SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Horgászat női szemmel: nem csak férfiaknak való és nem mindig magányos sport a horgászat!

Mayerné Répási Adrienn [cikkei] - 2020-07-08
A horgászatról nem tudtam sokat korábban. Kell hozzá egy pecabot és csali, meg sok türelem, csend, ami nem az én kenyerem hosszútávon. Mégis érdekelt, mi vonz annyi embert, köztük ritkán, de nőket is e tevékenységhez.
Horgászat női szemmel: nem csak férfiaknak való és nem mindig magányos sport a horgászat!

Kiskoromból volt némi emlékem arról, hogy apukám felpakol és nekiindul a nagyvilágnak. És persze a haszna is szembeötlő volt, mikor elkészült a finom halászlé, de ennyi.


A horgászfelszerelések útvesztőjében

Na de lehetőségem volt megízlelni a horgászatot közelebbről is, mikor férjem új pihenési módot, hobbyt választott. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyi eszköz, csali, ennyiféle dolog kellhet hozzá és nem csak be kell lógatni azt a botot, aztán kész is vagyunk. Mennyiféle horgászati mód van, jesszusom. Feeder, fenekezés, úszós, pergetés... Nem beszélve az árakról. Egy-egy minőségibb bot, egy kényelmesebb szék csillagászati összegekbe is kerülhet. Naivan azt gondoltam, nem egy költséges időtöltés. Hát ez a tézisem megdőlt. Mindig van új és más és jobb. Itt alkalmazható a "megtalálni az igazit" kifejezés. De nem az a szórakozás, melyre milliókat kell feltétlenül költeni. Egy kezdő felszerelést már megengedhet a legtöbb ember magának, utána már csak apróbb fizetnivalók vannak rendszeresen.

Nem könnyű megtalálni a legalkalmasabb felszerelést, a helyszínt, ahol fogás is van. Nem beszélve az egyéb, járulékos, fogyó termékekről, az etetőanyagokról és ki tudja mikről. Aztán nem lehet csak úgy lógatni és kész. Kell ám horgászjegy, vizsga is van. Már vannak horgászati termék influencerek, tesztelők is. Szóval egy egész iparág fejlődött a nagyszerű szabadidős tevékenység mellé. Kinőtte magát alaposan.

Persze eleinte csak azt láttam belőle, hogy újabb és újabb cuccok kerülnek haza férjem által. Ki- és bepakol. Nagymamaüzemmódba kapcsol és köt. Horgászzsinórra horgot például. Eltűnik fél napokra egyedül.

 

A természet mérhetetlen nyugalma

Na de hogy mit keres egy női, csacsogós blogon a horgászat? Van helye, higgyétek el! Nem kifejezetten a férfiak privilégiuma a horgászat. Egyre több nő próbálja ki és lesz a szerelmese, nem véletlenül. Nem a hal kifogása és az abból elkészült étel a vonzó benne, hanem az izgalom és nyugalom is egyszerre. A pihenés, a feltöltődés, a csend, a természetben ücsörgés.

Mikor első körben elmerészkedtem férjjel a nagy hal fogásra, akkor csak a sok cuccot tudtam érzékelni, majd a nagy semmit, a várakozást. Aztán egyre több dolog kezdett érdekelni. Melyik milyen halfajta, hogyan lehet megfogni. Idő hiányában nem jutottam el következő alkalommal, akkor tűnt csak föl, hogy majdnem hogy hiányzik. Hogy mi? Az a mérhetetlen nyugalom, az egész napos "semmittevés", a friss levegő, a természet megfigyelése. Kint lehet a legjobbakat olvasni, nem mellesleg. És bizony az első kifogott halpéldányom után néha a horgászat is.  Vérszemet kaptam (halszemet talán nem). A várakozás, mikor izgulsz, akad-e ma a horogra valami, a legmegfelelőbb-e a felszerelésed, esznek-e a halak, majd mikor kapásod van és fárasztasz, fárasztasz. Kicsit sport is, hiszen mozogsz közben, sokszor fárasztó. De jóval több is annál, ha észreveszed a szépségeit, érdekességeit.

A vicces pillanatok, mikor a hal telibe talál vízzel, amikor kiszednéd. Az izzasztó percek, míg meg nem látod a fogást közelről és a hálódba kerül végre, kar leszakadva, fárasztás után. Az apró dühöngések, amikor a hal az okosabb és meglóg. Az eltöltött idő, amikor az istenért nem akad, nem eszik a fránya és egy kapás sincs órákig. Az agyalás, hogy jót tettem-e csalinak? A közösen megélt pillanatok, a cinkos összenézések, a kéretlen és kért tanácsok, a beszélgetések, a természetesség, ahogy egy horgász fogadja a másikat és gond nélkül megkérdezi, van-e kapás, harapnak-e a halak...

Családdal is csoda klassz kimenni, remek közös időtöltés, bár kevésbé pihentető. Viszont roppant mód szórakoztató és tanító. A gyerekek megtapasztalják a természet közelségét, annak apró rezdüléseit, lecsendesednek vagy éppen jót szaladgálnak a friss levegőn. Kint a közönséges szendvics is finomabb, mint bármilyen királyi étterem étele. Lehet rajzolni, olvasgatni, szaladgálni, de be is szabad kapcsolódni a "halak etetésébe". Izgalmas nézni, ahogy fogják ki egyedül a saját kis pecabotjukkal a mini halakat, csillogó szemmel.

 

Nem kell, hogy ártsunk a halnak!

Nem az a sport, kikapcsolódás, ahol feltétlen ártani kell a halnak. Kellő tapasztalatokkal a hal épségben visszaengedhető a vízbe, mindenféle sérelem nélkül. Szóval hal és állatbarátoknak is!

Szóval hölgyeim, irány a párotokkal egy próbahorgászat! Remek lehetőség az együttlétre, akár családdal közösen is, egy jó hobbilehetőség. Nincs párja a baráti, közös pecának sem, mely közben meg lehet vitatni a világ dolgait is. A magányos, csendes horgászat közben pedig lehet csendet, nyugalmat magunkba szívni, élvezni az időt, olvasni akár...

Forrás: Re-ad blog

Re-ad blog

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: sherrisimpson / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja