SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Iskola előkészítő: érdemes-e online csoportba beíratni a gyereket?

Szabó Lívia [cikkei] - 2022-02-02
Hogyan hat a "virtuális tanuló tér" valójában az óvodás gyermekek szociális kapcsolataira és képességeinek fejlődésére?
Iskola előkészítő: érdemes-e online csoportba beíratni a gyereket?

Iskola előkészítő: online vagy jelenléti foglalkozást válasszunk?

A 2020-21–es év sok nem várt változást hozott az iskolások tanulmányi életében és az óvodások iskolára való felkészülésében. Találkoztunk gyakori óvoda bezárásokkal, ezzel összefüggésben a gyermekek képességeinek romlásával, magatartásbeli nehézségekkel, és sokféle, egymást megcáfoló információval arról, hogy mit is kellene tudnia a kicsiknek az iskolába lépés előtt. Nem csoda tehát, hogy 5–6 éves gyereket nevelő szülők tanácstalanul állnak az iskolakezdés előtt.

Néhány szülő otthon, egyedül (sokszor sajnos kevés módszertani ismerettel) próbálja felkészíteni gyermekét az iskolára, ezzel is kompenzálva a sok óvodai hiányzást. Ennek a megoldásnak a hátránya lehet az, hogy a szülő nem látja át a tanulás elakadásának valódi okait és nem tud megerősítést kapni abban, hogy megfelelő ütemben fejlődik-e gyermeke. A szülővel közös felkészülések frusztrációi negatív hatást gyakorolhatnak a szülő–gyermek kapcsolatra is.

Viszont azok a szülők, akik úgy döntenek, hogy leveszik a vállukról az ezzel járó bizonytalanság terhét, egyre gyakrabban iskola előkészítő foglakozást vagy egy tapasztalt szakember bevonását választják a suli előtt. Ennek egy gyakori alternatívája az online iskola előkészítő, ami először nagyon vonzónak tűnhet, mivel látszólag megkönnyíti a szülő életét, hiszen nem kell utaztatni a gyereket egy másik helyre, vagy korán érte menni az oviba, ráadásul és még olcsóbb is, mint egy személyes foglalkozás. Ugye milyen jól hangzik? De merüljünk egy kicsit mélyebbre a témában és vizsgájuk meg, hogy mit is veszíthet vele gyermekünk.

Összegyűjtöttem 5+1 hasznos információt a témában, saját illetve szülők tapasztalatai alapján.

1. Olcsóbb az online?

Sajnos nem. Ugyan az online oktató az óráit olcsóbban tudja biztosítani az óvodások számára, mivel helyiséget nem kell bérelnie, de így a foglalkozásokhoz szükséges költséges eszközöket a szülőnek kell biztosítani és megvennie otthonra (ha nem rendelkezik vele).
 

2. Otthonról kényelmesebb?

Bizonyos szempontból lehet kényelmesebb otthonról tanulni, de a számítógép előtt ülve nem tudnak megfelelő módon fejlődni a gyermek szociális képességei, amit napjainkban a „kütyük” használata csak nehezít. Hogyan tanulja meg felvenni a kapcsolatot új gyerekkel, hogyan tanulja meg a türelmet, empátiát és segítőkészséget, és hogyan szerez új társas ismereteket egy fotelben ülve? Sajnos ebbe a helyzetben sehogy.
 

3. Csak leül a gép elé és kész?

A tapasztalat sajnos az, hogy egy otthoni környezetben sokkal nehezebb hosszú ideig fenntartani a gyermek figyelmét, hamar elkalandozik a játékai világába. Illetve sok esetben a szülőnek is részt kell vennie az órán, hogy a gyermeke tartósan figyelni tudjon. Személyesen viszont nyugodtan a pedagógusra bízhatja ezt a feladatot, és addig letudhatja a napi/heti bevásárlást, vagy adhat magának egy pár szabad óra pihenőt.


4. És a helyes ceruzafogás, ollóhasználat?

Minden nagycsoportos szülői értekezleten elhangzik, hogy ezeknek a készségek a megléte mennyire elengedhetetlen az iskolakezdéshez. Az online iskola előkészítők ezeket a területeket nem tudják hatékonyan fejleszteni, hiszen a kamerán keresztül az oktató nem tudja javítania a ceruzafogást, tanítani a biztonságos és helyes olló használatot. Ez a feladat és az ezzel járó konfliktusok is a szülőre hárulnak a kamera előtt.


5. Fontos a mozgásfejlesztés!

Egy online mozgásfejlesztés nem csak a gyereknek, de még egy szakképzett pedagógusnak is nagy kihívást jelent. Hiszen nincs lehetőség azonnali koordinálásra, javításra, illetve a gyermek aktuális érdeklődéséhez igazítani a mozgásos játékokat. Ezen felül a gép előtt társak nélkül szintén nincs lehetősége gyakorolni a csapatjátékot és megosztani a játék örömét társaival, nem tudja átélni az összetartozás fantasztikus élményét nem.


+1 Elkerülhető a kudarc és a konfliktus!

Ez egy idilli gyermekkor képe lenne, de mind tudjuk, hogy ezek természetes részei a mindennapjainknak. Hogy kezelésük felnőttkorban is biztosan működjön, gyermekkorban kell elsajátítani a leghatékonyabb kudarc- illetve konfliktuskezelési módszereket. Ebben egy sokéves tapasztalattal rendelkező nyitott pedagógus és egy kortárs közösség a legjobb megoldás lehet. Mert a közösségben megtanulja kifejezni érzelmeit, kezelni frusztrációját társaival szemben és elsajátítja az egyszerű problémamegoldás képességeit is. Így felnőttként is szembe tud majd nézni saját kudarcaival és munkahelyi konfliktusaival.

A technika eszközeinek fejlődésével lehetőségünk lett gyorsan és egyszerűen elintézni a napi teendőket, szórakozni, megismerni új felfedezéseket és tartani a kapcsolatot a világ másik felén élő emberekkel - és mindezt az otthonunk kényelméből. Napjainkban egyre többen választják a távmunkát, a „homeoffice”-t, online edzést, képzést és tanulást. A felnőttek körében a „virtuális élet” jelen tudásunk szerint működőképesnek látszik. De azért ne felejtsük el, hogy az ember társas lény, így szüksége van személyes kapcsolatokra a lelki egyensúlya megőrzése érdekében.

A szociális kapcsolódás a gyerekek életében még jelentőségteljesebb erővel bír, hiszen az óvodáskor végére kialakulnak az erősebb baráti kapcsolatok, kezdik megismerni és felfedezni mások érzelmeit, gondolatait, megérteni viselkedésük okát, így szereznek ismerteket a társas helyzetek kezelésében. Ezek a tapasztalások hozzásegítik, hogy felnőttként is stabilan tudjon kapcsolódni egy párkapcsolati, munkahelyi, iskolai környezethez. A csak online tanulás során a kisgyermekeket teljesen elszakíthatjuk a számára az egészséges fejlődéshez szükséges társas környezetétől. Nem azt mondom, hogy zárjuk ki teljesen az online oktatási formákat, mert bizonyos helyzetekben nagyon hasznosan működnek és megkönnyíthetik az életüket, de fontos megtartani az egyensúlyt a személyes és virtuális kapcsolataik között, hogy felelősen döntsünk a gyermekeink szükségleteit illetően.

Indexkép: Love photo created by freepik - www.freepik.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja