SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit csináljunk gyereknapon?

Somodi Eszter [cikkei] - 2011-05-23
Május utolsó hétvégéjén elérkezik a gyerekek napja. Ilyenkor körülöttük forog a világ, igyekszünk mindenben a kedvükben járni, minél többet velük lenni. Hogyan töltsük ezt a napot, hogy emlékezetes legyen az egész család számára?
Mit csináljunk gyereknapon?

Nem vagyok annak híve, hogy ilyenkor is tárgyi ajándékokkal, drága játékokkal halmozzuk el őket. Persze valami aprósággal meglephetjük gyermekünket, de próbáljuk inkább az időnket, figyelmünket, szeretetünket nekik ajándékozni – ezen a napon extra mennyiségben! Még gyereknap előtt kérdezzük meg, mihez volna kedvük, mivel szeretnék tölteni ezt a napot! Nézzünk körül, milyen szabadtéri gyermeknapi rendezvények vannak a környékünkön, ezeket is beszéljük át a kicsikkel, hátha valamelyikhez kedvet kapnak. Ha nem szeretnénk sok emberrel együtt ünnepelni, ragyogó program lehet egy piknikezéssel egybekötött családi kirándulás, ahová meghívhatunk barátokat is. A nagyobbacskák nagy örömmel fogadják, ha este egy kicsit tovább fennmaradhatnak. Megkoronázhatjuk a napot egy esti szalonnasütéssel a kertben, vagy későbe nyúló családi diafilmnézéssel.

Vállalkozó kedvű szülők akár gyerekzsúrt is szervezhetnek a kis barátoknak erre a napra. Díszítsük fel a kertet lufikkal, és készüljünk játékötletekkel, hogy ne váljon kaotikus dühöngéssé a buli! Játszhatunk például kincskeresőset: Rajzoljunk egy térképet a kertről, és jelöljük be rajta, hogy hová van elrejtve a kincs. A térképet szétvágjuk kb. 10 felé, és egyenként egy-egy lufiba rejtjük. A lufikat felfújjuk, és elrejtjük a kert különböző részein. A gyerekeknek, miután megtalálják a lufikat, ki kell durrantani azokat, majd a szétvágott darabokat, mint puzzle részeket össze kell tenni térképpé. A térkép használatával aztán könnyen megtalálhatják a kincset, ami lehet például egy láda tele finomságokkal, vagy akár egy torta is. Másik jó játék lehet a „Most mutasd meg”. Valamilyen tevékenységet kell itt elmutogatni beszéd nélkül. A gyerekeknek ki kell találniuk, mit csinál a „mutogató”. Ezt lehet úgy, hogy csak a felnőtt mutogat, a gyerekeket pedig két csapatra osztjuk, és az a csapat nyer, aki többet kitalál. Vagy úgy is lehet, hogy a gyerekeket is bevonjuk a mutogatásba: Egyik csapat kigondol valami cselekvést, a másik csapatnak ki kell találnia a mutogatásból, mire gondoltak, majd fordítva. 4-5 éveseknél azért még elkél a segítség a mutogatásnál, de nagyon szokták élvezni.

Ezen a napon készüljünk a gyerkőc kedvenc ételével! Ha gyermekünk szeret a konyhában nyüzsögni, együtt is elkészíthetjük a finomságokat. Válasszunk ilyenkor olyan ételt, ami könnyen, gyorsan elkészül, és a gyerekek is aktívan részt tudnak venni a főzésben. Grissini elkészítésekor például kedvükre gyurmázhatnak. Fél kg lisztből, 7 gramm szárított élesztőből, 3 evőkanál olivaolajból, 3 dl melegvízből, egy kiskanál cukorból és egy kiskanál sóból tésztát gyúrunk. Adhatunk a tésztához még fűszereket, egy marék aszalt paradicsomot, rozmaringot vagy olajbogyót apróra vágva. 1 óra kelesztés után kb. 20 cm hosszú és 0,5-0,7 átmérőjű kígyókat formázunk, sodorgatunk. Ebben a gyerekek biztosan nagyon profik lesznek! Ha elunják, formázzunk kerek lapokat a maradék tésztából, és kenjük meg őket paradicsomos szósszal, tehetünk rá sonkát, kukoricát, sajtot is, süssük meg, és tálaljuk pizzaként. A grissiniket előmelegített, 250 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük. Akkor jó, ha éppen elkezd pirosodni a tészta. Ehetünk mellé salátát és különböző mártogatósokat.

Desszertnek pedig készülhet kókuszgolyó, de ezúttal formázzuk süni alakúra, szúrjunk a hátukba vágott mandulákat tüskék gyanánt, és aszalt- vagy cukrozott gyümölcsből készítsünk szemet, orrot a kis sünöknek.



Persze, ha egyikőnk sem egy konyhatündér, egyszerűbb, ha meglátogatjuk a közeli cukrászdát.

Főleg a kisebb gyerekeknél arra mindenképpen figyeljünk, hogy a megszokott napirendet ne rúgjuk fel teljesen, ne zsúfoljuk tele a napot jobbnál jobb programokkal, mert annak csak fáradság, nyűgösködés, hiszti, és végül az egész család teljes kiborulása lesz az eredménye.  

A gyereknappal kapcsolatban is felmerül bennem ugyanaz az érzés, mint az anyák napjával kapcsolatban: Ne csak egy ilyen hivatalos napot tartsunk az évben! Olykor-olykor kezdjük azzal a reggelt, hogy faggassuk ki a gyerkőcöket, mit szeretnének aznap csinálni, és alakítsuk úgy a napunkat, hogy minél több kívánságukat teljesíthessük, minél több időt, figyelmet szentelhessünk nekik! Biztos vagyok benne, hogy ezek a napok a szülőknek is jól fognak esni!

Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja