SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új őrület terjed a Facebookon: a 48 órás kihívás miatt tűnnek el tömegesen a fiatalok

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-10-19
Új, rémisztő kihívás terjed a nyugat-európai fiatalok között: legalább 48 órára el kell tűnniük otthonról, és az nyer, akit több aggódó rokon és barát keres a közösségi oldalakon.
Új őrület terjed a Facebookon: a 48 órás kihívás miatt tűnnek el tömegesen a fiatalok

Néhány évvel ezelőtt már terjedt egy hasonló „játék”, akkor 72 órára kellett a fiataloknak elszökniük otthonról életjelt nem adva magukról. Minden egyes olyan poszt és megosztás, amelyben valaki a gyereket kereste, pontot ért.

A beteges szórakozás elképzelhetetlen fájdalmat okoz a szülőknek. Egy észak-ír édesanya a Belfast Live-nek nyilatkozva elmondta, hogy még soha életében nem volt annyira ideges, mint akkor, amikor 14 éves gyermeke eltűnősdit játszott. A kamaszt végül 55 órával később találták meg a rendőrök több más fiatal társaságában.

„Rettegtem, hogy meghalt, megerőszakolták vagy emberkereskedők csapdájába esett. Ezek a gyerekek azonban ezt az egészet viccesnek tartják. Semmi bűntudat nem látszott rajta, amikor a rendőrök bevitték a kapitányságra, és amikor hazavittek minket, láttam, hogy a rendőrautóban készített szelfiket posztolta éppen.”

Az anyát leginkább gyermeke totális közönye rendítette meg. Mint fogalmazott, valaminek egyszer történnie kell, ami ráébreszti őket a valóságra, és aggódik, milyen szörnyűségre lesz szükség ehhez.

Nem ez az első értelmetlen, buta kihívás, ami a Facebookon terjed. Nem olyan régen a fiatalok ragasztószalaggal erősítették magukat oszlopokhoz, és egyikük szemgödre összezúzódott, amikor megpróbált kiszabadulni. Máskor az volt a verseny tárgya, hogy egyenek meg egy evőkanálnyi fahéjat, ám az orvosok szerint ilyenkor a köhögés miatt a tüdőbe kerülhet a porból, végzetesen károsítva azt. A jég-só kihívásnak sem volt sokkal több értelme: ebben a játékban az volt a győztes, aki a leghosszabb ideig tudott egy jégkockát és egy kis sót egyszerre a markában tartani. Az így létrejövő kémiai reakció némely esetben harmadfokú égési sérüléshez vezetett.


Eltűnt gyermekek Magyarországon

Magyarországon az elmúlt évtizedben drámaian megnőtt az eltűnt gyermekek és fiatalok száma: míg 2010-ben 11 ezer, addig tavaly már 19 ezer tizennyolc éven alulit keresett a rendőrség. Az érintett fiatalok 85 százaléka nevelőintézetekből szökik meg. Akik a családjuktól mennek el, azok motivációja sok esetben a bántalmazás, az elhanyagolás, de ismert jelenség az is, amikor a gyerek a rossz bizonyítványa miatt fél hazamenni.

A keresett gyerekek harmada néhány órán belül, másik harmada néhány nap múlva előkerül. A túlnyomó többség egy hónapon belül mindenképp hazajut.

Fotó: Wokandapix / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja