SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hazudott nekem a gyermekem! Mit tegyek?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-11-18
Minden gyermek életében előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor hazudik. Vagy szebben fogalmazva nem mond igazat. Mit tehetsz szülőként? Hogyan reagálj, ha hazugságon kaptad a gyermeked?
Hazudott nekem a gyermekem! Mit tegyek?

Először is érdemes tisztázni, hogy mi számít hazugságnak. Vannak olyan esetek, amikor a gyermekek csupán nem mondanak igazat, füllentenek azért, hogy például a szüleiket ne bántsák meg. Ez is hazugság?

Valamilyen formában igen!

Mégis érdemes elkülöníteni a gyermek egyes életszakaszait. Mást jelent a füllentés óvodás korban és más kamaszkorban.

Óvodások és a füllentések

Ebben a korban nagyon élénk a gyermekek fantáziája. Sokszor hallani olyan beszélgetéseket az ovisok között, amelyben egymást próbálják túlszárnyalni és ehhez különböző képtelenségeket társítanak. Az óvodáskorúak még nem teljesen tudják különválasztani a valóságot és a mesevilágot. Éppen ezért neked szülőként az a dolgod, hogy erre szépen rávezesd. Soha ne kiálts rá egy ovisra, hogy micsoda butaságot mondott. Inkább közelítsd meg onnan a dolgot, hogy egy kis igazságot válaszolsz a mondandójára.

Éppen fültanúja vagy, mikor a fiad azt meséli, hogy ő mennyi kamiont vezetett már? Hazafelé beszélgessetek arról, hogy kik vezethetnek autókat, kik kamionokat, miket kell megtanulni ahhoz, hogy egy olyan nagy járművet vezetni tudjon valaki. Ebben az életkorban lehet megerősíteni a realitáshoz való viszonyát. De csak úgy, ha nem gázolsz a lelkébe.


Kisiskolások lódításai

Kisiskolás korban már sokkal többet tudnak a gyerekek a valós életről. Ebben az életkorban a hazugságok általában azért jelennek meg, mert már tisztában vannak vele, hogy amit tettek az rossz, és ezt megpróbálják eltitkolni, palástolni. Itt már félnek a következményektől, és úgy gondolják, hogy ha nem mondják el, akkor nem lehet baj.

Ebben a korban érdemes tovább folytatni a realitáshoz való viszony megerősítését. Itt már nem arra van szükség, hogy elmagyarázd neki, hogy az autók nem repülnek, a gyerekek nem vezetnek kamiont. Ezt már tudják. Most arra van szükség, hogy megerősítsd benne azt, hogy bármi rosszat is tett, te akkor is szeretni fogod. 

Tudnia kell, hogy ha haragszol is rá, ha esetleg büntetést is kap, ő továbbra is fontos a számodra és a te gyermeked marad. Ne büntesd szeretetmegvonással. Kapjon büntetést, de ne túlzót. Olyat válassz, ami arányban van az elkövetett hibával. Mindezek mellett nagyon fontos, hogy adj neki lehetőséget arra, hogy kijavítsa, jóvá tegye a hibáját, mert ezzel erősítheted a kettőtök kapcsolatát, és legközelebb is el meri mondani, ha rosszat csinált. 

Fontos, hogy dicsérd meg akkor, ha őszintén bevall valamit. Beszélgess el vele arról, hogy milyen büszke vagy rá, hogy vállalta a tettének a következményét, és beszéljétek meg, hogy miért volt rossz az, amit csinált.


Kamaszkori hazugságok

A kamaszokat teljesen másképpen kell kezelni. Vekerdy Tamás egyik előadásában kifejti, hogy a kamaszokat el kell engedni. Ha jó volt az alap, ha kisgyermekkorban feltöltötted az érzelmi tankjait, akkor nem fog elkallódni, hanem ez az érzelmi töltet vigyáz majd rá.

Mégis előfordul, hogy a kamaszok hazudnak. Az ő mindennapjaik a változásokról szólnak. Olyan változásokról, amiket gyakran ők sem értenek. Egyik nap még jókedvűek, aztán a következő napon nem akarnak látni senkit. Hirtelen felindulásból tesznek dolgokat, amiknek a következményeit nem gondolják végig, vagy nem tudják felmérni.

Szülőként a legtöbb, amit tehetsz, hogy továbbra is bizalommal és szeretettel fordulsz felé. Ha éppen közeledik hozzád, mert szeretetre vágyik, akkor ne hányd a szemére, hogy bezzeg tegnap nem kellett az ölelés. Próbáld meg az ő szemszögéből is nézni a helyzetet. Tartsd fenn a korábbi bizalmi viszonyotokat, beszélgessetek. Szülőként próbáld meg a lehető legtöbb dologba bevonni. Bár a kamaszok nem szívesen segítenek otthon, de ha elmondod neki, hogy azzal, hogy részt vállal, azzal neki is lesz beleszólása a dolgok alakulásába. Van ötlete a kert rendezésére? Fogadd el és csináljátok meg közösen! Van ötlete a heti menühöz? Üljetek le és tervezzétek meg közösen. Esetleg egy-egy dolog beszerzésével meg is bízhatod. Így a kamasz is fontosnak érzi magát, tudatosul benne, hogy neki is van beleszólása a dolgokba, fontos a véleménye, fontos az, hogy ott legyen és számítanak rá. Erről minden nap meg kell győződnie.

Szülőként a legnehezebb megtalálni az arany középutat. Szabályokra szükség van, de nem lehet mindent szigorú keretek közé szorítani. Csökkentheted a hazugságok számát, ha nem tiltasz meg mindent, és biztonságot adhatsz azzal, hahatárokat szabsz, és tudja a gyermek, hogy meddig mehet el.

A kulcs a kommunikáció. Hallgasd mega gyermekedet, beszélgess vele minél többet és próbáld meg az ő szemszögéből is megvizsgálni a dolgokat. Tudasd vele, hogy próbálod megérteni őt. Ugyanakkor várd el tőle, hogy ő is megértse a te álláspontodat. Ha meghozol egy döntést, ha nem engedsz meg neki valamit, akkor mindig mondd el, hogy miért döntöttél így. Ha sikerül fenntartani a folyamatos kommunikációt és tiszteletet, akkor nem lesz szükség arra, hogy a gyermek hazudjon.

 

Kép forrása: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja