mindenáron érvényesíteni az akaratodat, ha apróságról van szó, hiszen nem csak tiszteletlenség, de biztos, hogy rossz fényben tünteted fel magad a másik előtt. Ez nem azt jelenti, hogy nem állhatsz ki a véleményed mellett, de tudnod kell, hogy hol a határ!


5. Ne legyél rámenős!

Rendkívül visszataszító lehet a partnered számára az, ha túlságosan rámenős vagy, például túl hamar akarod megcsókolni vagy megölelni. Csak akkor tegyél ilyesmit, ha úgy érzed, hogy a másik is akarja, de a legjobb, ha előtte megkérdezed róla. Beleegyezést kérni nem ciki, sőt, szükséges!


6. Legyél udvarias!

Bármelyik nemhez is tartozol, fontos, hogy udvarias legyél a másikkal. A tévhitekkel ellentétben nem menő sem a bunkó menő srác, sem a hisztis liba stílus.


7. Ügyelj a higiéniára és a megjelenésre!

Tiszteld meg annyival a randipartneredet, hogy tisztán és igényesen jelensz meg a randin! A találka előtt zuhanyozz le, moss fogat és fésülködj meg! Ha szeretnél, és ha a szüleid engedik, használhatsz sminket, de ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba, és igényesen nézzen ki, ne legyen elfolyt a szemhéjtusod vagy foltos az alapozód!


8. Figyelj a kommunikációra!

Ha úgy érzed, hogy a másik nem ért meg téged, lehet, hogy nem megfelelő a kommunikációd. Fontos, hogy mindig érthetően fejezd ki magad, ne várd azt, hogy a gondolataidból olvasson!


9. Védekezzetek!

Ha már egy ideje együtt jártok, és úgy érzed, eljött az ideje annak, hogy lefeküdjetek egymással, akkor - azon kívül, hogy mindketten ténylegesen beleegyezzetek - a legfontosabb a védekezés. Erre sokféle módszer létezik, sok tinédzser lány fogamzásgátló tablettát szed, azonban ez hosszútávon nem tesz jót a testnek, és rengeteg lehetséges mellékhatása is van.

A legjobb, ha óvszert használtok, hiszen nem csak a nem kívánt terhességtől, hanem a nemi betegségektől és a fertőzésektől is megvédi mindkettőtöket. Persze óvszer használata mellett is előfordulhatnak balesetek, például kiszakadhat vagy lecsúszhat, így fontos, hogy tájékozódjatok a megfelelő felhelyezésről az aktus előtt. Ha mégis baleset történik, rögtön zuhanyozz le, majd szólj a szüleidnek, akik elvihetnek egy 72 órás fogamzásgátló ambulanciára, vagy a nőgyógyászhoz, aki esemény utáni tablettát ír fel neked!


Az online randizás csapdái

Nagyon népszerű mostanában az online ismerkedés, ami nem is csoda, hiszen különböző appok segítségével rengeteg új embert ismerhetsz meg, ami alapvetően nagyon jó dolog, de fontos odafigyelni néhány dologra, nehogy a gyönyörű, 16 éves lány helyett egy 45 éves férfival találd magad szembe végül.

Az online ismerkedéssel körülbelül egyidőben megjelent az a jelenség is, amit angolul catfishnek hívnak.

A catfish azt jelenti, hogy valaki egyáltalán nem olyan, mint a képein, sőt, bizonyos esetekben egyáltalán nem is az a személy, akinek mondja magát. Van, amikor egy teljesen másik ember internetről leszedett képeit használják fel erre a célra, de az is előfordul, hogy valóban az a személy van a képeken, akivel beszélünk, csupán teljesen másképp néz ki a valóságban, például sokkal vonzóbbra, vékonyabbra, izmosabbra vagy teltebbre szerkeszti magát a feltöltött fotóin, mint amilyen a valóságban.

A legtöbb esetben igen egyszerű leellenőrizni, hogy valóban azzal a személlyel beszélünk-e, mint akit a képein látunk, hiszen ha valaki más képeit használja fel, akkor bármennyi munkát is fektetett a dologba, előbb-utóbb valamin biztosan megbukik.

Ha egy randioldalon ismerted meg az illetőt, és már egy ideje beszélgettek, kérd el a közösségi médián az elérhetőségét! Ha megadja az Instagram vagy Facebook felhasználónevét, megnézheted, hány fotó van fent róla, vannak-e valós barátai, családja, stb.

A Google képkeresője is a barátod lehet: ha feltöltöd a fényképét, és azt esetleg mástól lopta, akkor ha szerencséd van, kiadja a fénykép eredeti tulajdonosát.

Ha úgy érzed, hogy ezeken a vizsgákon átment, és jól el tudtok beszélgetni egymással online, de még kétségeid vannak, akkor a találkozó előtt jobb, ha csinálsz még néhány "tesztet".

Kérd meg, hogy küldjön egy fotót magáról úgy, hogy azt ne tudja kijátszani lopott vagy előre legyártott képekkel - ha például azt írja, hogy eszik, kérd meg, hogy küldjön közben egy szelfit, vagy ha kosarazni ment, küldjön egy fotót edzés közben. Ebből nem lesz egyértelmű, hogy gyanakszol, viszont minél több ilyen fotót küld, annál biztosabb lesz, hogy nem próbál téged átverni. A "küldj egy képet egy kanállal a fejeden" már kicsit túl feltűnő, ráadásul mindenki ismeri, de valami ehhez hasonlót kell kérned tőle.

A találkozó előtt feltétlenül telefonáljatok legalább egyszer, vagy kérd meg, hogy küldjön hangüzenetet például késő este, amikor már biztosan nem kérhet meg mást arra, hogy mondjon fel helyette szöveget! A legbiztosabb az, ha videochatben beszéltek, hiszen ma már léteznek olyan appok is, amikkel akár telefonálás közben is el tudják változtatni a hangjukat akár női, akár férfihanggá.

Akár online, akár alkalmi randizásról van szó, mindig tartsd be a saját biztonságodat szolgáló szabályokat! Ha az a személy hívott el randira, aki évek óta tetszik, és már régóta álmodoztál a közös randitokról, akkor is figyelj oda a biztonságodra, hiszen az ember nem tudhatja igazán, milyen is a másik ember, amíg meg nem ismeri, sőt, sokszor még akkor sem!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja