A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csodaosztály Szegeden: 146 érettségi jegyükből 143 ötös lett, az osztály fele külföldön tanul tovább

Kercsó Dorottya - 2017-07-05
Fantasztikus teljesítményt értek el az érettségin a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium matematika tagozatos végzősei: az egész osztályban mindössze három négyes eredmény született az érettségin, az összes többi ötös lett. Mindezt úgy, hogy a jegyek fele emelt szintű vizsgából származik. Az osztály nagy része most brit csúcsegyetemeken tanul tovább.
Csodaosztály Szegeden: 146 érettségi jegyükből 143 ötös lett, az osztály fele külföldön tanul tovább

A delmagyar.hu beszámolója szerint eddig sem volt ritka a kiemelkedő teljesítmény a Radnóti Gimnáziumban, ez az eredmény azonban minden eddigit túlszárnyal. A csodaosztály tagjainak fele most jó nevű külföldi egyetemeken – többségük  Oxforban és Cambridge-ben – folytatja tanulmányait.

A diákok Schultz János tanítványai, akinek már több korábbi tanulója is fényes karriert futott be. A legismertebb közülük Incze Attila, aki korábban a Nokiának dolgozott Finnországban, jelenleg pedig a kaliforniai Facebook-központ szoftverfejlesztő mérnöke. A mostani 12. M osztályból Williams Kada idén 300 000 induló közül nyerte el a megosztott első helyezést az Amerikai Matematikai Diákolimpián.

A magyar fiatalok teljesítménye azért is kimagasló, mert a brit elit egyetemekre bekerülni rendkívül nehéz. Nem csak külföldről, hanem a szigetországból is. Elmondható, hogy aki nem színvonalas – és rendkívül drága – magánintézménybe, hanem egy átlagos állami középiskolába jár Angliában, annak gyakorlatilag nincs esélye arra, hogy a legjobb egyetemek valamelyikén folytassa a tanulmányait.

Legalábbis így volt ez egészen mostanáig. A brit média nemrég felfigyelt arra, hogy a bevándorlók gyermekei sokkal ambiciózusabbak, kevesebbet lógnak, és keményebben dolgoznak, mint a brit fiatalok. 2015-ben komoly visszhangot váltott ki a Londonban élő Győrfi Róza esete, aki középiskolája történetében első tanulóként nyert felvételt Oxfordba. Iskolájába, a Southfields Academy-be 90 százalékban bevándorló háttérből érkező diákok járnak, akiknek az érettségi eredményei országos szinten is kimutathatóan jobbak, mint brit társaikéi.

A nehézségek ellenére Magyarországról is egyre többen kerülnek be ezekre az egyetemekre. A többségük a University College London vagy Aberdeen intézményeiben folytatja tanulmányait, Oxfordnak és Cambridge-nek az elmúlt tanévben összesen 60 magyar hallgatója volt. A régióból egyedül Lengyelország és Románia előz meg bennünket, de mindkét ország lakossága többszöröse Magyarországénak. A hazánkból jelentkező fiataloknak évente 15-17 százaléka nyer felvételt, számuk évről-évre nő.

Mindez az adat azonban sajnos nem a magyar közoktatás színvonalának, hanem a méregdrága felkészítő tanfolyamoknak köszönhető. 2015-ben a csúcsegyetemekre felvettek 69 százaléka Milestone Intézet tanulója volt. Az intézmény az iskolai kereteken kívül kínál felkészítő foglalkozásokat, a tandíj évi félmillió forint.

A Milestone operatív igazgatója, Zeitler Ádám korábban a 24.hu-nak elmondta: nem kell aggódnunk akkor sem, ha a külföldön tanuló fiatalok túlnyomó többsége valószínűleg úgy dönt, nem tér majd haza. Ha az életüket nem is Magyarországon fogják folytatni, a családi és egyéb érzelmi kapcsolataik örökre ide kötik majd őket.  Ezáltal – Lengyelország, Kína, Izrael vagy Románia hasonló eseteiből kiindulva – távolról is komoly tőkét juttathatnak vissza az országba, ezzel is növelve hazánk nemzetközi versenyképességét.

Fotó: Frank Yvette

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja