SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyának rossz voltam, nagymamának már jó lennék... de nem hagyja a fiam

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-11-15
Zsuzsa nem volt a legjobb anya, ezt ő is pontosan tudja. Sokat hibázott akkoriban, és ez nagyon bántja. Most azonban már nagymama, két unokája is van. Szeretné megmutatni, hogy nagymamaként helyt tud állni - de a fia már nem engedi.
Anyának rossz voltam, nagymamának már jó lennék... de nem hagyja a fiam

Zsuzsa története.

Mióta a fiam édesapa lett, megromlott a kapcsolatunk

Nem mondhatnám, hogy könnyű élethelyzetben voltam, amikor a fiamat neveltem. A férjem elhagyott egy fiatal lányért, így gyakorlatilag a kisfiamat 1,5 éves korától egyedül neveltem. 

Két műszakban dolgoztam és keveset voltam otthon, sokszor kértem meg valakit, hogy hozza el őt az oviból vagy az iskolából, mert én nem értem oda. 

Amikor meg otthon voltam vele, akkor sem voltak túl vidám napjaink. Most már nagyon bánom, de egyszerűen nem tudtam kezelni a hisztijeit, se azt, hogy egyfolytában be nem állt a szája, és tele volt energiával. Folyton ugrált az ágyon, nyaggatott, hogy játsszuk ezt, játsszuk azt, menjünk ide, menjünk oda. Ráadásul reggel 6-kor már kipattant a szeme hétvégén is. 

Én meg hulla fáradt voltam. Szégyellem, de sokszor elcsattant egy pofon. Türelmetlen voltam vele és ingerült. De akkoriban ez így ment, nemcsak én alkalmaztam a nevelő szándékú fenékbe billentést vagy a pofont. Talán akkoriban nem is voltak annyira neveletlenek a gyerekek.

Azt hittem, hogy ettől függetlenül jó a kapcsolatom a fiammal, hiszen sokat hívott, és ha szükségem volt valamire, akkor mindig átjött és segített megszerelni ezt-azt. 

De amióta megszületett az unokám, azóta nagyon megromlott a kapcsolatunk. 


Azt vágta a fejemhez, hogy ő egész gyerekkorában nem érezte, hogy szeretem

Az elején úgy voltam vele, hogy csinálják, ahogy gondolják, nem szólok bele. Szegény menyem már a legkisebb sóhajra is egyből felkapta azt a gyereket, nem csoda, hogy évekig egész éjjel nem aludtak. A mi időnkben nem babusgatták annyit a babákat, hagyták egy kicsit sírni, hadd erősödjön a tüdejük, meg nem akarták elkényeztetni őket, hogy aztán mindig ölben akarjanak csak lenni. 

Amikor ezt szóvátettem a fiam előtt, nagyon megharagudott. 

Azt vágta a fejemhez, hogy ő egész gyerekkorában nem érezte, hogy én szeretem őt, és ne szóljak bele abba, hogy ők hányszor veszik fel és ölelik át a kicsit.
 

Mintha attól tartanának, hogy mikor keverek le egy pofont a gyereknek, vagy mikor kezdek el kiabálni vele

Amikor ovis lett, felajánlottam, hogy szívesen érte megyek és vigyázok rá, amíg ők dolgoznak, de eddig egyszer sem engedték meg. Inkább rábízzák vadidegen bébiszitterekre az unokámat. 

Csak akkor találkozhatok vele, ha a menyem és a fiam is ott vannak. És látom, hogy árgus szemmel figyelnek engem, még WC-re se mennek ki a jelenlétemben, mintha attól tartanának, hogy mikor keverek le egy pofont a gyereknek vagy mikor kezdek el kiabálni vele.
 

Nagymamaként már nem követném el ugyanazokat a hibákat

Pedig nem tennék ilyet. Egyrészt azért nem, mert ma már tudom, hogy mikben hibáztam anyaként, és nagymamaként nem követném el ugyanazokat a hibákat. 

Másrészt azért sem, mert a gyereknevelést rábíznám most már a szülőkre, én csak kényeztetni szeretném az unokámat. A nagymamák egyébként is azért vannak, hogy engedékenyebbek legyenek az unokával. Persze a szabályokat betartanám, amiket a fiam mond, mindent úgy csinálnék. Na azt azért nem mondom, hogy nem sütnék néha palacsintát vagy meggyes sütit, de nem ez a nagymamák dolga? 

Szerettem volna a már 6 éves unokámat az ölembe ültetni, mesét olvasni neki, jó éjszakét puszit adni neki. Szerettem volna érte menni az oviba, és szeretnék majd segíteni a leckében, ha iskolás lesz. Szeretnék vele focizni, vagy autós kártyázni és legózni. 

De ezekre egyelőre nincs lehetőségem. Csak egy gyors puszi, egy rövid látogatás, az is felügyelet mellett. 

Nagyon rosszul esett, hogy a fiam azt vágta a fejemhez, hogy én nem szerettem őt, és hogy nem akarja, hogy az unokájával is ugyanaz megtörténjen. Napokig nem is hívtam utána, de aztán csak elkezdett hiányozni az unokám és persze a fiam is. 

Nem tudom, miért nem engedi, hogy kapjak egy esélyt nagymamaként. Hogy tudnám bebizonyítani, hogy jó lennék benne, ha esélyt sem ad rá? 

Egy elkeseredett nagymama

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja