SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Félted és óvod, mióta megszületett - a neten miért hagyod magára a gyermeked?

Németh Noémi [cikkei] - 2023-10-24
 [X]

Kiskorunkban a nagyinál mindig nyitva volt a kertkapu - tudták, hogy csak jó szándékú ismerősök fognak benyitni rajta. A világ azonban rengeteget változott azóta.
Ma már mindent azonnal zárunk, még egy társasházba sem lehet bejutni kulcs vagy kapukód nélkül - és ezt mégsem érezzük túlzott óvatosságnak. Sokan még ezt is kevésnek tartják - ők plusz lakattal, lánccal, riasztóval védik értékeiket. De ha ennyire odafigyelünk a biztonságunk és értékeink megőrzésére, hogy hagyhatjuk védtelenül magunkat és családunkat, amikor az internetes biztonságunkról van szó? Ezen a területen pillanatok alatt és észrevétlenül válhatunk áldozattá, károsulttá.
Félted és óvod, mióta megszületett - a neten miért hagyod magára a gyermeked?

Hogyan védheted meg a családod az internetes veszélyektől?

Teljes lakásfelújítás előtt álltam néhány éve - amikor végre megkezdődhetett a folyamat, nagyjából 5x annyi pénz volt a bankszámlámon, mint máskor. Izgatottan tervezgettem, mi mindent tudok ebből az összegből megcsináltatni.
Miközben ezt számoltam, odajött hozzám a gyermekem, és közölte, hogy elcserélte egy ismeretlen fiúval a játékra használt accountját: valamiért mindketten jól jártak a biznisszel, ezért pár perce megadta az ismeretlennek a jelszavát, ő pedig a sajátját.

Kellett pár másodperc, hogy leessen. Az accountjához kapcsoltuk korábban a bankkártyámat, ami már egy ideje jelszót se kért a fizetésnél.

Az ismeretlen - ha elég élelmes -, gyakorlatilag bármit megvehetett volna a játékon belül pillanatok alatt, hisz az csak néhány koppintás, ezzel szemben ki tudja, mennyi idő, mire észrevesszük a dolgot, és sikerül letiltani a kártyámat. Milliókat költhetett volna el a felújításra szánt pénzünkből.

Miután kihordtam lábon egy infarktust - de a reakcióm láttán szerintem a gyerek is -, gyorsan átírta a jelszavát, amitől állítólag nagyon kellemetlen helyzetbe került az új haverja előtt, de még mindig jobban járt, mint ha én csaptam volna agyon.

Nagynénémet nemrég megtalálta az egyik közösségi oldalon a "jól ismert" amerikai, jóképű, gazdag, özvegy orvos, akinek nagyon tetszettek a képei és ismerkedni szeretett volna... szerencsére csírájában fojtottuk el a bajt, és bár szomorúan vette tudomásul, hogy az izgalmas kalandból nem lesz semmi, de legalább a pénze megmaradt - ennek az átverésnek egyébként nem is gondolnánk, hányan bedőlnek! Emlékezzünk csak a magyar asszonyra, akit több millió forinttal károsított meg egy csaló kamuprofilt használva, sőt, még a hölgy házassága is ráment az esetre: Milliókat fizetett és még a házasságát is felbontotta Csilla egy csaló miatt, aki filmsztárnak adta ki magát

Gyermekem nemrég egy igen drága hálózsákot akart vásárolni. Sajnos nem nézett utána annak, hogy megbízható-e a honlap, ahonnan rendelt. Mikor utólag elolvasta a véleményeket, azonnal törölte a rendelését, és megerősítést is kapott arról, hogy 3-5 napon belül visszakapja a pénzét. Mindez hónapokkal ezelőtt történt, azóta is írogatunk nekik - egyelőre se pénz, se hálózsák...

Pár hete valaki feltörte a jelszavát és ellopta az accountját, amivel addig játszott. Heteken át leveleztünk különféle ügyintézőkkel, bizonyítottuk a személyazonosságunkat, kiléptünk, beléptünk, bepötyögtük az ötezredik kódot is a megfelelő helyre, mire nagy nehezen visszakapta a hozzáférését - (kis)kamaszos szülők talán sejtik, hogy egy játékokkal, eredményekkel, előfizetésekkel teli account elvesztése igen nagy csapás lehet egy gyereknek.

Ez csak néhány olyan példa, amivel a saját családom találkozott az elmúlt időszakban. És mi még jól jártunk, de csak a szerencsének köszönhetően.
 

Döbbenetes, megtévesztő, agyafúrt átverések

Egyre többet hallhatunk a Marketplace-es, Foxpostos átverésekről. Augusztusban egy magyar hölgy a neten szerette volna eladni egy termékét, azonban csaló "vásárlója" egy hamis banki felületre irányította, majd az összes pénzét leemelte a bankszámláról, sőt, még egy majdnem 1 millió forintos kölcsönt is igényelt a nevében, amit meg is kapott.

Nem elég, hogy a hölgy minden pénze odalett, még a kölcsönt is vissza kell fizetnie - a bank sajnos nem tudja figyelembe venni, hogy nem ő igényelte a kölcsönt. Azt hihetnénk, ez valami rossz vicc, de nem: meg kell értenünk, hogy senki sem fog megvédeni minket, ha ilyen történik, és azt sem veszik figyelembe, hogy csalás áldozatává váltunk - ezért muszáj magunknak gondoskodni a saját védelmünkről.

 

  • Az eredetire megtévesztésig hasonló ál-weboldalak, ahol bankkártya-adatokat kérnek,
  • nem létező csomagokról kapott értesítések, melyeket ki kell fizetnünk,
  • üzenetek különféle szolgáltatók nevében, melyekben elmaradt számlabefizetésre, egyéb tartozásra hívják fel a figyelmünket, és azonnali fizetésre "köteleznek",
  • "unokázós csalás", mellyel rengeteg pénzt csaltak ki nagyszülőkből, akik unokájukért aggódtak,
  • OTP-s csalás, ahol ügyintézőnek adja ki magát a telefonáló, és kéri el a bankkártya adatainkat - és sokan meg is adják...

- naponta hallani újabb és újabb esetekről.

Számtalan veszély leselkedik ránk az interneten keresztül, de valamiért nem akarunk róla tudomást venni. Pedig napról napra több csaló jelenik meg az online világban, és a pénzszerzés módszerei is változnak, egyre kifinomultabbak.


Nemcsak a lakásunkba, a számítógépünkbe is betörhetnek - mi történhet ilyenkor?

Még ha azt is gondoljuk, hogy minket nem lehet átverni, mert átlátunk a szitán - van, amit mi sem tudunk kivédeni, és ez az internetes csalás egy mélyebb, nehezen tetten érhető formája, ami ellen egy átlagos felhasználó megfelelő segítség nélkül képtelen védekezni.
 
Tudtad, hogy bármikor feltörhetik a jelszavaid, hozzájuthatnak a számítógéped, telefonod összes adatához? A gépünkön való nézelődéshez sokszor mi magunk adunk engedélyt az egyes alkalmazásokon keresztül  - de olyan is előfordul, hogy ismeretlenek törnek be a privát szféránkba minden előjel nélkül.

Nyomkövető cookie-k, billentyűzetfigyelő kémprogramok (amik minden leütésünket elmentik és továbbítják az adatokat), ellopott jelszavak. Hogyan árthatnak családunknak a csalók?

  • Rengeteg pénzünk bánhatja, ha csalók áldozatává válunk - átverés, ál-oldalak vagy kémprogramok által
  • Gyermekeinkkel idegenek léphetnek kapcsolatba, akik teljesen másnak adják ki magukat (ez velünk, vagy idős szüleinkkel is ugyanúgy megtörténhet), találkozóra hívhatják őket
  • Gyermekeinkhez felnőtt tartalmakat juttathatnak el
  • Elolvashatják a privát üzeneteinket
  • A különféle vírusok hatalmas károkat okozhatnak a számítógépünkön, például minden adatunk megsemmisülhet
  • De ki örülne annak, ha akár "csak" a személyes fényképeink kerülnének idegenek kezébe?

Nem szabad ignorálni a tényt, hogy rengeteg veszély leselkedik ránk az online világban, és nem lehet mindig szerencsénk, amivel épphogy elkerüljük a bajt. Nekünk kell tennünk kell a védelemért, a saját és családunk, gyerekeink biztonsága érdekében.


Mi a megoldás? 

Mutatjuk, első lépésként mit tehetünk meg, állíthatunk be mi magunk is a védelmünk érdekében - és ezekről mindenképp beszéljünk gyermekeinkkel is!

Milyen a jó jelszó?

Ne könnyítsd meg a hackerek dolgát! Nagyon fontos, hogy megfelelő erősségű jelszavakat állítsunk be a különféle oldalakon, felületeken, amiket használunk. A jelszavunk:

  • soha ne legyen a valódi nevünk, becenevünk, születési dátumunk, stb.
  • ne legyen túl általános, könnyen kitalálható (pl. 1234, abcdef, asdfgh)
  • ne egyezzen a felhasználónevünkkel
  • tartalmazzon kis- és nagybetűket, speciális karaktereket és számokat
  • minél hosszabb, annál jobb
  • minden általunk használt fiókon, oldalon más legyen.
     

Kétlépcsős vagy kétfaktoros azonosítás

Ezt mindenhol érdemes beállítani, ahol csak módunk van rá (pl. Google-Gmail, Facebook, stb.).

Ennek segítségével már szinte lehetetlen idegenek számára belépni a fiókunkba: belépésnél ugyanis külön bejelentkezési kódot kell megadnunk, ami a telefonunkra érkezik. Ezt minden olyan alkalommal kéri a rendszer, amikor olyan eszközről vagy böngészőről próbálnak belépni a fiókunkba, amit korábban még nem használtunk.


Szülői felügyelet - mindenhol vigyázunk rá, miért hagyjuk magára a neten?

Nagyon fontos, hogy időben felhívjuk gyermekeink figyelmét a különféle veszélyekre. A fentiek mellett meg kell tanítanunk nekik, hogy nem bízhatnak meg az internetes ismerőseikben - megdöbbentő kisfilm készült arról, hogy a neten mindenki másnak mutatja magát, mint ami: érdemes vele együtt megnéznünk.

Emellett használjunk szülői felügyeleti programot is, amellyel letilthatjuk a gyermek által használt eszközökön a felnőtt tartalmak elérését, de bármilyen más oldalt is tiltólistára tehetünk, ha úgy találjuk helyesnek. Ahogy a való életben is előfordul, hogy eltiltjuk egy-egy veszélyes helyről, tevékenységtől, társaságtól, úgy nagyon fontos, hogy az online térben is rálássunk a "netes életére", és korlátozzuk, hogy mihez férhet hozzá.

Ha gyerekként jut felnőtt tartalmakhoz, ha rossz szándékú idegenek férkőzhetnek a közelébe, ha ijesztő videókat lát, ha veszélyes kihívásokat néz és csatlakozik is hozzájuk - annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Pedig ezt kockáztatjuk minden egyes nap, amikor felügyelet nélkül hagyjuk őt az interneten.


Láthatatlan "őrző-védő szolgálat"

Adataink és családunk védelme érdekében érdemes egyéb óvintézkedést is tenni, de szerencsére ma már egyszerű dolgunk van.

Számos vírusvédelmi megoldás áll rendelkezésünkre, melyek a háttérben vigyáznak a biztonságunkra. Bár egy rosszindulatú, megtévesztésen és átverésen alapuló megkeresést egy program nem védhet ki, de számtalan másféle veszélyt elháríthat, amiknek létezéséről egy átlagos felhasználó még csak nem is sejt semmit.

Egy modern vírusirtó csomag számos olyan funkcióval rendelkezik, amely mind a biztonságunkat szolgálja, és maximálisan személyre szabható - szülők esetében például nagy előny, ha szülői felügyelet alkalmazást is tartalmaz.
 

"Jobb ma egy ESET, mint holnap egy RESET!"

Az ESET több mint 30 éve fejleszt vírusvédelmi megoldásokat, a díjnyertes NOD32 technológiára épülő termékei világszerte elérhetőek, csomagjaik között pedig percek alatt megtalálhatod a számodra megfelelőt. 

IT hős vagy kiberbalek? című kampányukkal az internetes csalásokra és veszélyekre szeretnék felhívni a figyelmet.

Olyan ez, mint egy riasztóval ellátott kamera a bejárati ajtódon: azt is észleli és kivédi, amit - például éjjel, alvás közben - magadtól esélyed sem lenne észrevenni. Ha valaki betörni készül a családod virtuális életébe, időben jelez, és segít megakadályozni a betörést.

Ha a kamerákat, riasztót, extra zárat már felszereltetted, ezen sem érdemes tovább gondolkodnod! A számtalan megtörtént, felháborító eset egy vészcsengő, ami arra figyelmeztet: itt az idő bebiztosítani magunkat azokkal a tolvajokkal és betörőkkel szemben is, akik a neten keresztül leselkednek ránk és a szeretteinkre.

Szerezd be most kedvezményesen az ESET Internet Security vagy ESET Smart Security Premium szoftverét! 

2023.10.16. – 11.05. éjfél között leadott rendelés esetén az „egyet fizet, kettőt kap" akció keretében az 1 éves, 1 eszközre szóló licenc áráért 2 eszközre érvényes licenchez juthatsz hozzá, és védheted meg a családodat az online támadásoktól!

A kedvezmény igénybe vétele automatikusan történik: az akciós árat számolja a webshop mindenkinek, aki 1 éves, 2 eszközre szóló új licencet vásárol a két termék valamelyikéből. A kedvezmény meglévő licenc meghosszabbítására nem érvényes.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja