A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Iskolába készülünk: játékötletek a nyárra, melyek fejlesztik a figyelmet

Németh Noémi - 2018-07-04
Egyre több gyereknek okoz gondot az iskolában a figyelemzavar - nehezen tudnak a feladatokra összpontosítani, rendszeresen elkalandozik a figyelmük, nem tudnak hosszabb ideig koncentrálni. Ez még a különösen jó képességű gyerekeknél is okozhat rossz jegyeket, így érdemes odafigyelni a problémára. Összegyűjtöttünk 16 játékot, melyekkel észrevétlenül fejleszthető a figyelem és koncentrálóképesség.
Iskolába készülünk: játékötletek a nyárra, melyek fejlesztik a figyelmet

1. Nézzetek ki az ablakon! Egyszerű, de hasznos játék. Mindig találhattok valami érdekeset, a figyelmét pedig végig tudatosan kell összpontosítania a látottakra. Ki vesz észre előbb egy galambot, kutyát, kalapos nőt, stb.? Milyen színű nadrág volt a kisfiún, aki pár perccel előbb ment el a házunk előtt?

2. Ha tömegközlekedéssel utazunk, folytathatjuk az előző játékot - jó lehetőség a 2. megfigyelésekre, és a memóriát is fejleszti. Miután hazaértünk, tegyünk fel egymásnak olyan kérdéseket, amelyek megmozgatják az emlékezetét, ne csak egyszerű dolgokra kérdezzünk rá. Pl. Mi volt a sötét ruhás utas kezében? Milyen újságot olvasott az előttünk ülő? Stb… Válasszatok ki egy színt - versenyezzetek, hogy ki talál többet belőle az utazás alatt.

3. Keresd a kakukktojást! Az interneten számtalan ilyen képet találhattok - versenyezzetek, ki találja meg hamarabb. Keresd meg a b betűt:
 

4. Játsszatok memóriakártyákkal! Vehettek készen, de gyárthattok házi lapokat is.

5. Nézegessetek régi, fekete-fehér családi fényképeket és keressetek együtt olyan bútorokat, tárgyakat, amiket ma már alig használunk (esetleg nem is tudják a gyerekek, mi lehet a képen és mire használták :) ). Hasonlítsátok össze az akkori világot a maival és figyeljetek meg minden "furcsaságot" (öltözködés, hajviselet, stb.).

6. Mintamásolás, mintakövetés, soralkotás, ritmus követése. Ehhez jól használhatók az otthon megtalálható építőjátékok, rajzos eszközök.

  • Elkezdtem egy mintát, folytasd ugyanúgy! Figyeld meg a mintát, most megváltoztatom, mi változott?
  • Ismételd el a ritmust, amit doboltam!
  • Dúdold utánam a dallamot!

7. Nyomozzatok a belvárosban! Töltsd le az ingyenes kalandfüzetet, amiben megtaláljátok a feladatokat - Budapesten kell keresgélnetek.

8. Különbségkeresős játék: foglalkoztatófüzetekben, rejtvényújságokban találhatunk ilyet, de akár a netről is letölthetünk vagy rajzolhatunk.

9. Rajzoljatok összekeveredett labirintusokat, amikből meg kell találni a kiutat.

10. Rakjatok ki egy sok darabból álló Puzzle-t!

11. Süssetek együtt olyan sütit, amit díszíteni kell (pl. mézeskalács).

12. Tanuljatok meg horgászni - itt bizony alaposan meg kell nézni, hogyan szereli fel apa a botot, feszülten kell figyelni, mikor van kapás, és hosszabb időn át is csendben kell maradni: nem szabad nyüzsögni, mert elzavarjuk a halakat. Ha megszereti a horgászatot, biztosan komoly erőfeszítéseket tesz majd a nyugton maradás művészetének terén is, és megtanulja, hogyan koncentráljon hosszabb ideig egy adott dologra.

13. Rajzoljatok emlékezetből: válasszatok ki egy tárgyat vagy állatot, amit alaposan megfigyeltek, “lefényképeztek a szemetekkel”, aztán emlékezetből lerajzoljátok.

14. Nézzetek Böngésző könyveket - ezekben a kiadványokban apró részleteket kell megtalálni zsúfolt rajzokon, fényképeken. Jó játék (nem csak kicsiknek, a szülők is szeretik :) ), és alaposan megdolgoztatja, fejleszti a figyelmet.

15. Meditáljatok! Ez segít lecsitítani, elcsendesíteni a nyüzsgő gyerekeket, s ezek a gyakorlatoknak is része a figyelem összpontosítása (pl. amikor a légzésükre kell koncentrálniuk). Itt találsz gyakorlatokat: Meditációs gyakorlatok gyerekeknek

16. Hallás utáni figyelem fejlesztésére alkalmasak a rövid mesék, szövegek de akár a hírek is. Olvass fel egy rövid szöveget, majd tegyél fel kérdéseket a hallottakról (mikor történt, hányan voltak ott, stb.)

Kép: langll / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja