SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy kerül a randidrog a mit sem sejtő lány poharába? - megdöbbentő videó

Németh Noémi [cikkei] - 2018-04-09
A pár másodperces felvételt minden fiatalnak látnia kellene - nem csak lányok vannak ugyanis veszélyben.
Hogy kerül a randidrog a mit sem sejtő lány poharába? - megdöbbentő videó

Aki azt gondolja, "vele ez úgysem történhet meg"; vagy hogy biztonságban van, mert egy pillanatra sem teszi le a poharát, az sajnos téved. A rövid házivideón jól látható: elég egy másodperc is, és a drog a lány kezében lévő pohárba kerül.

 

Hogy használják a randidrogokat?

A tettesek e célra gyakran a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben nem szereplő vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket használnak. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék. Hatásukra az áldozatok elveszíthetik az uralmat tetteik felett. Rávehetők arra, hogy - látszólag önként - kiadják bankkártyájuk adatait, vásároljanak a bankkártyájukkal, átadják a gépkocsijukat, vagy nemi erőszak áldozatává is válhatnak.

A randidrogok lényege, hogy nem a szó szoros értelmében kábítják el az áldozatot, csak tiltakozásra képtelen állapotba hozzák. A szer hatására az áldozat olyan dolgokat tesz meg, amiket magától soha nem csinálna, ám a külső szemlélő úgy látja, hogy jószántából megy el a támadóval. Erőszak közben sem áll ellen fizikailag, noha belül végig tudja, hogy éppen valami szörnyűség történik vele.


Meg kell tanítani az embereket, hogy legyenek gyanakvóak

Fontos, hogy újra és újra felhívjuk a fiatalok figyelmét: egy pillanatra se hagyják őrizetlenül poharaikat. A tömeg pedig (pl. fesztiválokon) különösen veszélyes lehet, ahogy a videón is láthattuk - itt érdemes zárható üvegben/pohárban tartani az italt. Ha üveges italt vásárolnak, figyeljenek rá, hogy a szemük láttára bontják-e fel a palackot.

"Gyanú esetén tanácsos vizeletmintát gyűjteni és megvizsgáltatni, mert a nemi erőszak ilyen helyzetben máshogy nem bizonyítható" - mondta  Sevil Atasoy, az INCB elnöke. Az erőszak megtörténhet nyilvános helyeken, bárokban, szórakozóhelyeken, de magánlakásokban is - figyelmeztet az INCB.


Milyen szert használnak randidrogként?

Korábban a benzodiazepinek, azok közül is a Rohypnol néven fogalomba hozott flunitrazepam nevű anyag voltak a leginkább elterjedt ilyen szer. A Rohypnollal való visszaéléseket jelentős mértékben visszaszorították, de helyette a bűnözők egyre gyakrabban alkalmaznak más anyagokat, olyanokat, amelyekhez könnyebb hozzájutni. Ilyen például a 2001 óta a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben szereplő, de az ENSZ-tagállamok mintegy felében ma sem hatékonyan ellenőrzött gamma hidroxi-butirát (GHB), vagy az egyezményekben nem szereplő ketamin.
 

Mi a megoldás?

A testület arra hívja fel a gyógyszeripart, hogy dolgozzon ki biztonsági intézkedéseket, például eljárásokat a szóban forgó anyagok ízesítésére. Amíg ez nem valósul meg, egyre több találmánnyal próbálják megakadályozni a randidrogokkal való visszaélést.

  • Randidrogokat felismerő műszert fejlesztettek ki Izraelben: Michael Ioffe szerint a műszer azonnal és 100 százalékos pontossággal képes megmondani gazdájának, ha a két legismertebb randidrog - a GHB (gamma-hidroxi-butirát, vagy közismertebb nevén "Gina"), vagy a ketamin - valamelyike belekerült az italába.  "Mindössze bele kell tenni az italba. A műszer végső formája olyan mint egy keverőpálcika" - mondta el Ioffe az AFP hírügynökségnek.
    "Nem is kell a fény felé emelni, a szerkezet 
    azonnal tudatja, ha tudatmódosító került az ember italába" - tette hozzá. A vékony műszer felszív egy keveset a gyanús italból és összevegyíti azt a két izraeli szakember által szabadalmaztatott speciális vegyülettel. "Maga a kábítószer lép reakcióba a kémiai anyaggal, így a korábban teljesen tiszta vegyület koszossá válik és ha fény vetődik rá, azonnal láthatóvá válik az elszíneződés" - magyarázta Ioffe. A két kutató egy sor népszerű koktélon és alkoholmentes üdítőn is kipróbálta a szerkezetet, amely 100 százalékos pontossággal működött. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék.
  • Szívószál a nemi erőszak ellen: egy új találmány, a különleges szívószál jelzi, ha randidrog került az italba - az eszközt három középiskolás lány találta fel. Részletek: Új találmány a tinik védelmére: szívószál védhet meg a nemi erőszaktól
  • Körömlakk: az Észak-karolinai Egyetem néhány hallgatója - mind fiúk - egy különleges körömlakkot fejlesztett ki a diáklányok számára. A lányoknak elég az ujjuk hegyét a nekik felkínált italba mártani, és a körömlakk elszíneződik, ha valamilyen tudatmódosító szert tartalmaz az ital. Olvass tovább: Körömlakk, amely jelzi a randidrogot: ez lenne a megoldás?

A legfontosabb viszont, hogy a fiatalok gyanakvóak legyenek, amikor szórakozni indulnak - néhány pohár alkohol elfogyasztása után azonban sajnos az éberség csökken és egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

Forrás: Anápolis Vídeos e Notícias / Facebook, MTI 
Kép: Concord90 / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja