SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Nem vagyok jó anya" - A rossz anya szindróma

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-29
Miért érezzük magunkat rossz anyáknak? Miközben a történelem folyamán még soha nem akartunk ennyire megfelelni, ennyire jó anyák lenni, mint most a 21. században, folyamatosan szembesülünk azzal, hogy miért és hogyan rontjuk el a gyerekeinket. A túlzó elvárások tengerében az anyák tele vannak szorongással és bűntudattal.
"Nem vagyok jó anya" - A rossz anya szindróma

Ha nincs kedved olvasni, nézd meg podcast adásunkat!

A videón belül az alábbi témák itt érhetők el: 


Bárhogy is dönt az anya, megszólják, emiatt pedig rossz anyának érzi magát

Már a szülőszobán egymásnak ellentmondó információkat kapunk: tegyük magunk mellé a babát, mert az elősegíti a tejtermelést. Vagy inkább ne tegyük, mert csak összenyomjuk. Ez pedig a későbbiekben is folytatódik.

Ha egy anyuka nagyon csinosan öltözik fel, akkor már biztos flörtölni akar az apukákkal. De ha melegítőben megy a játszótérre, akkor elhagyja magát. Sajnos a közösségi médiában a kommentelők sem kímélik egymást. Az anyák pedig egyre jobban elbizonytalanodnak a dolgukban, és akárhogy döntenek, mindenképp rossz anyának tartják magukat. 

Aki szülés után 1-2 évvel visszamegy dolgozni, azt azért szólják meg, mert nem használja ki azt az időt, amit a gyerekével tölthetne. Ellenben ha otthon marad, akkor máris eltartott, a társadalom szégyene, munkakerülő, stb., aki az én adómból ül otthon. 


Erősödik a nyomás az anyákon

Nincsenek könnyű helyzetben ma az anyák - mondja Janky Béla szociológus. 

"Valóban nehezedik a nyomás az anyákon, egyre nehezebb megfelelni a társadalmi elvárásoknak" - állítja a szakértő, aki szerint ennek két oka van. 

Az egyik, hogy az iskolázottságnak nagy szerepe van abban, hogy hova jutunk az életben. Ez egyre több aggodalommal tölti el a szülőket: egyre fiatalabb életkorban aggódnak azon, hogy be tud-e kerülni a gyerek abba az oviba, ahonnan be lehet kerülni abba az iskolába, és onnan abba a középiskolába, és onnan arra az egyetemre, ahonnan biztosítva lesz a gyermeke jövője a szülő szerint. 

A másik ok az, hogy megváltozott a tömegkommunikáció szerkezete, és az emberi közösségek szerkezete is. 

"Egyre nehezebb úgy viselkedni, hogy mindenkinek meg tudjunk felelni, aki a környezetünkben van" - mondja a szakértő.
 

Rossz anya érzés - megfelelési kényszerrel küzdenek az anyák

Papp Györgyi pszichológus szerint is nagyon erős a nyomás az anyákon, akik sokszor mindenkinek meg akarnak felelni, de ez képtelenség. Mint mondja. ilyenkor egy dolog segít: ha elfogadjuk, hogy ezt nem tudjuk megoldani. 

"Mindenkinek nem fogok tudni megfelelni. ... Az egyetlen etalon a saját értékrend, és abban megtanulni bízni, hogy az én értékrendem elég jó ahhoz, hogy az én gyerekem az igenis sikeres lehessen az életben."


Milyen tünetekkel járhat a rossz anya érzésből eredő szorongás? 
 

  • ingerültség, feszültség
  • nehezen éli meg, hogy tehetetlen egy adott helyzetben
  • a tehetetlenség érzése vezethet a rossz anya érzéshez

Nehezítő tényező az is, ha az anya tudja, hogy másképp szeretné csinálni, mint a szülei vagy a nagyszülei. 

"Nem mindenki tudja elfogadni, hogy ma gyereket nevelni egészen más, mint 20-30 évvel ezelőtt. Iszonyatosan felgyorsult a világ, pár év alatt nagyon nagy változások tudnak megjelenni. És ami még akkor működött, az nem biztos, hogy most fog" - mondja Papp Györgyi pszichológus.

Ha az életminőséget már zavarja a szorongás, már olyan mértékű, hogy kitölti a mindennapokat és akadályozza azt, akkor érdemes szakemberhez fordulni. 


A közösségi média ártalmai - hamis képet fest az anyaságról

A közösségi médiában gyakori jelenség, hogy hamis képet festünk magunkról. Nagyon sok fotót, videót látunk tökéletesnek tűnő anyákról, akik gyönyörűen néznek ki szülés után, talpig sminkben, szép ruhában, magassarkúban, mosolyogva mutatják, hogy ők mennyire hibátlan anyák. Az ilyen fotók azt sugallják, hogy ezek a nők sosem fáradtak vagy kialvatlanok, van idejük magukra és a kicsire is, a legbonyolultabb ételeket főzik és mindig mosolyognak. Mennyire befolyásolhatja ez a hétköznapi anyák gondolkodását?

"Ilyenkor nagyon sokat segít, ha szem előtt tartjuk, hogy egy kirakatot látunk. Fogalmunk nincs, hogy mi van a kirakaton belül. Azt akkor tudnánk meg, ha belelátnánk a mindennapokba. Hosszú távú következtetéseket nem érdemes levonni, mert az borzasztó frusztráló tud lenni" - mondja a pszichológus. 


Nincs tökéletes anya, bízzunk magunkban, hogy jó anyák vagyunk!

Papp Györgyi hangsúlyozza, hogy bátran hallgassunk az anyai ösztöneinkre. Merjünk bízni magunkban. 

"Nincs tökéletes anya, ezt el kell fogadni. Ezt a fogalmat el kell felejteni. Mindenki tökéletlen benne. Vannak hibák, de hál Istennek! A gyereknek a frusztráció tűrését is meg kell tanulnia. Ha mindentől megóvom, mindentől megvédem, az nem jó neki hosszú távon."

Arra is meg kell tanítani a gyereket, hogy lehet hibázni, ki lehet javítani, ezzel pedig megtanítjuk számára az érzelemszabályozást is. 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja