SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyél, ha visszaélnek a gyermeked fotójával az interneten

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-29
Egyre nehezebb távol tartani a gyerekeket az internet világától. Már az egészen aprócska kezek is laza könnyedséggel navigálnak a mesevideók között. Nem tudjuk és nem is lehet megtiltani nekik, hogy használják a netet. Szülőként óriási a felelősség rajtunk, hogy megtanítsuk nekik, hogyan kell helyesen használni. Bár úgy tűnik, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, mégis történhet baj!
Mit tegyél, ha visszaélnek a gyermeked fotójával az interneten

Az elmúlt hónapok járványhelyzetének, a tavaszi digitális oktatás bevezetésének egyik következménye, hogy azok a gyerekek is egyre többet ülnek a számítógép előtt, akiket korábban nem foglalkoztatott ez a téma. Kénytelenek használni az internetet, megismerkedni új programokkal, mert azokon keresztül érkeztek a feladatok, azokon keresztül vettek részt az órákon és azokon keresztül tartották a kapcsolatot az osztálytársaikkal, barátaikkal.

Sokaknak egy új világ nyílt ki. Az új programokkal való ismerkedés valószínűleg nem állt meg a kötelezően használandó programoknál. A baráti csetelések újabb és újabb felületeken történnek, bekerülnek a látószögbe a közösségi médiák, ahova a gyerekek már saját profillal regisztrálnak.

Szülőként, ha nem vagy gyakorlott internetező, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerültél. Én online dolgozom, de megmondom őszintén, hogy bizony néha nekem is fejtörést okozott az a sok felület, amit használnunk kellett. Emellett pedig két tizenéves gyermek anyukájaként oda kell figyelnem arra is, hogy a gyermekeim kivel és milyen témákban beszélgetnek. Természetesen nem tudom minden pillanatukat ellenőrizni, ezért inkább igyekszem velük beszélgetni és felkészíteni őket a rájuk leselkedő veszélyekre.

Mire figyelmeztesd a gyermekedet, ha internetet használ?

Azon túl is vannak dolgok, hogy ne töltsön fel magáról képet. Ugyanolyan fontos, hogy te se tedd ki veszélyeknek a gyermekedet azzal, hogy olyan közegben és olyan beállítással fotózod, hogy az félreérthető. Mert sajnos vannak, akik félre akarják érteni, vannak, akiknek az ilyen képek kellenek. Ezzel tisztában kell lennie a gyermekednek is. Arról is beszélgess el vele, hogy ismeretleneknek ne válaszoljon, ne bízzon meg bennük, különösen ne kössön velük szoros barátságot, mert sajnos nem lehet tudni, hogy az, aki 12 évesnek mondja magát, valóban annyi-e.

Ellophatják a gyermekem fotóját?

Határozottan igen. Nem csupán a gyerek profiljáról lophatnak el fotót, hanem gyakran a szülők oldalát veszik célba.

Itt is nagyon fontos a megelőzés. A gyermeknek tudnia kell, hogy elsőként a szüleinek szóljon, ha azt tapasztalja, hogy akarata ellenére használták fel a fotóját. Akár idegenek, akár az osztálytársai, személyes ismerősei. Nem csupán attól kell tartani, hogy idegenek támadnak.

Iskolai zaklatás egy ellopott fotóval. Mit tehet a szülő?

Sajnos a mai világban gyakori, hogy a gyerekek zaklatása már nem az iskola falai között zajlik, hanem iskola után az interneten. Beszélgess sokat a gyermekeddel, fontos tudnia, hogy hozzád kell először fordulnia, ha úgy érzi, hogy bántják.

A szülő nincs könnyű helyzetben olyankor, ha észreveszi, hogy társai vagy idegenek zaklatják a gyermekét. Fülöp Tamás Miklós programozó matematikust, igazságügyi informatikai szakértő egy interjújában felhívja a figyelmet, hogy a zaklatásról mindenképpen készüljön képernyőmentés.

Nem megoldás, ha üzenetben egyből nekitámadsz a másik gyereknek, a szüleinek vagy az osztályfőnöknek. Ők is védhetik a saját igazukat, a másik gyerek pedig nemes egyszerűséggel letagadhatja a zaklatást. Nincs aki igazságot tesz egy ilyen helyzetben.

A szakértő felhívja a figyelmet arra is, hogy a képernyőmentés sajnos nem ad teljes nyugalmat. Előfordul, hogy különböző szerkesztőprogramokkal meghamisítják őket. Sajnos, ha komolyabb szintre kerül az ügy, akkor egy képernyőmentés önmagában nem tekinthető bizonyítéknak. Akkor válik hiteles informatikai bizonyítékká, amikor a közjegyző hitelesíti. Abban az esetben, ha a közjegyző nem jártas az informatika területén, akkor érdemes igazságügyi szakértőhöz fordulni, aki aláírásával és pecsétjével igazolja, hogy az adott mentés hiteles. Innentől kezdve használható fel például a bíróságon. Ezen felül ugyancsak az igazságügyi szakértőhöz érdemes fordulni akkor is, ha valaki nyilvánvalóan álprofilt hoz létre valakiről. A szakértő a megfelelő, hivatalos csatornákon be tudja azonosítani, hogy az abban az időpontban, amikor a profil készült, ki és hol használta a gépet.

Ha tehát felmerül annak a lehetősége, hogy gyermekedet zaklatják, fotóját ellopták és illetéktelenül használják, akkor minden esetben a rendőrséghez kell fordulni.

Mit NE tegyél, ha zaklatják a gyermekedet!

Fülöp Tamás Miklós igazságügyi informatikai szakértő tanácsa szerint semmiképpen ne állj bele a vitába. Sajnos nem sok szó esik arról, hogy nem csak gyerekek és gyerekek között történhet zaklatás, hanem felnőtt és felnőtt között is. Mindkét esetben azt tanácsolja a szakértő, hogy az érintettek próbáljanak meg közönyösnek maradni. Persze ez nem könnyű, de Fülöp Tamás Miklós szerint így a zaklató nem kapja meg azt, amit akar, vagyis nem kap visszajelzést, megerősítést, nem látja azt, hogy bántja a másikat. A zaklatónak arra van szüksége, hogy kiborítsa az áldozatát. Ha ezt nem tapasztalja, akkor az esetek nagy részében abbahagyja és továbblép. A képernyőfelvétel azonban minden esetben készüljön el.

A szakértő szerint ez a megoldás felnőtteknél és gyerekeknél is működhet, de csak akkor, ha már a legelején így viselkednek. Ha belekezdenek a vitába, akkor sajnos már nehezebb leállítani a zaklatót, hiszen elérte a célját, figyelnek rá.

 

 

Kép forrása: Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja