SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

4+1 tulajdonság, amiből kiderül, hogy igazán jó szülő vagy

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-09-09
Ősanyák, sz@ranyák, ökomamik, karrierista anyuk... Mindenki más kategóriába sorolja magát, de van egy dolog, amiben mindannyian hasonlítanak: a lehető legjobbat akarják a gyereküknek. Mondhat bárki bármit, kitartanak a véleményük mellett, pedig ahhoz, hogy jó anya legyen valaki, nem kell különböző iskolákat elvégezni, de még csak egy tanfolyamot sem. Ha ez az 4+1 tulajdonság megvan benned, akkor valószínűleg Te is a jó szülők táborát erősíted (még ha nem is érzed így mindig).
4+1 tulajdonság, amiből kiderül, hogy igazán jó szülő vagy

1. Hagyod, hogy a saját kárán tanuljon

Igen, számtalan baleset történik ma a világban, amelynek gyerekek az elszenvedői, így most vonatkoztassunk el ezektől. Egy gyerek akkor gyerek, ha jól érzi magát, ha beletaposhat a sárba, ha felmászhat a csúszdára és ha száguldhat a kismotorjával. Ezek a tevékenységek olykor sebekkel, piszokkal, vagy hatalmas esésekkel járnak, de éppen ezekből fogja megtanulni, hogy hol vannak a határai. Engedd el bátran - természetesen az észszerűség határain belül -, ne féltsd túl, és vigasztald meg, ha megtörtént az elkerülhetetlen. Beszéljétek át az eset után, mit kell tennie ahhoz, hogy ez legközelebb ne forduljon elő, próbálkozzon máshogy, más módon, amivel nem csak az egyensúlya javul majd, hanem a kitartása is.
 

2. Vannak bizonyos szabályok, amiket betartatsz vele

Fontos, hogy ne tiltsd el mindentől, ami jó, ami számára örömet okoz, még akkor sem, ha te úgy gondolod, hogy káros. Állítsd fel a saját ki szabályaitokat, határozd meg, mikor minek van itt az ideje, de figyelj arra, hogy a spontán dolgoknak is legyen helyük. Ha véletlenül kimarad a délutáni alvás, ne büntesd azzal, hogy kevesebbet játszhat, inkább hozd előre a közös sétát, vagy az olvasást, esetleg hagyd neki, hadd nézzen egy kis TV-t. Nem történhet minden mindig úgy, ahogy Te eltervezted, legyél rugalmas, ha valami változik. Ezzel megmutatod számára, hogy a világban is vannak szabályok, amiket be kell tartania, de olykor improvizálnia is kell.
 

3. Támogatod minden helyzetben

Egyik gyerek sem tökéletes, mindegyikük vét hibákat, mindegyiküknek van rossz napja, ahogy nekünk, szülőknek is. Mi sem szeretjük, ha egy ilyen napon a főnökünk ordibál velünk, hiszen ha tudjuk, hogy valamit elrontottunk, akkor azt ki fogjuk javítani. A gyerekek már viszonylag fiatalon ráéreznek arra, ha valami rosszat csináltak, és sajnos sok szülő esik abba a hibába, hogy ilyenkor azonnal lehordja őket - pedig van más út is. Már bölcsődésként érdemes éreztetni vele, hogy ha megütött valakit, ha őt ütötték meg, ha elesett, ha csúnyán néztek rá, vagy egyszerűen ha csak rossz napja van, Te ott vagy neki, és mindenre van megoldás.
 

4. Feladsz egy rossz szokást, hogy jó példát mutass

Hány olyan apukáról hallottunk, aki feladta a dohányzást csak azért, mert megszületett a gyermeke. Természetesen anyaként számtalan dologról kell lemondanunk csemeténk érdekében, de amint abbahagyjuk a szoptatást, vagy bölcsibe nem megy a gyermek, ezekre könnyen visszaszokhatunk. Mutass Te is jó példát, és hagyd el azokat a káros szokásokat, amik nem szolgálják az egészséged. Ilyen lehet a körömrágás, a káromkodás, a folyamatos hibakeresés, vagy akár a rendetlenség. Felnőttként nem egyszerű változtatni, de lebegjen az a szemed előtt, hogy nem másért teszed, mint a gyermekedért, akit a világon mindennél és mindenkinél jobban szeretsz.
 

+1. Nem törekedsz a tökéletességre

Sok anyuka érzi magát frusztráltnak, ha nem tökéletes a gyerek fejlődése, ha nem tankönyvszerűen eszik, és ha nem az előírásoknak megfelelően nyilvánul meg bizonyos helyzetekben. Ilyenkor két lehetőséged van: veszel egy nagy levegőt, és ha tényleg akkora a probléma, akkor felkeresel egy szakembert, aki tud segíteni - vagy egyszerűen elengeded, és hagyod, hogy a saját tempójának megfelelően lépjen tovább a következő szintre.

Minden gyerek más és más. Lehet, hogy a játszótéren a hasonló korú gyerekek már 4 diplomát megszereztek homokozásból meg csúszdázásból, de a Te kislányod/kisfiad csak most fedezi fel, hogyan kell egyáltalán a létrára felmászni. Lesz, amiben ő lesz a jobb, lesz, amiben mások. Egyikük sem tökéletes, még ha mi annak látjuk őket, akkor sem.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja