SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tippek, amik egyszerűen segítenek bababaráttá varázsolni az otthonunkat

Családinet [cikkei] - 2024-03-08
 [X]

Amikor kisbaba érkezik a családunkba, tudjuk, hogy rendkívül izgalmas időszaknak nézünk elébe. Amellett azonban, hogy minden könyvet elolvasunk a témában és időben megvásároljuk a szükséges - és néha szükségtelen - ruhákat és kiegészítőket, fontos az is, hogy lakásunkat felkészítsük a jövevény érkezésére. Az első hónapok ugyanis gyorsan eltelnek, gyermekünk kúszni kezd, majd hamarosan elindul, ettől kezdve pedig számos veszély leselkedik rá: lássuk, hogyan előzhetjük meg a baleseteket.
Tippek, amik egyszerűen segítenek bababaráttá varázsolni az otthonunkat

1. Gondoljuk át, mik az igazán veszélyes helyek

Egy mindenre kíváncsi, kúszó-mászó babára számos apróság is veszélyt jelenthet, első lépésben azonban gondoljuk végig mik a lakás leginkább problematikus részei. Kulcsfontosságú természetesen a bejárati ajtó zárva tartása, ha pedig a lakásunk kétszintes, gondoskodni kell a lépcső elkerítéséről is. Ha vannak olyan szekrények, bútorok amik már most is ingatagok, és csak egy kis lökés kell a boruláshoz, rögzítsük őket a falhoz. Ha nem tudjuk, hogy mi lehet veszélyes egy kisbabára, próbáljuk meg négykézlábra ereszkedve körbejárni a házat, így azonnal látjuk majd, hogy egy gyermek szemmagasságában milyen tárgyak találhatóak.

2. Kezdjük a konyhával

Talán nem meglepő, de a legnagyobb veszélyek egy kisgyerekre a konyhában leselkednek. Ha a helyiségnek nincs zárható ajtaja, érdemes lehet felszerelni egy biztonsági kaput, így nem kell attól tartanunk, hogy amikor egy pillanatra nem figyelünk, gyermekünk hozzájut az éles eszközökhöz. Ha erre nincs lehetőség, gondoskodjunk gyerekzár elhelyezéséről a szekrényeken és fiókokon, és ügyeljünk arra, hogy véletlenül sem hagytunk elöl egy éles kést vagy ollót. Ne feledkezzünk meg a mosószerek, vegyszerek elrejtéséről sem, hiszen a színes műanyag palackok vonzó célpontot jelenthetnek egy kisgyerek számára.

Fontos még annak megakadályozása is, hogy gyermekünk felmászhasson a pultra, esetleg a főzőlap közelébe juthasson, ezért ne hagyjunk elöl könnyen kihúzható székeket, zsámolyokat.

3. Biztonság a nappaliban

A nappali otthonunk központi helyisége, így amíg gyermekünkben ki nem alakul az egyedüllét és a privát szféra iránti vágy, valószínűleg sok időt fog itt tölteni. A szekrények rögzítéséről már említést tettünk, emellett azonban az is fontos, hogy azokat a fiókokat, amik törékeny vagy veszélyes dolgokat tartalmaznak, lássuk el gyerekzárral.

A kúszó, majd járni tanuló kisgyerek biztonságos mozgása érdekében gondoskodjunk egy puha, csúszásmentes padlóburkolatról, például vékonyabb, a mozgást nem akadályozó szőnyegről vagy direkt a kisbabák részére kifejlesztett gumiszőnyegről, így egy botlás vagy esés esetén sem kell komolyabb sérüléstől tartanunk. Az alacsonyabb szekrényekre, asztalokra ne helyezzünk törékeny dolgokat, azonban ne is távolítsuk el ezeket a bútorokat, mivel remek kapaszkodót biztosítanak majd az első lépésekhez, a hegyes sarkokat és a balesetveszélyes éleket azonban a sérülés kockázatának csökkentése érdekében takarjuk el.  

4. A bababiztos fürdőszoba

Az első években rendszerint elkísérjük gyermekünket a fürdőszobába, de néhány óvintézkedés itt is fontos lehet. A kádba vagy a zuhanyzóba helyezzünk el egy csúszásgátlót, így biztonságosabb lesz a játék mind ülve, mind felállva. A padlóra is érdemes fürdőszobaszőnyeget vásárolni, így a vizes padlón sem kell az elcsúszástól tartani.

Mindig figyeljünk arra, hogy a mosó- és szárítógép ajtaja csukva legyen, így elkerülhető a kezek odacsípése, valamint a játékok elrejtése. A tisztítószereket, vegyszereket, gyógyszereket itt se hagyjuk szem előtt, de még jobb, ha kulcsra zárt szekrényben tároljuk őket.

5. Hasznos tippek az egész lakásban

A mászó vagy már totyogó kisgyerek előtt nincs lehetetlen, ezért nagyon fontos odafigyelni a bejárati ajtó folyamatos zárva tartására. A veszélyesebb helyiségek – mint a konyha vagy a fürdőszoba – ajtaját retesszel vagy kulccsal is érdemes lehet bezárni. A gyakran használt gyerekszoba vagy nappali esetében az ajtókra tegyünk szivacsból készült becsapódásgátlót, így a legkisebb családtagok kezei is biztonságban lesznek.

A gyerekek számára minden tárgy, eszköz egy izgalmas, új játék, ezért figyeljünk oda a kábelek elrejtésére, hiszen ezek megrántása vagy éppen rágcsálása is komoly veszélyekkel járhat együtt, de hasonlóan fontos a konnektorokhoz való hozzáférés megakadályozása is.

6. Biztonságos udvar

Az első években gyermekünk természetesen nem fog egyedül tartózkodni az udvaron, néhány óvintézkedés mégis fontos lehet, hiszen minden egyes másodpercben nem tudjuk őt szemmel tartani. Az udvart kerítsük körbe magas és biztonságos kerítéssel, de még jobb, ha a kerten belül kijelölünk és lekerítünk egy játékterületet: itt helyezhetjük el a homokozót és más játékokat, de akár ütéscsillapító burkolatot is lefektethetünk, így nem kell folyton a gyermekünkre leselkedő veszélyekre figyelnünk.

Ha az udvarban található kerti tó vagy medence, érdemes ezek körbekerítéséről vagy lefedéséről is gondoskodni, de ellenőrizzük az itt termő mérgező növényeket is, hiszen ezeknek sokszor igen hívogató, színes termései vannak, melyeket egy, a kertet felfedező kisbaba kimondottan vonzónak találhat.  A kerti szerszámokat, éles tárgyakat, permetezőket és vegyszereket tartsuk elzárva, és mindig ellenőrizzük, hogy a kaput megfelelően bezártuk-e.

7. Mindig legyünk résen

Természetesen fontos, hogy alaposan felkészüljünk egy kisbaba érkezésére, ezért saját magunk megnyugtatása és gyermekünk biztonsága érdekében érdemes lehet a fenti tanácsokat megfogadni. Egy földön kúszó, majd járni tanuló kisgyerek sok meglepetést tud okozni, ezért érdemes rá fokozottan odafigyelni, de igyekezzünk megtalálni a megfelelő egyensúlyt, és a folyamatos aggodalom mellett élvezzük is ki a gyermekünkkel töltött időt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja