A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az általános járványügyi szabályok bevezetése az iskolákra is érvényes. Vajon meddig terjed ebben egy iskola hatásköre?

- 2020-09-23
Az iskolák a törvény által előírt járványügyi tennivalók mellett saját szabályok bevezetésével és korlátozásokkal próbálják védeni a diákokat és a pedagógusokat. Az intézkedéseket azonban nem mindenki tartja ésszerűnek.
Az általános járványügyi szabályok bevezetése az iskolákra is érvényes. Vajon meddig terjed ebben egy iskola hatásköre?

„Kérjük ne engedjék, hogy a tanulók iskolán kívül csoportokba szerveződjenek! Akiről tudomást szerzünk, hogy hétvégén, iskolaidőn kívül más diákokkal, fiatalokkal szorosabb kapcsolatba kerül, a csoportosulásra vonatkozó szabályt megszegi, azt nem fogjuk beengedi az iskola területére.”

Ezt a felhívást olvastuk Balatoni József, Jocó bácsi facebook posztjában, amit egy középiskolai koronavírus tájékoztató részleteként tett fel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete 2020. augusztus 17-én kapta meg a tanévre vonatkozó hivatalos járványügyi protokollt az EMMI Intézkedési terveként

Ez az okirat tartalmaz minden, a készenlét idején alkalmazandó eljárást az iskola területén belül. A leírtak teljes részletességgel kiterjednek mindenre: hogyan folytassák le a takarítást és a fertőtlenítést, illetve az osztálytermeken belül és az iskola területén milyen tevékenységeket végezhetnek a diákok és mire kell odafigyelniük a pedagógusoknak. Az iskola épülete előtt is tilos a gyülekezés. A délutáni foglalkozásokat is korlátozták, illetve megszüntették. Azt azonban, hogy az iskolán kívül hogyan kell viselkedniük a gyerekeknek, ez a szabályzat nem tartalmazza.

Nagyon sok kérdés merült fel a tájékoztatóval kapcsolatban:

 „Most komolyan, ez így rendben van???

Lehet tudni, hogy náluk mit jelent a csoportos gyülekezés? Például egy családi rendezvény, sportesemény vagy mise annak számít?

Lehet tudni, hogy honnan jutott a tudomásukra?

Lehet tudni, hogy a tanárokra, dolgozókra is vonatkozik ez?

Lehet tudni, mit jelent a szorosabb kapcsolat?”

A fenti kérdések azért is keltettek nagy vitát a poszt kommentelői között, mert a tavaszi szigorú karantén és kijárási tilalommal ellentétben, az iskolákban az oktatást a hagyományos keretek között indíthatták el. Ez azt jelenti, hogy ezek a korlátozások és csoportos gyülekezési szabályok érvényessége a hivatalos karantén végével megszűntek. A nagyobb rendezvények, kiállítások és koncertek sorra elmaradnak. A saját döntés alapján megrendezésre kerülő események korlátozása máig ajánlott. Ide az esküvők, a családi rendezvények és az ehhez hasonló események sorolhatóak. Ezek a rendezvények nem kerültek most szigorú tiltás alá, de az eseményen részt vevők számát 100 fő alá korlátozták. A gyermekek játszótéri találkozása vajon miért számít veszélyesnek?

A tanár szerint ez a korlátozás a gyerekek számára nem csak kontraproduktív, hanem káros is. Arra buzdítja a gyermekeket, hogy titkolják el a barátaikkal való találkozást és azt sugallja, hogy potenciális veszélyforrást jelentenek a környezetük, a barátaik és a tanáraik számára.

Az iskola vezetősége a tájékoztatóban nem ad megfelelő magyarázatot és nem értelmezi a bevezetett szabályokat. Nem emeli ki a lehetőségeket és azt, hogy mit szabad csinálniuk a diákoknak.

A pedagógus a posztjában arra kéri az iskolák vezetőit, hogy ne a gyerekeket stresszeljék a meghozott intézkedésekkel ebben a bizonytalan időszakban, hiszen nem ők tehetnek a fennálló vészhelyzetről. Szerinte nem fenyegetni és korlátozni kell a fiatalokat, hanem segíteni, hogy betartsák a megfelelő szabályokat.

Indexkép: stux képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja