A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megszavazták a "Taigetosz-törvényt" - még nehezebb helyzetbe kerülnek a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-06-01
Rengeteg gyermek esélyeit kaszálhatja el a továbbtanulásra az a törvénymódosítás, melyet nem is olyan szorosan - 112 igen és 56 nem szavazat mellett - megszavazott a parlament.
Megszavazták a "Taigetosz-törvényt" - még nehezebb helyzetbe kerülnek a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek

A módosítás eltörli a korábbiakban létező lehetőséget, miszerint a tanulási nehézséggel küzdő gyermekeknek nem kellett vizsgázniuk a számukra nehézséget okozó tantárgyból - írja a HVG.

A törvény emellett kitér arra is, hogy az enyhén értelmi fogyatékos tanulókkal a jövőben ne csak gyógypedagógusok, hanem erre vonatkozó külön szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhassanak.

A köznyelv által csak Taigetosz-törvénynek nevezett módosítás ügyében már egy olyan fiú is megkereste a törvényhozókat, aki maga az élő bizonyítéka annak: igenis szükség van a könnyítésre.

Markos Balázs az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumban végzős. Mivel mozgásában akadályozott, illetve számolási nehézségekkel küzd, a megfelelő tárgyakból felmentést kapva kitűnő tanuló lehetett, s így jó eséllyel teljesül az álma, hogy jogász lesz. A fiatalember arra kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, Balog Zoltánt, hogy gondolják át ezt a törvényt, ám kérése a jelek szerint süket fülekre talált.

A tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek ellátása hosszú évek óta nehéz dolog, mivel számuk egyre nő, a gyógy-, és fejlesztőpedagógusok száma viszont egyre csökken. Akik dolgoznak, erőn felül kénytelenek teljesíteni, hogy a megfelelő speciális fejlesztés minden rászoruló gyermekhez elérjen. A törvénymódosítás nyilván erre született megoldásul, egy kissé kitekert hegy-Mohamed analógiával – ha kevés a gyógypedagógus, legyen kevesebb olyan gyermek, akit el kell látniuk.

A Csak Együtt Van Esély elnevezésű civil csoport küzd egy ideje azért, hogy megértesse a döntéshozókkal, milyen hátrányba kerülnek így a gyerekek, ám az egyeztetések ellenére szinte változtatás nélkül fogadták el a törvényt. A törvény indoklása egyesek szerint vérlázító: miszerint így motiváltabbak lesznek a szülők és a gyerekek, hogy minél előbb leküzdjenek egy-egy tanulási zavart.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pedagógiai baklövés a törvény, mivel szó sincs arról, hogy az érintett gyerekek lusták, vagy buták lennének, esetleg nem akarnának tanulni. A szakemberek véleménye is ez, azt pedig mindenki tudja, hogy a legrosszabb motiváció a kudarcélmény, amit csak tapasztalhat egy gyermek, ezért az indoklás nem áll meg.

A szülők érthető módon felháborodottak és kétségbeesettek, hiszen az érintett gyermekek helyzete eddig sem volt rózsás. Milyen lesz ezután...?

Kép: coyot / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja