SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családban marad - családon belüli erőszak, bántalmazás

Jeckel Eszter [cikkei] - 2020-11-18
Amiről nem beszélünk, az nincs is.

Családban marad, szoktuk mondani, de vajon mit is jelent ez?
Ritkán jut eszünkbe, hogy az otthoni “viharokról" beszéljünk. Sok szó esik a bántalmazó kapcsolatból való kilépésről, de kevés arról, hogy milyen hatással van ez a családban élő gyermekre, gyermekekre.
Családban marad - családon belüli erőszak, bántalmazás

A gyermekek elleni erőszaknak két nagy csoportja van:


Bántalmazás:

  • Fizikai bántalmazás
  • Érzelmi bántalmazás
  • Szexuális bántalmazás

Elhanyagolás

  • Fizikai elhanyagolás
  • Oktatási-nevelési elhanyagolás
  • Érzelmi elhanyagolás

Ami közös bennük, hogy mindegyik mély nyomot hagy a gyermekben és felnőtt korukba is elkíséri őket. Nagy valószínűséggel bármilyen típusát is éli át a gyermekkori bántalmazásnak, a felnőttkori családjában újraéli ugyanazokat a saját gyermeke hasonló korában. 

Több eset is lehetséges: van, hogy mindkét szülő kisebb-nagyobb mértékben maga is bántalmazó, de még gyakoribb az, hogy az egyik fél szabadulna a kapcsolatból, de félelemből, anyagi függés vagy tévesen értelmezett szeretet miatt nem teszi meg a szükséges lépéseket és csak telnek az évek úgy, hogy közben folyamatos a bántalmazás.


Mit tehet a változtatni akaró szülő?


1. Kérjen segítséget! 

Maguktól ritkán oldódnak meg ezek a helyzetek. Segítség lehet barátok bevonása és az őszinteség a környezettel szemben. Akár szakemberhez is fordulhatunk a családsegítőtől kezdve a coachon át egészen a pszichológusig.

Ők egészen valószínű, hogy külső szakemberként könnyebben átlátják majd a helyzetet. 

Sajnos maga a családvédelmi rendszer nem mindig tud segíteni, de ha kellő körültekintéssel lépünk és tervezünk, akkor egy szebb, és jobb jövő rajzolódhat ki és egészen biztos, hogy a legtöbben ezt szánják a gyermeküknek.


2. Próbálja feltérképezni, hogy mi az, ami a kapcsolatban tartja!

Nézzen utána magában! Akár egy papírt is elővehet, hiszen a papír elbírja az őszinteséget. Mi az, ami ott tartja  kapcsolatban? Abban a kapcsolatban, ami nem ad, csak elvesz. Mi az, amit a gyermekének szán?

A gyermekek előtt minta az, amit előttük élnek a szüleik, gonviselőjük. Ezt a mintát szánja neki?

Ha megszületik a felismerés, hogy a kapcsolat árt a gyermekeknek és ezután a döntés, hogy ez a kapcsolat nem maradhat így, akkor kezdjen el tervezni - ez most egy kicsit giccses lesz, de - egy szebb jövőt!

A bántalmazó kapcsolatban, vagy családban élők sokszor azt gondolják, hogy ilyen nincs, pedig többen, akik már kikerültek belőle arról számolnak be, hogy bizony lehetséges a boldogság utána is. Ráadásul mindennek a legpozitívabb hozadéka, hogy a gyermekek egy olyan mintát látnak, ahol sikerül a rosszat legyőzni és újra lehetnek normális célok egy normális életben. 


3. Kihez fordulhatnak külső segítségért?

Amennyiben a bántalmazásnak a legsúlyosabb formái történnek meg a családban, akkor a gyermekvédelmet lehet és kell értesíteni, illetve még súlyosabb esetben akár rendőrségi feljelentést is tenni.

Mind a gyermekeknek, mind pedig a segítő szülőnek érdemes pszichológus segítségét is kérni.

Bántalmazó családi kapcsolatokban a pár-, és családterápia már nagy valószínűséggel nem megoldás, így az arra való utalás, hogy majd megváltozik a bántalmazó, igen-igen ritkán valósul meg. 

A NANE szervezetét, illetve az Eszter Egyesületet is felkereshetik a problémájukkal a családok, ahol egyébként arra is lehetőség van, hogy felismerjék a bántalmazás mértékét és formáját.

Sok erőt és kitartást kívánok és azt a fókuszt, hogy a gyermekek jövőjéért megéri változtatni.

A kép Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

Jeckel Eszter


Jeckel Eszter
megoldásfókuszú kamasz coach, pedagógus

Elérhetőségek:
E-mail: jeckeleszter@gmail.com
Honlap: www.jeckeleszter.hu (fejlesztés alatt)
Facebook: Jeckel Eszter - diplomás coach


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja