A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Csak azt ne tegye, amit én az ő korában!" - A kamaszok szüleinek félelmei

Kercsó Dorottya - 2019-10-31
Az ismert és ismeretlen veszélyektől egyaránt féltik gyermekeiket a tizenévesek szülei. Miközben néhány olyan helyzettel is szembe kell nézniük, amelyek előttük ismeretlenek, sokukat az is riasztja, ha a saját fiatalkorukra gondolnak, hiszen tudják: magukat is számtalanszor sodorták veszélybe.
"Csak azt ne tegye, amit én az ő korában!" - A kamaszok szüleinek félelmei


Minden szülő volt kamasz

„Szülői amnézia”. Ezzel a kifejezéssel jellemezte Ferenczi Sándor pszichoanalitikus azt a jelenséget, amikor a felnőtt, mintha elfeledkezett volna a saját fiatalkoráról, mire tizenévesek lesznek a gyerekei. Hirtelen úgy rémlik neki, hogy ő mindig tisztelettudó kamasz volt, aki 18 éves koráig egy korty alkoholt sem ivott, nem járt el otthonról, és soha, de soha nem vezette félre a szüleit.

Nem mindenkit érint azonban ez a jelenség. Sok szülő emlékszik arra, mennyi meggondolatlanságot csinált fiatalkorában – és cseppet sem tölti el jó érzéssel annak tudata, hogy gyermeke könnyen a nyomdokaiba léphet.

A mai negyvenes generáció, akik a tizenéveseket általában nevelik, a korábbiaknál már sokkal nagyobb szabadságot élvezhetett. A nyolcvanas években már bőven hallgatták a rockzenét, nem csak narancsevet ittak a házibulikon, autóstoppal járták be Európát, és viszonylag kevesen őrizték a szüzességüket a nászéjszakáig.

Szüleik erről vagy tudtak, vagy nem. A technológia akkoriban még nem tette lehetővé a maihoz hasonló folyamatos kontrollt, így a szülők legfeljebb akkor tudták biztosan, mit csinál a gyermekük, ha bezárták őt a szobába – ahonnan éjjel esetleg még így is kiszökött.

Buli

Kép: Pressmaster / shutterstock

 

Új veszélyek: a drog és az online zaklatás

Van, aki elborzadva, más inkább nevetve gondol vissza a saját egykori élményeire, azt azonban kevesen szeretnék, hogy gyermekük is ugyanazokat a kalandokat élje át, mint annak idején ők maguk. Az alkohollal, késői hazajárással, esetleg korán megkezdett szexuális élettel kapcsolatban azonban legalább saját tapasztalataik vannak. Léteznek azonban olyan veszélyek, amelyekkel a mai szülőknek annak idején nem kellett szembenézniük.

Az egyik ilyen a drog. Azt nagyjából mindenki tudja, hogyan reagáljon, ha tizenéves gyermeke részegen jön haza a buliból, a drogozás kezelésére azonban nincsenek otthonról hozott mintáink. Hacsak egy szülő nem a téma szakértője, jó eséllyel azt sem tudja, milyen szerek vannak most használatban, mivel találkozhat a gyermeke. A dizájnerdrogok megjelenésével a laikusok számára gyakorlatilag követhetetlenné vált ez a terület, ami valóban rendkívül ijesztő lehet a gyermekeiket féltő szülők számára.

A másik az online zaklatás. Régen a legrosszabb, ami egy gyerekkel történhetett, a szobafogság volt: egyedül, barátok nélkül halálra unta ilyenkor magát. Most az okostelefonok világában nem csak a társasági élet megoldott a négy fal között, hanem ismeretlen veszélyeknek is ki van téve: bárki mocskolhatja neten keresztül, vagy kicsalhat tőle egy meztelen képet. Tizenöt évvel ezelőtt a buliban meggondolatlanul viselkedő kamaszon legfeljebb néhány napig gúnyolódott az iskola, aztán mindenki elfelejtette az egészet. Ma mindezt jó eséllyel videóra veszik a társak, és az internet nem felejt.
 

A leváláshoz tartozik a titok

Ennek ellenére a szakemberek nem javasolják, hogy a szülők, hogy óvják gyermekeiket, túlságosan szoros keretek között tartsák őket. Vidák Vera pszichológus elmondta: a gyermekük minden lépését számon tartó, túlkontrolláló szülők szeretik magukat abban a hitben ringatni, hogy mindezt a gyerek érdekében teszik, pedig ez egyedül az ő igényük. Az egészséges személyiségfejlődéshez elengedhetetlen a kamaszkori leválás, ez pedig azzal jár, hogy a fiatal az életének bizonyos eseményeit el fogja hallgatni.

Vekerdy Tamás örökérvényű megállapítása szerint egy gyereket csak kamaszkora előtt lehet nevelni. A kamaszt elviselni kell. Az érte való aggódás persze természetes, de ez egy olyan dolog, amit egyetlen szülő sem tud kispórolni az életéből.

Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: Phovoir / shutterstock

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja