SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Halálos balesetet is okozhatnak a medencék víztisztítói - így előzhetjük meg a bajt

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-08-02
A legtöbb szülő úgy gondolja, ha megtanítja a gyermekét úszni, és mindig figyel rá, hogy így is csak felügyelettel menjen a vízbe, akkor nagy baj nem történhet. Sajnos azonban vannak olyan rejtett veszélyforrásai a medencéknek, amelyek kivédéséhez extra körültekintésre van szükség.
Halálos balesetet is okozhatnak a medencék víztisztítói - így előzhetjük meg a bajt

Kis híján tragédiával végződött az amerikai Morgan-család strandolása – adta hírül a Popsugar. Hatéves kislányuk, Darcey a medencében játszott, ám amikor lebukott a víz alá, a haja beszorult a víztisztító berendezés rácsai közé, és kis híján megfulladt.

„Két percig volt a víz alatt. Néhány hihetetlenül bátor ember mentette meg aznap az életét. Húzták és húzták a haját mindaddig, amíg végül ki nem sikerült tépniük. Darcey addigra elveszítette az eszméletét, és a strandon kellett újraéleszteni” – osztotta meg történetüket a Facebookon a kislány édesanyja, Alex Morgan.

Az oxigénveszteség és a tüdejébe került folyadék miatt Darcey-t éjszakára bent tartották a kórházban. „Életünk legszörnyűbb napja volt. Még mindig nem sikerült feldolgoznunk a történteket, ugyanakkor hihetetlenül szerencsések vagyunk, hogy életben maradt a gyönyörű, bátor kislányunk.” – írta az anya.
„A férjem és én azt szeretnénk, hogy egyetlen szülőnek se kelljen keresztülmennie azon, ami velünk történt. Mi soha nem leszünk túl rajta, de remélem, a posztom segít másoknak, hogy tudatosabban álljanak ezekhez a veszélyekhez.”

Amerikában évente több gyerek életét követeli hasonló baleset. A Pool Safely kampány vezetője, Elizabeth Klinfelter szerint létfontosságú, hogy a gyerekek megtanuljanak távol maradni a víztisztító berendezésektől, csatornáktól és a medencék egyéb elszívó alkatrészeitől. Ezek ugyanis úgy működnek, mint a porszívó: erős szívó hatásuknak semmi és senki nem állhat ellen. Éppen ezért, mielőtt gyerekeinkkel bemegyünk a medencébe, vagy egyedül engedjük be őket, figyeljük meg, hol találhatóak ezek a területek, és messziről kerüljük el őket.

A nyilvános strandokon ma már általában modernebb berendezések találhatóak, amelyekbe kialakításuknál fogva nem lehet beszorulni, a magánházaknál található medencék azonban még nagyon gyakran a régi eszközökkel vannak felszerelve. Az ezekből származó veszélyeknek főleg a 15 év alatti gyerekek vannak kitéve.

Létfontosságú tehát, hogy körültekintően strandoljunk. A hosszú hajú kicsik viseljenek copfot, és senki ne hordjon nyakláncot, karkötőt a medencében. Ismételjük el nekik rendszeresen, hogy az elszívó berendezésnek még a közelébe se menjenek.

A vízbe fúlás a leggyakoribb baleseti halálok a 4 éven aluliak körében. Hogy elkerüljük a tragédiát, a szakértők a biztonságos strandolás és otthoni fürdőzés érdekében a következőket javasolják a szülőknek:

  • Soha ne engedjük a gyereket felügyelet nélkül a medencébe! Valaki mindig figyeljen rájuk – anélkül, hogy olvasna vagy a telefonját nyomkodná. Legyen azért egy mobiltelefon a közelben, hogy baj esetén azonnal tudjunk segítséget hívni.
  • Írassuk be a gyereket úszó tanfolyamra, és ragaszkodjunk hozzá, hogy elvégezze akkor is, ha nem jár szívesen.
  • Tanítsuk meg, hogy tartsa távol magát a csatornáktól és elszívó berendezésektől.
  • Ha otthoni medencénk van, szereljük fel korszerű csatornafedéllel. Csak olyan nyilvános strandra menjünk, ahol ilyet használnak.
  • A kerti medencét védjük mobil kerítéssel, ami elég magas ahhoz, hogy biztonságosan lehessen például labdázni mellette. A gyerek természetesen ne másszon át rajta.
  • Vegyünk részt ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyamon, ahol megtanulhatjuk többek között az újraélesztést is. Ilyet országszerte számos kórházban szerveznek.

Kép: Nikon D4 / Max Pixel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja