A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tesóra várva

Családinet - 2005-11-24
A szülők elkezdik tervezni a következő gyermeket vagy már tudják is, hogy érkezni fog. Örömmel készülődnek az új családtag jövetelére, azonban gyakran tanácstalanok, hogy hogyan osszák meg az örömteli hírt a már meglévő gyerekkel vagy gyerekekkel. Fontos szerepe van annak, hogy hogyan közlik mindezt a kisgyerekkel és hogyan készítik fel a változásokra.
Tesóra várva

Nagyban meghatározza a családi harmóniát és a testvérek későbbi viszonyát, hogy az idősebb gyerek vagy gyerekek hogyan lesznek felkészítve az új családtag érkezésére.

Amikor a szülők eltervezik, vagy ha esetleg már tudják a következő kisgyerek érkezését, érdemes erre felkészíteni a másik gyereket. Természetesen figyelembe kell venni a felkészítés során a meglévő gyerek vagy gyerekek életkorát. Ha már a harmadik vagy negyedik baba érkezik a családba, könnyebb a helyzet, mert főleg a legidősebb testvér szinte rutinosan fogadja a hírt.

Második kisgyerek érkezése előtt főleg kisebb gyerek esetén nem túl szerencsés rögtön egy az egyben bejelenteni a hírt. Amikor csak alkalom és lehetőség adódik rá, mondják el a szülők a kisgyereknek, hogy milyen jó lesz, vagy lenne, ha lenne egy kistestvére, akivel tudna játszani. Ügyeljünk azonban arra, hogy a gyerek a szülőktől tudja meg, hogy bővül a családi létszám, mint valamelyik rokontól vagy ismerőstől. Ez utóbbit azért fontos elkerülni, mert nagy szerepe van annak, hogy hogyan tudja meg egy kisgyerek, hogy kistestvére lesz. Ha másoktól tudja meg a hírt, félő, hogy a kisgyerek kirekesztettnek fogja érezni magát. Az az egészségesebb, ha a gyermek a szülőktől értesül az örömhírről. Nagy élményt jelenthet az, ha akár ő újságolhatja el az örvendetes hírt másoknak.

A kistestvér születését szerencsés úgy előadni, mint egy fantasztikus meglepetést, hiszen az is.Ha a szülőnek van testvére, akkor meséljen a testvérükkel való közös élményekről, ha jó a kapcsolatuk, akkor arról is, hogy milyen jó egy testvér, mert mint a saját esetében, lehet számítani rá. Ha a szülőnek nem túl jó a viszonya a testvérével és erről a gyerek is tud, mondják el, hogy mennyire örülnének neki, ha jobb lenne a kapcsolatuk egymással és tudják, hogy a kisgyereknek és a születendő kistestvérnek sokkal jobb lesz a kapcsolata. Ha a szülőnek vagy szülőknek nincs testvére, beszéljenek arról, hogy mennyire vágytak rá és milyen jó lesz a gyereknek, hogy neki ez megadatik. Ennek azért van nagy jelentősége, mert nem mindegy, hogy milyen elvárásai és beállítódása lesz a gyereknek a testvérével szemben. Jó, ha tudatosan is arra törekszik, hogy jó kapcsolatuk legyen majd.

Meséljenek arról, hogy a legelején a picit szoptatni kell, tisztába kell tenni, és sokat fog aludni. Mondják el, hogy játszani csak egy kicsit később lehet majd vele. Beszéljenek arról a gyereknek, hogy amikor ő kicsi volt, ugyanígy kellett vele is foglalkozni.

Közösen is beszéljenek a névválasztásról. Amikor már mozog a baba, néha mutassák meg a gyereknek, had tegye a kezét az anyuka pocakjára. Ilyenkor is mondják el, hogy ő is így rugdosott az édesanyja hasában. Fontos, hogy együtt várják a kistesót. Az új családtag érkezése ideális estben kicsit hasonlít az Adventre, örömteljes várakozás előzi meg a baba érkezését. Ez egy emlékezetes élmény lehet és nagyszerű alapja egy harmonikus testvéri kapcsolatnak.

www.nevelesitanacsok.hu

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja