SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az anyaság sötét oldala - nők, akik nem szeretik a lányaikat

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-06-11
Mi jut eszedbe arról a szóról, hogy "anyaság"? Boldogság? Önfeláldozás? Feltétel nélküli szeretet? Pedig a valóság igen gyakran nem is állhatna ezeknél a magasztos szavaknál távolabb.
Az anyaság sötét oldala - nők, akik nem szeretik a lányaikat

„A féltékeny anyák jelensége társadalmunk egyik legnagyobb tabuja, ami semmiképp nem összeegyeztethető azzal, amit az anyai szeretetről akarunk gondolni – különösen arról a szeretetről, ami az anyákat a lányaikhoz fűzi. Pedig attól, hogy agyonhallgatjuk, az anyai féltékenység jelensége nem lesz ritkább.” (Peg Streep, a Gonosz anyák című könyv szerzője)


A féltékeny anyák jellemzői
 

  • Mindig rossz volt a kapcsolatod édesanyáddal, de az okára soha nem sikerült rájönnöd?
  • Úgy érzed, versenytársat lát benned?
  • Nem érdeklődik az életed, a szakmai előmeneteled, a gyerekeid iránt?
  • Birtokolni akarja édesapádat, és nem engedi, hogy kettesben tölts vele egy kis időt?
  • Van egy olyan furcsa érzésed, hogy szeretné, hogy jól boldogulj az életben – de annyira azért mégse jól?

A féltékeny anya mellett felnőtt lányok mindig is abban a tudatban élik az életüket, hogy valami probléma van velük – de hogy pontosan mi, nem tudják. Nagy megkönnyebbülés, amikor felnőttként ráébrednek arra, hogy milyen kegyetlen játszmának voltak az áldozatai, s így talán az évtizedek óta hordozott terhet is le tudják rakni.


A feltétel nélküli anyai szeretet mítosza

Kultúránkban évezredek óta valamilyen magasztos, már-már szentekre jellemző kép él az anyákról: szeretetük feltétlen, önfeláldozóak, és bármit megtesznek a gyermekeikért. Pedig a kép ennél jóval árnyaltabb: a fennkölt eszméknek talán egyetlen anya sem tud megfelelni, és míg a többség azért törekszik arra, hogy gyermekeit a tőle telhető legnagyobb szeretettel és gondossággal nevelje, néhány anya a lányában önkéntelenül is inkább vetélytársat lát.

A jelenség nem új, beszélni azonban soha nem volt igazán illendő róla. Ma már a szakértők is úgy tartják, hogy a népmesékben menetrendszerűen megjelenő „gonosz mostoha” alakja valójában az anyák sötét oldalát testesíti meg: rájuk vetítették ki mindazt a gyűlöletet és féltékenységet, amely néhány nőt jellemzett a lánya felé, ám ezeket a szülőanyáról kimondani tabutörésnek számított volna.

Az így felnőtt lányok gyerekkoruktól fogva magukban keresik a hibát. Egy idő után rájönnek, hogy bimbózó nőiességük, iskolai vagy egyéb sikereik csak még jobban felbosszantják az anyjukat, ezért igyekeznek minél kevesebb okot adni a haragra. Azonban az, hogy a problémát anyjuk féltékenysége okozza, ilyenkor még fel sem merül bennük – csak felnőttként, gyakran terápia során jönnek rá minderre, és kerülnek a darabkák a helyükre.


Az anyai féltékenység öt lehetséges oka

Tudni kell azonban, hogy a lányára féltékeny anya önmagában nem gonosz. Érzéseiről nem tehet, ezeket maga előtt is titkolni próbálja. Legtöbbször az alábbiak közül valamelyik – gyakran hétköznapi vagy banális – ok áll a háttérben:


1. Az anya nárcisztikus vonásai

Nem mindegy, hogy az anya valódi nárcisztikus személyiségzavarban szenved, vagy csupán magán hordoz bizonyos nárcisztikus jegyeket: ez utóbbi nem pszichés zavar, hanem a mai, önmagunkat központba állító kultúra egy szinte természetes hozadéka. Dr. Karyl McBride, a Will I Ever Be Good Enough?: Healing the Daughters of Narcissistic Mothers (Leszek valaha elég jó? – A nárcisztikus anyák lányainak gyógyulása) című könyvében azt mutatja be, milyen egy énközpontú anya lányaként felnőni.

Amíg a gyermekeik kicsik, ezek az anyák mintegy kiegészítőként kezelik őket: olyanokként, akik az ő nagyszerűségüket bizonyítják, nem pedig különálló lények saját érzelmekkel. A lányok feladata ebben a leosztásban nagyjából az, hogy kövessék az anyjukat, de semmiképpen ne homályosítsák el őt.

„Normális esetben egy anya büszke a gyermekére, és azt szeretné, hogy sikeres legyen. A nárcisztikus anya azonban fenyegetést lát a lányában. Ha elvonja a figyelmet az anyjáról, megtorlásra, megszégyenítésre, büntetésre számíthat. Egy anya több okból lehet a lányára féltékeny: irigyelheti a fiatalságáért, a szépségéért, az anyagi javaiért, az eredményeiért, de akár a lánynak a saját apjával való kapcsolatáért is.”

(Olvasd el ezt is: Az önimádat fogságában – élet egy nárcisztikus szülővel)


2. Az anya változókorba lépett

Hétköznapi, és éppen ezért fájdalmasan gyakori történet: az anya épp akkor ér a menopauza időszakába, amikor a lánya nőiessége kiteljesedik. A változókort sok asszony nagyon rosszul éli meg: felszednek néhány kilót, kiszárad a bőrük, megritkul a hajuk, ezáltal pedig félni kezdenek a nőiességük, a szépségük elveszítésétől. Többé nem ők, hanem a lányuk vonja magára a férfiak figyelmét.

Mindezek mellett a menopauza idején jelentkező hormonális változások nagyon gyakran okoznak hangulatingadozásokat, depressziót – aminek igen sok esetben a hozzájuk legközelebb állók, elsősorban az egészről mit sem tehető lányaik az áldozataik.


3. Birtokolni akarja a férjét

Az alacsony önértékelésű nők gyakran csüngenek irracionális mértékben a férjükön. Mindenkiben fenyegetést vélnek felfedezni, és ez alól olykor a saját lányaik sem kivételek.

A nehéz természetű anyák lányai sokszor az apjukban lelnek természetes szövetségesre, amit azonban az asszony nem tűr. Férje pedig – a saját közönye vagy gyengesége miatt – egy idő után, „a családi béke megőrzése érdekében” maga is elutasítja a lány közeledését. A kamaszlány mindebből azt a következtetést vonja le, hogy őt nem lehet szeretni.


4. Irigyli a lányától a saját elszalasztott lehetőségeit

A mai fiatal nők előtt sokkal szélesebb lehetőségek állnak, mint anyáik előtt néhány évtizede: külföldön tanulhatnak, magasra juthatnak a szakmai ranglétrán, kitolhatják a gyerekszülés időpontját, és senki nem szólja meg őket azért, ha úgy döntenek, nem mennek férjhez, vagy egyedül vállalnak gyermeket.

Az egészséges anya mindennek örül, és támogatja a gyermekét, bárhogyan is alakítja a sorsát. A lelkileg beteg nők számára azonban ez feldolgozhatatlan. Az életre visszanézve láthatjuk, milyen lehetőségeket szalasztottunk el, és míg ezt normális esetben a helyén lehet kezelni, a féltékeny anya önkéntelenül is azt gondolja: ha neki nem sikerült, ne sikerüljön a gyermekének sem.


5. Érzelmileg elérhetetlen anya

Vannak olyan nők is, akik egyszerűen képtelenek a kötődésre és az őszinte szeretetre. Ennek gyökerei minden esetben a saját gyermekkorukban keresendők: őket is elutasították, ők sem kapták meg a biztonságot adó szeretetet, ezért nincs is mit továbbadniuk a saját gyermekeiknek.

A már felnőtt gyermeknek ebben az esetben két feladata van: egyrészt felismerni, hogy a történtekért nem ő felel, és felhagyni azzal a hiábavaló próbálkozással, hogy anyját megváltoztassa. Úgysem fog sikerülni. Másrészt jól teszi, ha szakember – pszichológus, terapeuta – segítségét kéri, mert szeretet nélkül felnőve félő, hogy a saját gyermekeinek sem fog tudni mást adni, mint ridegséget.

(Olvasd el ezt is: "Nem vagyok szerethető" - így érzi magát minden gyerek, aki távolságtartó anya mellett nő fel)

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Nuffer / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja