SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne görcsölj ezen a 4 dolgon és boldog szülő leszel!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-20
Miután megszületik a gyermeked, elindul benned egy folyamat. Állandó aggódás és bizonytalanság. Jaj, csak el ne rontsam! Mi lesz, ha nem leszek jó anyuka? Vajon tudom majd, hogy kell felnevelni?
Ne görcsölj ezen a 4 dolgon és boldog szülő leszel!

Annyi kérdés cikázik ilyenkor a fejedben, hogy néha el is felejted, hogy milyen boldogan vártad a gyermeked. Ha a következő 4 dolgon nem görcsölsz, akkor hidd el, hogy sokkal boldogabb anyuka leszel!

1. Ne versenyezz, ne hasonlítgass!

Két kislány anyukájaként jól tudom, hogy ez milyen nehéz feladat. Milyen gyakran hallottam olyanokat, hogy „az én gyerekem ennyi idősen már szaladt”, „ó az én fiam ilyenkor már rég bilit használt”. És még folytathatnám a sort. Az én lányaim például viszonylag későn szoktak le a pelusról, de amikor elérkezettnek látták az időt, akkor 1 hét alatt elhagytuk és nem is volt gond többé vele. Ők akkor értek meg rá. Más máskor.

2. Ne akarj tökéletes lenni!

Szeretnéd, ha mindenhol illendően viselkedne. Szeretnéd, ha az asztalnál szépen enne. Szeretnéd, ha mindenkinek előre köszönne. Ne! Ne akard, hogy tökéletes legyen, és ne akarj te se tökéletes anyának tűnni! Ezzel csak feszültséget generálsz magatoknak, mert tökéletes szülő és tökéletes gyerek nem létezik. Ha folyamatosan azon agyalsz, hogy a te gyereked miért így vagy úgy viselkedik, akkor nem fogod tudni élvezni a vele töltött időt. Nem marad időd arra, hogy nevessetek önmagatokon, ha éppen valami balul sül el. Hidd el, hogy a gyermeknek is csak előnyére válik, ha megtanul nevetni önmagán. Ez később is jól jöhet.

3. Ne áldozd fel önmagad!

Amikor megszületik a gyermeked, akkor attól a perctől kezdve felelősséggel tartozol iránta. De ez nem azt jelenti, hogy önmagadat teljesen el kell nyomni. Egy gyermek csak akkor lesz boldog, ha az anyukája és az apukája is tud boldog lenni. Hogy lehetnél úgy boldog, hogy önmagaddal nem foglalkozol? Sehogy! Kell, hogy találj időt arra, hogy néha pihenj, kikapcsolódj és feltöltődj, hogy ezekből az energiákból a gyermekednek is tudj adni.

4. Ne hagyd, hogy a bűntudat beszippantson!

Az újdonsült anyukák gyakran túlzó elvárásokat támasztanak maguk elé. Az is előfordul, hogy a környezetedben élők támasztanak túlzó elvárásokat irányodba. Ne hagyd, hogy ez elhatalmasodjon. Bíznod kell önmagadban, bíznod kell abban, hogy ösztönösen tudni fogod, hogy mi a jó a gyermekednek. Biztos, hogy lesznek olyan dolgok, amik nem sikerülnek majd. Olyan is előfordul, hogy valamit nem jól csinálsz. Ismerd fel és próbáld újra. De ne büntesd és hibáztasd magad.

Ez a négy dolog talán nem tűnik soknak, mégis hatalmas előrelépéseket érhetsz el, ha betartod őket. Annyi dolog van, amin nap mint nap idegeskedhetsz, hogy ha nem figyelsz oda, akkor az idő elszalad, a gyermeked felnő és a legszebb éveiről maradsz le. Nevessetek, beszélgessetek, pihenjetek, hibázzatok, lássátok be, ha hibáztok, próbáljátok újra és újra, de a lényeg, hogy éljétek meg az anyaság minden pillanatát, hiszen ez az egyik legnagyobb ajándék az élettől.

Kép forrása: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja