SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

SNI-s gyermekekkel az óvodákban

Kun Dóra Noémi [cikkei] - 2016-11-25
Sajátos nevelési igényű gyermekekkel az óvodai élet sem minden esetben egyszerű, és gördülékeny.
SNI-s gyermekekkel az óvodákban

A nevem Kun Dóra Noémi, óvodapedagógus vagyok. A diploma átvétele után egy állami óvodában helyezkedtem el, ahol két évig láttam el az óvónői feladatokat. Jelenleg harmadik éve vagyok óvodapedagógus a Dr. Illyés Sándor EGYMI, Magyarbánhegyesi tagintézményben, a Micimackó csoportban. A csoportunkba, csak sajátos nevelési igényű gyermekek járhatnak, akik speciális keretek között érhetik el az egyéni fejlődésüket.

Azért választottam ezt cikkem témájaként, mert napjainkban egyre több gyermeknél diagnosztizálnak valamilyen problémát. Például autizmus spektrum zavart, kevert specifikus fejlődési zavart, értelmileg akadályozottak, pszichomotoros fejlődés elmaradását, valamint beszédértés és verbális kommunikáció késését.

Mi is az az SNI? Ez egy mozaik szó, ami sajátos nevelési igényt jelent. Ezeknek a gyermekeknek külön odafigyelésre és egyéni bánásmódra van szükségük.

Cikkemben olyan módszereket szeretnék ismertetni, amit a mindennapok során alkalmazok. Ezek a módszerek nagyban megkönnyítik a zökkenőmentes kezdeményezéseket, mind az én szemszögemből, valamint a gyermekek szempontjából. Segítve a beilleszkedést, illetve az önkifejezés gyakorlását, elősegítését is.

Heti tábla:

A heti táblánk egy jól látható helyen van elhelyezve. Itt a gyermekek láthatják, hogy melyik nap milyen kezdeményezés van hétfőtől – péntekig. Mivel nálunk elég sok fejlesztést kapnak a gyermekek, így a fejlesztések is fel vannak tűntetve egy – egy képpel. (SZIT terem, logopédia terem..).
A táblán a gyerekek jelei láthatóak, ki – mikor – milyen fejlesztésre megy. Az is fel van tüntetve rajta, hogy milyen mikrocsoportot alakítunk ki a kezdeményezésekkor. Minden reggel közösen megnézzük, megbeszéljük az éppen aznapi feladatokat, csoportokat. A Heti táblát és a képes napirendet azért használom, mert ezek a gyermekek ragaszkodnak egyes tárgyakhoz, napirendjükhöz. Megkönnyíti az új helyzetek elfogadását. 

Óvodánkban vizuális napirenddel dolgozunk. Az asztalokra és a székekre is felragasztottam a gyermekek jeleit, ezzel elősegítve a tér megfelelő strukturálását.

Az új- illetve ismert ismeretek közlésekor, vizuális segítséget használok minden tevékenységnél, világossá téve, hogy mettől – meddig mit fogunk csinálni.

 

A gyermekek néhány tevékenységéből hiányzik a fantáziadús játék, illetve a kreativitás, ezért úgy döntöttem készítek, a gyerekekkel közösen egy képes könyvet. ( „Megérkeztem az óvodába” címmel)



Ebben a kiskönyvben minden oldalon a napirendünk egyes részeit lebontva találhatjuk meg. A lapok tetején látható egy részlet (mint például az öltöző, szabadjáték, tízórai, kezdeményezés, levegőzés, ebéd, csendes pihenő, uzsonna, hazautazás). A lap alján egy tasakban kártyák vannak. A napirendünk haladásával megnézzük, megbeszéljük ezeket a részeket. Ezután a gyerekeknek kell kiválasztani, bele tépőzárazni, vagy patentolni az aktuális lépésekről készített képeket. A vizuális segítségek által megtanulják a feladat önálló elvégzésének menetét, önállóságát.

Törekszem mai napig a minél többféle mintaadásra, ezáltal elősegítve gyermekek fantáziáját az egyes tevékenységekben. Úgy vélem ezek a módszerek segítik az elfogadást, a családias légkör kialakítását, az egyes készségek – képességek fejlesztését is.

A mai világban inkluzív, integrált nevelésről beszélünk, így fontos odafigyelnünk egymásra, egymás segítésére. Fontos, hogy a tehetséggondozás mellett, a sajátos nevelési igényre is nagy hangsúlyt fektessünk, mert még ha körülményesebb, időigényesebb is, de biztosan állíthatom, minden perce megéri. A sikerélmény nem marad el.
 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja