SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyermekvállalás akadályai

Családinet [cikkei] - 2005-06-08
Az egyedülálló nők gyermekvállaláshoz való jogáért és a dajkaanyaság visszaállításáért fogott össze a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Lombikprogramban Résztvevőkért Alapítvány (LORA) és érintett magánszemélyek egy csoportja


A gyermekvállalás akadályai

A TASZ, a LORA és érintett, magukat megnevezni nem kívánó nők egy csoportja személyes találkozó során hívta fel Újhelyi István gyermek- és ifjúsági kormánymegbízottat, hogy szüntesse meg a gyermekvállalás méltánytalan korlátait.

 

Jelenleg Magyarországon csak az igazolt (házastársi vagy élettársi) párkapcsolatban élő meddő nők kaphatnak orvosi segítséget a gyermekvállaláshoz, de dajkaanya közreműködésének igénybevételét a törvény még számukra sem teszi lehetővé, petesejt-adományozásra pedig egymást ismerő személyek között nincs lehetőség.

 

Dajkaterhességből 1997 előtt hazánkban is születtek gyermekek, és az akkor elfogadott egészségügyi törvény (Eütv.) is szerepeltette az eljárást a legálisan igénybe vehető reprodukciós lehetőségek között. A dajkaanya és a gyermeket felnevelő szülők jogi helyzetének megfelelő tisztázása érdekében az Eütv. vonatkozó része csak késleltetve lépett volna hatályba, az akkori parlament azonban még a hatályba lépés előtti utolsó pillanatokban kiiktatta a törvényből a dajkaterhességet. A korábbi ESZCSM éléről többször is elhangzott az az ígéret, hogy a dajkaterhesség lehetőségét vissza fogják állítani - ez a mai napig nem történt meg.

 

Az egyedülálló nők helyzetét a jelenlévő civil szervezetek és az általuk képviselt magánszemélyek súlyosan diszkriminatívnak tartják. Az érintettek elmondták, hogy ők maguk és számos ismerősük is hosszú évek küzdelme után jutottak arra a nehéz elhatározásra, hogy akár egyedül is, de akarnak saját gyermeket. Többen, egészségügyi problémáik, illetve a biológiai korlátok miatt nem is halogathatnák - halogathatták volna tovább a gyermekvállalást, e nőknek orvosi javaslatra tehát meg kellene - meg kellett próbálkozniuk a teherbeeséssel. Kiss Marianna, a LORA elnöke is egymaga, a törvényt kijátszva vágott bele a hosszú és fájdalmas procedúrába, melynek eredménye - egy ikerterhesség - sajnos nem volt hosszú életű. A csoport egy másik tagja ma már boldogan neveli illegális úton fogant gyermekeit, és a szülés után döntött úgy, küzdeni fog azért, hogy mások előtt már ne csupán a csalás és törvényszegés, illetve a gyermektelenség közötti választási lehetőség álljon.

 

A civilek jogegyenlőséget szeretnének, azt, hogy az állam ne akadályozza az érintett nőket tudatos gyermekvállalásukban. Újhelyi Istvánhoz azért fordultak, mert a TASZ korábban hiába kérte mind az egészségügyi, mind az igazságügyi, mind pedig az esélyegyenlőségi minisztertől, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a reprodukciós eljárásokban való igazságos részvételi lehetőség megteremtése érdekében. A találkozón a kormánymegbízott elmondta, az a célja, hogy mindenkinek, aki szeretne gyermeket, lehessen is gyermeke: a gyermekvállalás az emberek alapvető emberi joga. A meddőség megelőzése és a méltánytalan helyzetek orvoslása érdekében Újhelyi István a közelmúltban országgyűlési határozati javaslatot terjesztett a Parlament elé, amely megelőzési, támogatási-finanszírozási és munkajogi kérdések mellett a petesejt-adományozás kérdését is érinti. A dajkaanyaság és az egyedülálló nők gyermekvállalásának lehetővé tétele azonban e javaslatból is kimaradt.

 

A petesejt-adományozás anonimitásának feloldására 2004 decemberében az állampolgári jogok biztosa és az adatvédelmi biztos is közös ajánlásban hívta fel az illetékeseket. Az egyedülálló nők helyzete kapcsán a LORA azt fontolgatja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, a családi állapot szerinti diszkriminációnak tartja ugyanis, hogy jelenleg csak házas- ill. élettársak fordulhatnak orvoshoz meddőségi problémáikkal.

 

 

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja