SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

A meddőség egyik oka a korai petefészek-kimerülés

Családinet [cikkei] - 2022-10-10
Elérkezett az idő, hogy bővüljön a család? Szerencsés esetben néhány hónapon belül megfogan az új élet, de előfordulhat, hogy hosszú hónapok, akár évek is eltelnek anélkül, hogy pozitív lenne a terhességi teszt. Ilyenkor lehet szükség meddőségi vizsgálatokra, amelyek segítségével megállapítható, hogy mi áll a sikertelenség hátterében. A meddőségnek számos oka lehet, egyike például a korai petefészek-kimerülés. Hogy ez mit jelent pontosan, kiket érint és milyen tünetei vannak, azt a Budai Egészségközpont nőgyógyászának segítségével az alábbiakban megtudhatjuk.
A meddőség egyik oka a korai petefészek-kimerülés

„Meddőségről akkor beszélhetünk, ha 1 évig tartó, fogamzásgátlástól mentes, rendszeres nemi élet mellett nem jön létre terhesség. A teherbeesés esélye az életkor előre haladtával csökkenhet ugyan, de a petefészek-kimerülés már fiatalabb korban is jelentkezhet. Éppen ezért, ha tartós kapcsolatban élünk és nincs akadálya a babavárásnak, érdemes minél előbb belevágni a dologba. A meddőség egy, a nőket érintő megbetegedések közül. Ezért nagyon fontos, hogy minden életkorban járjunk rendszeres szűrővizsgálatra, mellyel időben kiszűrhetők akár a daganatos megbetegedések, de feltárulhatnak olyan problémák is, amelyek a babaprojektet nehezítik. Ha időben elkezdjük ezeknek a betegségeknek a kezelését, mire családalapításra kerül a sor, elhárulhatnak ezek az akadályok vagy más megoldásokat is egyeztethetünk az orvosunkkal” – mondta Dr. Hunka Rezső, a Budai Egészségközpont nőgyógyásza.

Dr. Hunka Rezső nőgyógyász

Mit jelent a korai petefészek-kimerülés?

A petefészkek születéskor meghatározott mennyiségű petesejtet tartalmaznak. Ezek a kor előre haladtával egyre csak fogynak, majd egy idő után elfogynak. A 45 év előtt jelentkező menopausat nevezzük korai petefészek-kimerülésnek. Ne keverjük össze az elsődleges petefészek elégtelenséggel /POI/ amelynek leggyakoribb oka genetikai rendellenesség. A petefészekben ilyenkor nem, vagy csak nagyon ritkán történik peteérés, amely nélkülözhetetlen a fogantatáshoz. A petefészek-kimerülés oka lehet műtéti beavatkozás, autoimmun betegség, kromoszómás eltérés, sugárkezelés vagy kemoterápia, mérgező anyagokkal való érintettség, de genetikai okok is állhatnak a háttérben.

Milyen tünetei vannak?

A korai petefészek-kimerülés tünetei eléggé változatosak. Hasonlóak a menopauza tüneteihez, így előfordulhat éjszakai izzadás, hangulatingadozás, hüvelyszárazság, ingerlékenység vagy libidócsökkenés. Tünet lehet a még fogamzóképes nőknél a menstruáció rendszertelenné válása, de az is lehetséges, hogy csupán akkor derül rá fény, amikor hosszabb idő után sem történik meg a fogantatás. Mivel nincs, vagy nagyon ritkán fordul elő peteérés, így az egyik legsúlyosabb tünete a teherbeesési nehezítettség vagy meddőség.

Kiket érint?

Míg a menopauza nagyjából 50 éves kor felett jelentkezik, addig a petefészek-kimerülés 40 éves korban, vagy akár még korábban is előfordulhat. Így elmondható, hogy a termékenység és az életkor nem mindig függ össze.

Hogyan kezelhető?

A betegség különböző laboratóriumi vizsgálatokkal diagnosztizálható. A korai petefészek-kimerülés folyamata sajnos nem fordítható vissza, csupán bizonyos hormonkezelések segítségével lassítható. A kezelés módja és sikeressége attól is függ, hogy a betegség melyik fajtájával van dolgunk, valamint milyen mértékű a kimerültség. A betegség bizonyos stádiumában még visszaállítható lehet a termékenység, ezért a korai diagnózis mindenképp fontos. Előfordulhat azonban, hogy a még megmaradt petesejtekből bizonyos kezelések segítségével jöhet létre várandósság.

„A korai petefészek-kimerüléssel akkor is kell foglalkoznunk, ha már nem szeretnénk gyermeket vállalni, ugyanis a betegségnek a fent leírt panaszokon kívül számos, az egészségünkre negatív hatása lehet. A peteérés elmaradása, a petefészkek csökkent hormontermelése, az alacsony ösztrogénszint fokozza a csontritkulás, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát” – tette hozzá a szakorvos.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja