A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Barátkozás a matekkal: így készíthetsz játékos számolót házilag

Bolvári Vanessza - 2020-01-31
Sokszor nézegetek külföldi oldalakat, olvastam cikkeket is róla, hogy mennyire szuper kreatívan tudják néhány családban az otthon oktatást művelni. Nem tudom, nálunk menne-e, nekem sikerülne vajon, de ha iskolában gondolkodunk is, akkor is hasznos és szórakoztató lehet a játékos tanulás.
Barátkozás a matekkal: így készíthetsz játékos számolót házilag

Azt azért mindenképp hozzátenném, hogy a gyerekek gyakorlatilag folyamatosan szívják magukba az ismereteket, a picik pedig a szabad játék során rengeteg mindent elsajátítanak.

Viszont a két ovisom sokszor érdeklődik a számok után (amit biztosan nem tőlem örököltek), ezért ezzel a játékos, otthon elkészíthető matekozással kezdtek el megismerkedni. Összeadás és kivonás is van benne, a számok nézegetésével pedig felismerik azok írásképét, formáját.

Játékos számoló

Az első dobozom az összeadás csúszda. Itt az első 2 gurigára rárakjuk az összeadni kívánt számokat. Bedobjuk a lyukakba a megfelelő mennyiségű pompomot, amelyek lecsúszdáznak a közös tálcába, ahol “összeadódnak”. Az összeszámolt pompomok adják az eredményt.

A második doboznál a kivonással foglalkozunk. Itt figyelnünk kell, hogy mindig nagyobb szám kerüljön előlre (a mínuszokkal még véletlenül sem szerettem volna foglalkozni :) ). Felhelyezünk a lyukak fölé annyi pompomot, amennyi az első guriga értéke. A második gurigára rakott szám értékét úgy vonjuk ki, hogy belökjük a golyókat a lyukba. Amennyi fent maradt, az a végeredmény.

Játékos számoló

Mindkét játékot nagyon élvezték a lányok, újra és újra szerettek volna játszani vele. Nyilván a pompomok csúszása és eltünése adta az játékélmény lényegét – de mégis közben ügyesen mondogatták a számokat, és a pompomok színeit.

Ha tetszik Nektek is, készítsétek el Ti is. Szükségetek lesz hozzá:

  • 2 cipősdobozra
  • 6 db wc papír gurigára
  • 1 db törlőkendő gurigára (ezeket félbevágva készülnek el a “csúszdák”)
  • olló, ragasztó, papír, ha van kedvetek csomagolópapírral is beboríthatjátok, mint én
  • színes pompomok

Jó szórakozást hozzá!

Forrás és képek: Bolvária Blog

Bolvária

Kapcsolódó cikkeink:

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja