SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Az általános járványügyi szabályok bevezetése az iskolákra is érvényes. Vajon meddig terjed ebben egy iskola hatásköre?

- 2020-09-23
Az iskolák a törvény által előírt járványügyi tennivalók mellett saját szabályok bevezetésével és korlátozásokkal próbálják védeni a diákokat és a pedagógusokat. Az intézkedéseket azonban nem mindenki tartja ésszerűnek.
Az általános járványügyi szabályok bevezetése az iskolákra is érvényes. Vajon meddig terjed ebben egy iskola hatásköre?

„Kérjük ne engedjék, hogy a tanulók iskolán kívül csoportokba szerveződjenek! Akiről tudomást szerzünk, hogy hétvégén, iskolaidőn kívül más diákokkal, fiatalokkal szorosabb kapcsolatba kerül, a csoportosulásra vonatkozó szabályt megszegi, azt nem fogjuk beengedi az iskola területére.”

Ezt a felhívást olvastuk Balatoni József, Jocó bácsi facebook posztjában, amit egy középiskolai koronavírus tájékoztató részleteként tett fel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete 2020. augusztus 17-én kapta meg a tanévre vonatkozó hivatalos járványügyi protokollt az EMMI Intézkedési terveként

Ez az okirat tartalmaz minden, a készenlét idején alkalmazandó eljárást az iskola területén belül. A leírtak teljes részletességgel kiterjednek mindenre: hogyan folytassák le a takarítást és a fertőtlenítést, illetve az osztálytermeken belül és az iskola területén milyen tevékenységeket végezhetnek a diákok és mire kell odafigyelniük a pedagógusoknak. Az iskola épülete előtt is tilos a gyülekezés. A délutáni foglalkozásokat is korlátozták, illetve megszüntették. Azt azonban, hogy az iskolán kívül hogyan kell viselkedniük a gyerekeknek, ez a szabályzat nem tartalmazza.

Nagyon sok kérdés merült fel a tájékoztatóval kapcsolatban:

 „Most komolyan, ez így rendben van???

Lehet tudni, hogy náluk mit jelent a csoportos gyülekezés? Például egy családi rendezvény, sportesemény vagy mise annak számít?

Lehet tudni, hogy honnan jutott a tudomásukra?

Lehet tudni, hogy a tanárokra, dolgozókra is vonatkozik ez?

Lehet tudni, mit jelent a szorosabb kapcsolat?”

A fenti kérdések azért is keltettek nagy vitát a poszt kommentelői között, mert a tavaszi szigorú karantén és kijárási tilalommal ellentétben, az iskolákban az oktatást a hagyományos keretek között indíthatták el. Ez azt jelenti, hogy ezek a korlátozások és csoportos gyülekezési szabályok érvényessége a hivatalos karantén végével megszűntek. A nagyobb rendezvények, kiállítások és koncertek sorra elmaradnak. A saját döntés alapján megrendezésre kerülő események korlátozása máig ajánlott. Ide az esküvők, a családi rendezvények és az ehhez hasonló események sorolhatóak. Ezek a rendezvények nem kerültek most szigorú tiltás alá, de az eseményen részt vevők számát 100 fő alá korlátozták. A gyermekek játszótéri találkozása vajon miért számít veszélyesnek?

A tanár szerint ez a korlátozás a gyerekek számára nem csak kontraproduktív, hanem káros is. Arra buzdítja a gyermekeket, hogy titkolják el a barátaikkal való találkozást és azt sugallja, hogy potenciális veszélyforrást jelentenek a környezetük, a barátaik és a tanáraik számára.

Az iskola vezetősége a tájékoztatóban nem ad megfelelő magyarázatot és nem értelmezi a bevezetett szabályokat. Nem emeli ki a lehetőségeket és azt, hogy mit szabad csinálniuk a diákoknak.

A pedagógus a posztjában arra kéri az iskolák vezetőit, hogy ne a gyerekeket stresszeljék a meghozott intézkedésekkel ebben a bizonytalan időszakban, hiszen nem ők tehetnek a fennálló vészhelyzetről. Szerinte nem fenyegetni és korlátozni kell a fiatalokat, hanem segíteni, hogy betartsák a megfelelő szabályokat.

Indexkép: stux képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja