SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Németországban ismert és elismert nyelvvizsgák - 1. rész - A DSD I és II vizsga

Beck Hajnalka [cikkei] - 2017-11-13
Az úgynevezett DSD, azaz Deutsches Sprachdiplom célja elsősorban a külföldön élő, német nyelvet tanuló diákok nyelvi kompetenciájának mérése. A vizsga két szint mérésére alkalmas, a tanulók a DSD I vizsgán teljesítményüktől függően vagy A2-es vagy B1-es szintről kapnak bizonyítványt. A DSD II vizsgán a szint B2 és C1 között változik. A nyelvi szinteket a Közös Európai Referenciakeret definiálja.
Németországban ismert és elismert nyelvvizsgák - 1. rész - A DSD I és II vizsga

A vizsgát évente kétszer rendezik meg, a szervezés és lebonyolítás menete, mint általában minden Németországból bonyolított vizsga esetében, szigorúan szabályozott, a jelentkezési és javítási időpontokat be kell tartani. Hiányzás esetén pótvizsgára nincsen lehetőség, a vizsgát csak a következő tanévben lehet újra letenni.

A DSD, ugyanúgy, mint a legtöbb nyelvvizsga, az olvasott és hallott szövegértés, a kommunikáció (társalgás és folyamatos beszéd) és az írásbeli kommunikáció szintjét méri. A B1-es nyelvvizsgabizonyítvány megszerzésének feltétele az, hogy a vizsgázó a vizsga minden részfeladatából elérje a B1-es szintet. Amennyiben az egyes részfeladatok szintje csak az A2-es szintet éri el, akkor a nyelvvizsgabizonyítványban is az A2-es szint áll majd. A DSD II vizsga esetében, ahogy fentebb már olvashatták, a mérés a B2-es és C1-es szinteken történik.

Amennyiben egy intézmény rendelkezik a megfelelő feltételekkel, a vizsga Magyarországon is letehető és Németországban elismerik. Az interneten publikált vizsgarendben utalnak arra, hogy a Kultuszminisztérum egyik korábbi döntése szerint a DSD I vizsgát sikeresen letett tanulók nyelvi szintüket tekintve - és természetesen akkor, ha az egyéb feltételek is teljesülnek - alkalmasak arra, hogy egy Studienkollegba felvételt nyerjenek. A Studienkolleg a külföldi érettségivel rendelkező hallgatókat készíti fel későbbi németországi egyetemi tanulmányaikra. A DSD II vizsga sikeres letétele egyetemi tanulmányok felvételére jogosít, szintén abban az esetben, ha a felvételhez szükséges egyéb feltételek is teljesülnek, bár itt meg kell jegyezni, hogy a leendő hallgatók tanulmányokhoz szükséges nyelvi szinjének megítélése elsősorban az egyetemek kezében van, és ezek előnyben részesítik a DSH, TestDaF vagy TELC - Hochschule vizsgaformákat, amelyekről a sorozat részeként még írni fogok.

A vizsgát elsősorban az elvárt szókincs és a vizsgaszövegekben található szituációk különböztetik meg a Goethe vagy a TELC hasonló szintű vizsgáitól. A DSD vizsgázói általában diákok, így a szövegek témája is gyakran az iskola, a barátok, szabadidős tevékenységek. A Goethe Intézet illetve a TELC hasonló szintű vizsgái inkább a felnőttek életét veszik alapul.

A DSD I vizsgához ITT találja a minta-vizsgaanyagokat.
A DSD II viszgához pedig ITT.

Az idei tanévtől azok a diákok, akik a németországi szakiskolák és egyéb szakmai képzőiskolák úgynevezett „Willkommensklasse“-jába járnak, a DSD I PRO vizsgát kötelesek letenni. Ez esetleg Németországban élő magyar állampolgárok gyerekeit is érintheti, akik ennek a képzési formának a keretein belül tanulnak.

A DSD I PRO vizsgáról további információkat ITT találnak.
A mintavizsgákat ITT érhetik el.

Fotó: Tim Gouw / Pexels

 

Beck Hajnalka


Beck Hajnalka
Nyelvtanár, online tutor

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.lingvico.hu/hajninyelviskolaja
http://nemetmunka.lap.hu/bemutatkozas/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja