SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Üzenet a még nem családos barátoknak a családos barátaiktól!

Siposné Mehlhoffer Szonja [cikkei] - 2020-10-29
6 évvel ezelőtt nem tudtam még mekkora kincs az, hogy végig alszom egy éjszakát, gondtalanul bemegyek a munkahelyemre, hazaérek, vacsorát készítek és van szabadidőm. Természetesen 6 évvel ezelőtt azzal sem voltam tisztában, hogy mennyire fontos lesz az életemben a fiam, majd a második kisfiam és, hogy a gyermekeim születése mennyire megváltoztatja majd a baráti kapcsolataim dinamikáját.
Üzenet a még nem családos barátoknak a családos barátaiktól!

Amikor kevés barátunknak van gyermeke vagy a szűkebb családi körben is még csak mi vagyunk családosok érezzük, hogy életünkben különböző szakaszba értünk. Ez a különbség pedig egyre jobban megmutatkozik. Sajnos a barátok, család habár nem rosszindulat miatt, de nem értik, hogy milyen egy gyermekes család helyzete és élete. Hogy is értenék? Még nekik ez nem feladatuk, de jó, ha tisztában vannak pár tényezővel. Pár pontban összefoglaltam, hogy mi az, amit a  barátoknak tudniuk kell gyermekes barátaikról.

1. Ugyanúgy szeretjük a barátainkat mint régebben.

Habár a prioritásaink megváltoztak és mindenesetben a gyermekeink szükséglete az első, azért még ugyanúgy szeretjük őket és szeretünk tudni mindent, ami az életükben zajlik. Sajnos sok esetben a fáradtság, a sok teendő, munka és a gyerekek rutinjának, szokásaink a betartása mellett elfelejtük megkérdezni, hogy „Mi a helyzet Veled/Veletek?”. De tudniuk kell, hogy ha mesélnek magukról az érdekel minket és, ahogy időnk engedi meghallgatjuk őket.

2. Mi is szeretjük, ha megkérdezik tőlünk, hogy hogy vagyunk.

Nagyon jól esik egy Anyukának, de akár Apukának is, ha rákérdeznek nála, hogy hogy érzi magát? De nem csak az udvarias, kötelező kérdés, mint az angoloknál a „How are you?”, hanem az igazi, részletes választ váró hogy vagy. És igen. Valószínű elmeséljük, hogy minden szép és jó,a gyerek csodálatos, de nehéz, mert nem alszunk, nincs időnk és a többi és a többi.

3. Kérdezzenek bátran a gyerekeink hogyléte felől!

Lehet, hogy egy még nem szülőnek nincs is ennél unalmasabb téma a világon, de a mi életünkben igenis ez a legfontosabb. Hogy a gyerekeinkről mesélhessünk. Ígérjük, cserébe mi is végighallgatjuk a munkahelyi szorikat.  

4. Mi is szeretnék eljutni az összejövetelekre, de ez nem mindig egyszerű

Nincs is sokszor nagyobb vágya egy szülőpárosnak vagy egy szülőnek, hogy kimozdulhasson és felnőttek társaságában töltsön el egy estét. A barátok is nagyon várják az alkalmakat, hiszen ritkán sikerül összehozni. Szülők esetében az elindulás és a szervezkedés nem egyszerű. Egy gyermekes házban napokkal vagy akár hetekkel korábban megindul a szervezkedés, hogy ki hajlandó vigyázni a gyerekekre, Nagymamánál, Nagypapánál ott aludhatnak-e, ha igen ki viszi őket oda vagy ők eljönnek értük? Ha nem alszanak ott, akkor babysitter? Az mennyibe kerül? Meddig marad? Mikorra kell hazaérni? Mennyire messzire van az összejövetel? Hamar hazaérünk, ha baj van? És itt még nincs vége, hiszen a pici beteg lehet vagy csak lehet egy rossz napja, amikor nem szívesen hagyjuk hátra őket és belép a „gyermekem a prioritásom” rész.

5. Néha sajnos le fogjuk mondani a találkozót

Ha a fenti szituációk egyike történik meg, akkor le fogjuk mondani a találkozót. Ezt el kell fogadni és nem megharagudni emiatt. Sose azért nem megyünk valahova, mert nem akarjuk látni a barátokat, hanem mert közbejött valami. Ilyen szituációkban mindig Anyósom jut eszembe, aki mindg azt mondja nekünk: „Úgy csináljátok, ahogy Nektek jó!”

6. Ha eljutottunk az összejövetelre sem tudunk hajnalokig maradni

Bármennyire is szeretnénk, a szülőség nem jár kimenővel.  Míg a barátok a másnapjukat szervezhetik úgy, hogy aludhassanak és ne legyen más dolguk csak pihenni, hozzánk ugyanúgy reggel 6-kor jönnek a gyerekek és kezdődik a nap elölről.

7. Az életünk az evések, alvások, fürdetések köré épül

A gyerekeknek a napi rutinját ritka esetben merjük felborítani, mert nem mindenkinél, de sok családnál ez katasztrófába torkollhat. Értem ezalatt, hogy ha egy 3 éves nem kapja meg a délutáni alvását, akkor délután 5-re már világvége van. Ezért a vendégségbe jövést vagy találkozókat is csak ezen időpontok köré tudjuk igazítani.

8. Idő és energiahiányban szenvedünk.

Sok gyermekes párnak nincs elég ideje egymásra. Ezért, ha felszabadul nagyritkán egy-egy  hétvége, akkor lehet azt egymással fogjuk tölteni kettesben. Wellness hétvége, film maraton otthon, korán lefekvés és későig alvás, vagy csak szimplán azon dolgok behozatala, amire a hétköznapokon nincs idő. Ezért ritkábban tudunk elérhetőek lenni  a barátok számára.

 

Indexkép: Public Co képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja