A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekmegőrzés Magyarországon - melyik intézményben van biztonságban gyermeked?

Németh Noémi - 2015-08-26
Nemrég meghalt egy 3 hónapos csecsemő egy amerikai gyermek-napköziben, ahol édesanyja hagyta. A napközi engedély nélkül működött, az intézményvezető nem tudott újraélesztést végezni. Mire a mentők kiértek, már nem tudtak segíteni a babán.
Utánajártunk, itthon mik a feltételei a gyermekmegőrzésnek, milyen szakképesítéssel rendelkeznek a napközi vezetők, bölcsődei dolgozók, óvónők.
Gyermekmegőrzés Magyarországon - melyik intézményben van biztonságban gyermeked?

Családi napközi
 

Családi napközit gyakorlatilag bárki nyithat, aki elvégez egy 60 órás tanfolyamot, mely során elsajátítja a gyermekek ellátásához, gondozásához, neveléséhez szükséges ismereteket (amennyiben nagykorú, gondnokság alatt nem álló, büntetlen előéletű személyről van szó). Ebbe a 60 órába vannak még besűrítve a jogi ismeretek, a gyermekek napirendjének megszervezése, gazdaságossági szempontok figyelembe vétele, a családi napközi felszerelése. A tananyag része továbbá a munkahelyi biztonság, baleset-, tűzvédelmi ismeretek, valamint az elsősegélynyújtás is.
A jogszabályok előírják, hogy a családi napközi rendelkezzen egy egészségügyi dobozzal. A doboz tartalmára nem vonatkoznak pontos előírások, csupán egy „ajánlás”.

A családi napköziben maximum 5 gyermekre felügyelhet egy személy, ha ennél nagyobb a gyerekek létszáma, úgy állandó segítőt kell alkalmazni. A valóságban ez vajon mindig be van tartva? Az említett napköziben, ahol a tragédia történt, egyszerre 15 gyermekre felügyelt az intézményvezető.

Mielőtt családi napközibe adnád gyermeked, érdeklődj az ott dolgozók tapasztalatáról, szakképesítéséről, illetve arról, hogy fel vannak-e készülve a vészhelyzet szakszerű, gyors megoldására. Hány gyermekre vigyáznak a napköziben? Rendelkeznek-e érvényes működési engedéllyel?

 

Bölcsőde
 

A bölcsődében dolgozók pontos neve: kisgyermeknevelők. 3 éves főiskolai képzésen vesznek részt, mely során egészségügyi, anatómiai ismereteket is elsajátítanak. Az újraélesztés nem az ő feladatuk, baleset esetén a mentőket értesítik.

 

Óvoda
 

Az óvónők szintén 3 éves főiskolai tanulmányokat végeznek el, mielőtt gyerekekkel kezdenének el foglalkozni. Gyakorlati képzésen is részt vesznek, anatómiai ismereteket sajátítanak el. Pontosan tudják, hogy mit kell tenniük baleset, vészhelyzet esetén, illetve azt is, hogy mikor tilos a sérülthez nyúlniuk. Újraélesztést nem kell végezniük, ám minden óvodában tartózkodik egy egészségügyi felelős óvónő is, akinek megvan a megfelelő képesítése, gyakorlati tapasztalata ilyen esetekre is. 

 

Magánóvoda
 

Egy magánóvoda nyitása komoly feltételekhez között, számos engedély kell hozzá. Szakképzett óvónők foglalkoznak a gyerekekkel, akik folyamatos ellenőrzések mellett végzik munkájukat. 


 

Kire bízhatod nyugodtan gyermeked?
 

Amennyiben állami óvodában, bölcsődében hagyod őt, nem kell aggódnod. Az ott dolgozók maximálisan fel vannak készülve a balesetek megelőzésére, elhárítására, illetve a problémák megoldására, ha már megtörtént a baj.
Folyamatos továbbképzéseken vesznek részt, évente kötelező katasztrófa- és tűzvédelmi gyakorlatot tartanak, bővítik ismereteiket, illetve többéves/évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a gyermekmegőrzés területén. Minden csoportot két óvónő vezet, akiknek munkáját még csoportonként egy-egy dajka is segíti. 
Ezekben az intézményekben nagyon komoly ellenőrzések zajlanak, előre meg nem adott időpontokban, így biztos lehetsz benne, hogy az ott dolgozók minden apró részletre ügyelnek, a szabályokat és előírásokat maximálisan betartják - a gyermekek biztonsága mellett már csak a saját érdekükben is. Néhány hiba akár az állásukba is kerülhet. 

Internetes fórumokon láthatjuk, ha valaki azt tervezi, hogy magánóvodát nyit, rengeteg hozzászóló javasolja: nyisson inkább családi napközit, hiszen annak jóval kevesebb feltétele van, nem kell olyan sok előírásnak eleget tenni, valamint szakképesítés sem szükséges hozzá. 
Távolról sem állítjuk, hogy egy családi napköziben veszélyben lenne gyermeked, hiszen jó pár előírás vonatkozik az üzemeltetésükre. Az ott dolgozóknak elvileg pontosan tudniuk kell, hogyan végezzenek el egy újraélesztést (amit az említett amerikai napközi vezetője a gyakorlat hiánya miatt nem tudott végrehajtani). 

Kérdés az, hogy minden szabályt valóban betartanak-e a valóságban is? A családi napközik működését az előírások szerint csak két évente kell ellenőrizni - szemben az óvodákkal, bölcsődékkel.
Így - ha biztonságban szeretnéd tudni gyermeked - nem árt, ha te magad nézel utána a dolgoknak. Mindenképpen érdeklődj, mielőtt napközit választanál, kérdezz rá minden részletre pontosan, mielőtt ott hagynád egy új helyen gyermeked. 

Forrás: www.szocialisportal.hu
Kép: dewanr2 / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja