SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jaj, úgy élvezem én a strandot ... - otthon!

Családinet [cikkei] - 2010-07-16
Aki a vizet nem csak a strandon szeretné élvezni, és lehetősége is van, hogy a kertben felállítson akár egy kisebb medencécskét, neki szólnak tanácsaink a medenceválasztásról és a medencék vízkezeléséről.
Jaj, úgy élvezem én a strandot ... - otthon!

Ebben a forróságban, amikor a szobában is közelíti a hőmérséklet a 30 fokot, ki ne vágyna a hűs habok közé? Az otthoni strandolás gondolata ilyenkor sok emberben felmerül, és a hirdetési újságokban kínált medencéket kezdi el nézegetni, ugyanis néhány családi strandolás árából már egész nyáron át használható medencével szerelkezhet fel.

Ugye ismerős az a mondás, hogy az a szerencsés, aki a más kárán tanul? Összegyűjtöttük ezért az elmúlt néhány év saját tapasztalatát, és most közreadjuk. (Nem vállalkozunk azonban a merevfalú ill. épített medencékhez való tanácsadásra.)

Milyen medencét válasszunk?
A család igényeit nagyban befolyásolja, hogy a család hány tagja szeretne egyszerre a medencében hűsölni, illetve az ifjabb családtagok kora. Szezon elején nagy választékban kínálják őket a különböző áruházláncok, a szezon közepe táján, a leárazásokkor pedig akár féláron is választhatunk, ellenben jóval kisebb választékból.

  • Fedett babapancsoló medenceAz egész kicsiknek a kis átmérőjű, kb. legfeljebb 30 cm vízszintig tölthető gyerekpancsoló a legjobb választás – bár ebbe sem apu, sem anyu nem igazán fér be mellé. Viszonylag kevés a vízigénye, így gyorsan felmelegszik benne a víz. Általában felfújható gyűrűs kivitelűek, de vannak merev műanyag pancsolók is, amelyek akár homokozó-funkcióra is alkalmasak. Egyes modellek már az érzékeny bőrű pancsoló baba árnyékolására is kínálnak megoldásokat. Figyelem! Soha ne hagyd kicsi gyermeked felügyelet nélkül, ők akár néhány cm vízbe is képesek belefulladni!!!
  • A nagyobb gyermekmedencék, illetve a családi medencék már mind formában (kerek, szögletes, ovális), mind kivitelben (felfújható gyűrűkből álló, műanyagfalú, felfújható peremű, fémvázas), mind méretben és víztérfogatban nagyobb választékban érhetők el. Választásunkat a pénztárcánkon kívül általában az befolyásolja, hogy egyrészt mekkora szabad felület áll rendelkezésünkre, másrészt mennyi a medencének a vízigénye, és főleg, hogy hányan szeretnének egyszerre benne lenni.

Vízforgatós medenceJó, ha tudjuk: ha egy medencét egy feltöltéssel szeretnénk egy évig, sőt, akár évente újra felállítva több éven keresztül használni, akkor ajánlatos vízforgatóval is ellátott medencét beszerezni, amely a vizet szűri is. Ezek medencéhez történő utólagos illesztése ugyanis nem lehetséges – illetve csak a vízforgatós medence áránál sokkal nagyobb költséggel.
Még egy hasznos tanács: ha felfújható medencét vásárolunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy azt valahogyan fel is kell fújni. Tehát ha nincs otthon egy megbízható pumpa, vagy autós kompresszor, amelynek csőre alkalmas a vásárolt medence felfújásához, érdemes azt is a vásárláskor beszerezni!


Hogyan készítsük elő a medencének szánt felületet?
Kisebb medencéknél nem olyan fontos, de náluk sem hátrány, hogy a medence alatti terület teljesen vízszintes legyen. A 2-3 m3-nél nagyobb vízigényű medencék felállítását azonban már kizárólag előzetesen vízszintbe hozott felületen érdemes megkezdeni – ellenkező esetben ugyanis a medence falára ható nem egyenletes vízterhelés miatt a medence jobb esetben csak féloldalas lesz, rosszabb esetben viszont a víz kifolyik.
Ha megvan a medencének szánt vízszintes terület, hasznos, ha a medence alá valamilyen alátétet teszünk.

  • Ha például fűre szeretnénk helyezni a medencét, ajánlatos egy réteg legalább néhány mm vastag habfóliát is tenni a medencefenék alá. Amikor lábunk belülről is érzi a vastagabb, élesebb fűszálakat, a fű előbb-utóbb szinte biztosan megvágja a medencefeneket, és a medence elkezd szivárogni, rosszabb esetben következő reggelre el is folyik belőle a víz, sártengerré változtatva gyönyörű gyepünket. Nem füves borítású földfelületen a kavicsok okozhatnak sérülést.
  • Beton vagy burkolt felülethez elegendőnek tartjuk egy nylonfóliával, vagy a kereskedelemben egyes medencékhez kapható, általában kék alátétfóliával történő lefedést.

Néhány szó a feltöltésről
A medencefenék gyűrődésmentességére fokozottan érdemes feltöltés közben ügyelni, ugyanis a meggyűrődött fólia sokkal könnyebben sérül, mint a teljesen kifekvő. Főleg a több m3 vízigényű medencéknél érdemes a feltöltést úgy végrehajtani, hogy 2-3 cm víz beleengedése után valaki négykézláb kisimítja a medence közepéről a széle felé indulva a gyűrődéseket.

Csak feltöltöm, és már fürdünk is?
Kisebb medencéknél (pl. gyermekpancsoló) igen, főleg, ha meleg vízzel tudtuk feltölteni.

Azonban a nagyobb víztérfogatú medencéknél, melyeknek vizét nem tudjuk sűrűn cserélni, az első használat előtt érdemes a víz egyes paramétereit vegyszerekkel beállítani. A medencevíz ideális klórtartalma 0,6 - 1,0, ideális pH értéke: 7,0 - 7,4.

A nagyobb víztérfogatú medencéknél mindenképp számoljunk azzal is, hogy időre van szükség a víz átmelegedésére is. Nagy kánikulában jó esetben már 1-2 nap alatt kellemes hőfoka lehet a víznek.

Vízkezelés
A medencevíz tisztaságának biztosításához többféle vegyszerrel szükséges a vizet kezelni. A granulátum formájú vegyszereket oldat formájában, a tablettás vegyszereket úszó adagolóban érdemes a vízbe beletenni.

  •  A medencevíz fertőtlenítése történhet különböző kiszerelésű klórral vagy oxigénnel.
  •  A magas hőmérséklet és a nap sugarai hatására a medence vize gyorsan és könnyen algásodik. Az algák ellen algagátlót vagy algagátlót is tartalmazó kombinált klór tablettát javasolt használni.
  •  A medence vize többféle hatás miatt is zavarossá válhat. Legtöbbször nagyon kis méretű lebegő szemcsék okozzák a zavarosságot, melyet valamilyen pelyhesítő szer hozzáadásával lehet megszüntetni. Ezen kívül a szerves szennyeződések (pl. naptej lemosódás) is okozhatnak zavarosságot, amelyet csak lökésszerű gyors fertőtlenítéssel (klórral vagy aktív oxigénnel) lehet eltávolítani.
  • Javasolt időnként mérni a víz pH értékét (Klór/pH vagy Oxigén/pH tesztkészlettel) és ügyelni arra, hogy a pH érték az optimális 7,2 - 7,4 között legyen. Az értéket pH-plus vagy pH-minus hozzáadásával tudjuk megváltoztatni.
  • A vízforgató lehetőleg minél több ideig menjen. A szűrőbetétet 2-3 naponta folyó vízzel meg kell tisztítani, illetve amikor már nem tisztítható ki teljesen, ki kell cserélni megfelelő méretű új papírszűrőre.

Egyéb pénzrabló hasznos felszerelések

  • A vízbe hulló szennyeződések, bogarak távoltartására, és a medencevíz hőfokának emelésére illetve megőrzésére ajánlatos a vizet legalább egy nylonfóliával lefedni. Jó szolgálatot tehet az egyes felfújható peremű medencékhez külön kapható medencetakaró. Ha a medencetakaróban  az összehúzó szalagot kicseréljük gumiszalagra, könnyebben kezelhetjük a medencetakarót.
  • A fürdés közben a medencébe került szemmel is látható szennyeződéseket (pl. fűszál, rovartetem) egy kis szűrőháló segítségével könnyen ki tudjuk szedni, de tökéletesen alkalmas a célra egy már nem használt konyhai teaszűrő is.
  • A víz klórtartalmának mérésére tablettás klór-ph mérő eszközt találtunk eddig a legpraktikusabbnak.
  • A 75 cm vízmagasságú medencékbe egy felnőtt még könnyen be tud lépni, ezen magasság felett érdemes egy medencelétrát is beszerezni.


És akkor most, kedves Olvasónk, nincs más hátra, mint hogy irány a vííííz!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja