SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Engedni vagy nem engedni? - a nagy kérdés kamaszkorban

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-07-07
Az éjszakázás, bulizás kérdése talán a tinédzserkor egyik legnagyobb és leginkább elhúzódó konfliktus-forrása. A szülők és a kamaszok még véletlenül sincsenek azonos állásponton, előbb-utóbb pedig valakinek engednie kell. Az alábbi tippek segítenek csökkenteni a viták számát és nagyságát.
Engedni vagy nem engedni? - a nagy kérdés kamaszkorban

Ahogy a gyerek látja

Az éjjeli kimaradás a felnőttség szinonimája a tinédzserek szótárában. Függetlenséget, szabadságot sugall, és persze roppant menő dolog. A nagy port kavaró bulikba csak a lúzerek nem mehetnek el, mert így vagy úgy, de minden jó arc kiharcolja a szüleinél. A szülők aggodalma persze totál fölösleges, mert úgy vélik, mindent tudnak, a szerencsére pedig bérletük van.
 

Ahogy a szülő látja

Az éjszakai kimaradás maga a fertő, az életveszély és a tragédia kombinációja, legalábbis ahogyan először elképzelik a szülők. Számtalan veszélyt hordoz magában, ami óriási aggodalmat ígér, mikor a gyerek először nem alszik otthon. Bajba keverhetik, esetleg a haverjai nyomására idő előtt kezdhet szexuális vagy alkoholgőzös kalandokba, de akár idegenek is kihasználhatják.

A dolog másik oldala az elengedés, el kell fogadni, hogy a kicsinyünk már nem is olyan kicsi. Ez sok szülőnek okoz traumát.

Mindkét fél gondolataiban van igazság, azonban egyikük sem lát tisztán – a gyerekek többnyire elbagatellizálják, a szülők pedig felnagyítják az esetleges veszélyforrásokat. Az alábbiak szerint tudjátok közelíteni a látásmódotokat:
 

1. Az egész kapcsolatotoknak jónak kell lennie

Ha az ellentétet úgy próbálod feloldani, hogy csak ezt az egy pillanatot, ezt az egy vitát és az itt felmerülő érveket nézed, sosem lesz vége, hiszen mindkét oldalon bukkannak majd fel újabb és újabb pontok.

Az egész kapcsolatot tekintve próbálj kommunikációs csatornát nyitni. Ha eleve nehézkes köztetek a beszélgetés és máson is szoktatok vitázni, könnyen átcsaphat egymás legyőzésébe a csatározás, így pedig nem juttok előbbre. Elsődlegesen a mindennapi együttéléseteket alakítsd egy könnyed légkörű, tabuktól mentes bizalmi kapcsolattá.
 

2. Adj egy kis szabadságot

Bizonyára tudod, hogy az állandó „Nem!” hajtogatása nem vezet jóra. Esetleg már rajta is kaptad magad, hogy folyton nemet mondasz? Ez csak növeli gyermeked ellenállását, illetve kialakít egy „Anya úgysem engedi!” szemléletet, aminek az a vége, hogy meg sem próbál engedélyt kérni, helyette meglóg az ablakon át a buliba. Próbálj kisebb lépésekben szabadságot adni neki. Ha például engeded, hogy egy-két órával tovább maradjon el a barátaival délután-este, úgy érzi majd, hogy felnőttnek kezeled. Ezzel az érzéssel a szívében jobban fogadja majd az érveidet, mint ha kategorikusan lefektetnéd a szabályokat.
 

3. Kössetek megállapodást

A tárgyalás nyilván akörül forog majd, hogy hová mehet és mikorra jöjjön haza. A döntés persze több dologtól függ – mennyi idős, van-e holnap suli, miféle buli az, ahová menni készül. Mielőtt a lényegre térnétek, mindenképp mondd el, mik az érveid, milyen szempontok alapján döntesz, de hallgasd meg az ő érveit is. Így juttok a legkönnyebben dűlőre, az nem vezet sehova, ha mindketten csak ismételgetitek a saját verziótokat az estéről.
 

4. Bízz az ítéleteiben

Teremts alkalmat, hogy bizonyítson, és próbálj bízni abban, hogy nem csinál butaságot. Ha úgy érzi, bizalmat kapott, kevésbé fogja szükségét érezni, hogy megszegje a szabályokat, nem fog veled vitázni csak azért, hogy ő legyen az erősebb és elhiszi, hogy nem ok nélkül mondod azt, amit.
 

5. Javasolj szóba jöhető bulihelyeket

Az elengedéssel kapcsolatban a legnagyobb gondot az okozza a szülőknek, hogy vajon hol vannak a csemeték az idő alatt. Aggodalmuk nem alaptalan, és a legtöbb veszélyt talán az hordozza magában, ha a gyerekek csak úgy „lógnak”, „bandáznak” céltalanul. A megoldás azonban nem a tiltás, hanem ha javaslatot teszel néhány jó helyre. A közeli tópart, egy általad ismert, forgalmas helyen lévő és nem annyira késdobáló jellegű szórakozóhely, gördeszka pálya… bármi, amiről tudod, hogy hol van és miféle hely. Így nemcsak tudni fogod hová engedted, de abban is biztos lehetsz, hogy nem keveredik eldugott, veszélyes helyekre.
 

6. Előfordulhat, hogy te leszel a taxi

A vacsi utáni pohár bort inkább halaszd máskorra, számíts arra, hogy a gyerekért kell menned. Ez lehet persze minden különösebb izgalom nélkül, ha messzire mennek, ahonnan nehézkes a közlekedés. Előfordulhatnak azonban izgatottabb dolgok is, például lekésett utolsó busz, vagy valamiféle baj, konfliktus a haverok között. Arról nem is szólva, hogy ez a legjobb módja annak, hogy a csemete biztosan betartsa a megbeszélt időpontot és így diszkréten meglesheted a környéket is, ahová ment.
 

7. Legyen otthon is egy hely a dühöngő kamaszoknak

Biztosíts egy helyet otthon is, a hálószobáját, ha elég nagy, vagy a nappalit, esetleg sátrazási lehetőséget a kertben, egyszóval bármilyen helyet, ahová meghívhatja a barátait bulizni, esetleg ott aludni. Ezzel nagyon sok legyet ütsz egy csapásra. Először is így nincs kétség, vajon hol a gyerek. Másodszor pedig megismered a barátait, megtudod, kikkel engeded el és felmérheted a „mindenkit elengednek, csak engem nem” mondat igazságtartalmát is.
 

8. Ne tombolj rögtön, ha megbotlik

Amikor először elkésik a megbeszélt időponthoz képest – el fog! – ne húzd fel magad nagyon. Talán annyira örült a kimenőnek, hogy megfeledkezett az időről, de lehet, hogy más az oka, kimaradt egy busz, leitta magát, aki a megállóba vitte volna, ezért kénytelen volt gyalogolni, de lehet, hogy épp a barátnője kapott hisztériás rohamot, és ha akkor otthagyja, biztosan szakítanak – csak néhány a rengeteg ok közül, ami miatt késhetett. Azzal kezdd, hogy hallgasd meg. Ha már többször elengedted és most fordult elő először, nagyon valószínű, hogy alapos okkal késett. Ha nem az első eset, mondd el, miért vagy csalódott, és hogy így megnehezíti számodra, hogy bízz benne. Ha gyakoribbá válik a késés, figyelmeztesd, hogy lerövidítitek, vagy megvonjátok az esti kimenőket.
 

9. Gondolj a saját fiatalságodra

Jusson eszedbe, milyen volt neked kamasznak lenni. Te hogyan feszegetted a határaidat? Sikerrel jártál? A te szüleid milyen szabályokat fektettek le? Mennyire voltak szigorúak? Te hogyan alkalmazkodtál ehhez? Hogyan érted el, ha vágytál valamire? Gondold végig ezeket a dolgokat és könnyebben találsz majd válaszokat a problémákra.

Nem csak a puszta engedéllyel kezelheted partnerként a gyereket. Tiszteld meg azzal, hogy amit te elvársz, te is megteszed. Ha elmentek moziba, színházba, mindig mondd meg, hová mentek és mikor értek haza. Ha változtattok a terven, hívjátok fel telefonon, hogy tudja, mikorra várhat benneteket. Közös kompromisszumokat a közös tisztelet útján lehet kötni a legkönnyebben.

Fotó: Dima Bushkov/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
A szerkesztő ajánlja