SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Harcot hirdet az UNICEF a betegségek ellen

Családinet [cikkei] - 2020-09-18
A koronavírus évtizedekre visszavetheti a más halálos betegségekkel szembeni küzdelmet

Harcot hirdet az UNICEF: az ellenség régi, de rendkívül veszélyes és most új erőre kapott.
Harcot hirdet az UNICEF a betegségek ellen

Naponta 7000 gyereket ölnek meg olyan betegségek, amelyek viszonylag egyszerűen megelőzhetők lennének. Ezen kórokozóknak már el kellett volna tűnniük a Föld színéről, mégis léteznek, sőt sok esetben ismét támadásba lendülnek: az elmúlt években megkétszereződött a kanyarós esetek száma és a koronavírus járvány miatt az összes védőoltás nehezebben ér célba, a fertőző gyermekbénulás például teljesen új helyeken bukkant fel.  Ez egy globális háború, ezért az UNICEF Magyarország itthon is arra kér mindenkit, hogy segítsen megnyerni. Szerencsére ezek ellen a gyerekgyilkos betegségek ellen már léteznek tökéletes fegyverek, hatékony bevetésükhöz azonban támogatásra van szükség, különösen a koronavírus okozta nehéz helyzetben. A mai napon Budapest utcáin megjelent plakátok a védőoltások fontosságára hívják fel a figyelmet és kérik, hogy aki tud, csatlakozzon a küzdelemhez.

Unicef immunitás plakát

A koronavírus járvány megmutatta, hogy egy-egy betegség milyen globális pusztításra képes – bárhol is bukkanjon fel. A COVID-19-re még nincs megfelelő oltás, sok más betegség ellen viszont van. Az UNICEF és partnerei oltják be a világ gyermekeinek közel felét, ezzel a szervezet a földkerekség legnagyobb oltóanyag vásárlója. A vakcinák évente 2-3 millió gyerek életét mentik meg. Az oltóanyagok védelmet nyújtanak többek között a TBC, a kanyaró, a járványos gyermekbénulás, a rotavírus, a mumpsz, a szamárköhögés és sok más veszélyes, potenciálisan halálos kór ellen.

Unicef védőultás

Számos országban a COVID miatt ideiglenesen leálltak az oltási programok, Afganisztánban és Pakisztánban például új járványos gyermekbénulás esetek jelentek meg, mert a szervezet egy időre kénytelen volt felfüggeszteni a vakcinációs tevékenységét. Hetvenhét ország kétharmada jelentett visszaesést az oltási szintekben a vírus hatására.  A háború sújtotta Jemenben 2005, a szintén konfliktusokkal terhelt Szudánban 2009 óta most először regisztráltak új megbetegedéseket. Huszonnyolc éve nem volt olyan fennakadás az oltási folyamatban amilyennel jelenleg szembesülünk. A kanyaró térnyerése drámai: az UNICEF már akkor riadót fújt, amikor 2017-ről 2018-ra megduplázódtak a megbetegedések, majd 2019-re tovább romlott a helyzet közel egymillió ismert megbetegedéssel. Európai államokba, többek között Csehországba és az Egyesült Királyságba is betört a kanyaró. A koronavírus járvány most a többi kór terjedésének is kedvez.

Unicef védőőoltás

A világ pedig jó úton járt a gyermekhalandóság megfékezésében: míg 1990-ben még 12,5 millió öt éven aluli gyermek hunyt el megelőzhető okokból, addig 2019-ben 5,2 millió. A koronavírus ezeket az eredményeket is veszélyezteti. Tavaly 14 millió csecsemő maradt bármiféle védőoltás nélkül, idén ez a szám jelentősen növekedhet. Mindig azok a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, akiknek amúgy is nehéz sors jutott: a háborús területeken akár a gyerekek 44%-a is védelem nélkül élhet.

Unicef védőoltás

Az UNICEF munkatársai azonban nem adják fel: ha kell szamárháton, drónnal, kötélhágcsókon kapaszkodva is eljuttatják a vakcinákat a legeldugottabb falvakba. De erre csak magánadományok sokaságával lehetnek képesek.

Az UNICEF Magyarország most arra kéri a társadalmat, hogy aki teheti, támogassa ezt az élet-halál harcot. A szervezet munkatársai a terepen küzdenek, gondoskodnak a vakcinák beszerzéséről, célba juttatásáról, azonban szükségük van egyéni támogatókra. A szerény összegű adományok is sokat jelentenek: pár száz forintból egy gyermek már szinte teljes védelmet kaphat a legfenyegetőbb betegségekkel szemben.

Csatlakozás és további info itt: https://unicef.hu/immunizacio

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja