SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így járt túl egy férfi a bankos csalók eszén - videón a lebukás, veszélyben a nagyszülők

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-10-06
Az alábbi eset bármelyikünkkel megtörténhet. Fontos, hogy beszélgessünk a nagyszülőkkel arról, hogy csalhatnak ki pénzt tőlük ilyen-olyan hihető indokokra hivatkozva. Ne dőljünk be nekik, bankkártya adatot pedig sose adjunk meg!
Így járt túl egy férfi a bankos csalók eszén - videón a lebukás, veszélyben a nagyszülők

Videóra vették a csaló hívását

Se szeri, se száma az internetes csalásoknak, visszaéléseknek. A mószerek és "háttértörténetek" pedig egyre hihetőbbek, óvatosnak kell lenni, nehogy bedőljünk nekik. 

A telefonos bankkártyás csalás során általában az történik, hogy a hívó fél egy banki alkalmazottnak adja ki magát, és arról tájékoztatja az ügyfelet, hogy visszaélés történt a kártyájával, ezért szükség van a bankkártya adatok egyeztetésére. Pedig bankkártya adatot sosem kérhetnek tőlünk telefonon. Ráadásul a hátoldalon szereplő CVC kódot semmilyen szolgáltató nem kéri, még személyesen sem a bankban. 

Most úgy sikerült lebuktatni egy csalót, hogy valaki videóra vette a gyanús hívást. A videón jól hallható, hogy arra kérik a férfit, hogy a sípszó után adja meg a nevét és a bankkártya adatait, hogy zárolni tudják a bankkártyáját. Ő erre hamis adatokat ad meg, amire a telefon túloldalán káromkodva reagálnak. 
 


 


A rendőrség tanácsai a csalások elkerülésére

A rendőrség még júliusban kiadott egy közleményt, amiben az ehhez hasonló csalásokra hívja fela  figyelmet. 

"Annak érdekében, hogy elkerülje az áldozattá válást, fogadja meg a tanácsainkat:

  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Amennyiben rosszat sejtünk, kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
  • Az e-mail üzeneteknél először bizonyosodjon meg róla, hogy valóban az-e a feladó, akinek állítja magát, és ezelőtt semmiképp ne kattintson rá az abban elhelyezett linkre! 
  • Legyen a számítógépen és telefonon aktív, az üzeneteket, letöltéseket és a webhelyeket is ellenőrző program!"
     


Az "unokázós módszerek" - beszélgess róla a nagyszülőkkel, dédikkel!


Baj történt egy hozzátartozójával, pénzre van szükség

Egy időben az egyik legnépszerűbb "unokázós" csalás forgatókönyve az volt, hogy felhívták az időseket és azt mondták nekik, hogy valamelyik közeli hozzátartozójuk, többnyire az unokájuk bajba került, például balesetet szenvedett és életmentő műtétet kell rajta végrehajtani, vagy elrabolták és fogva tartják. Ilyen-olyan ürüggyel, de arra próbálják rávenni az időseket, hogy minden értéket átadjanak, pénzt, ékszert, stb. 

idős nő

Sabine van Erp képe a Pixabay-en


Állapotfelmérés

Előfordulhat az is, hogy telefonon vagy szórólapon mutatnak be olyan kütyüket, amelyek segítenek az egészség megtartásában. Ál-állapotfelméréseket végeznek, mindenféle speciálisnak tűnő eszközökkel. Megoldásként pedig méregdrága termékeket akarnak rájuk sózni. 


Termékbemutatók

Hasonló, mint az állapotfelmérés, csak itt el is hívják őket valahová, hogy olyan termékeket adhassanak el nekik, amelyek egészségük megóvását szolgálják, természetesen a piaci ár többszöröséért. 


Besurranás

Ilyenkor mindenféle ürüggyel becsengetnek az idősekhez, sok esetben szerelőnek vagy bajba jutott szomszédnak, óraleolvasónak adják ki magukat. Egyikük például kér egy pohár vizet, amíg a másikuk mindent elvisz, amit csak tud: készpénzt, ékszereket, értékes tárgyakat. 


Internetes csalások

Manapság nagyon gyakori módszer. Ne dőljünk be annak, ha olyan üzenettel találkozunk, hogy "Gratulálunk, Ön az X. vásárló, a nyereményért kattintson!"
Ha ilyenkor a nyertes beírja az adatait, máris hozzáférnek és le tudják venni a kártyájáról a pénzt. 

Próbáljunk meg elbeszélgetni a környezetünkben lévő idős emberekkel ezekről a  módszerekről, de tegyük mindezt úgy, hogy ne vegyék sértésnek vagy bántásnak. És nem árt nekünk sem résen lenni, ugyanis a csalók módszerei folyamatosan változnak, bármikor beleeshet egy fiatal is a legújabb csapdájukba!

Indexkép: Jan Vašek képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja