SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

MET előadás - tapasztalatok a kismama klubban

Tömör Elisabeth [cikkei] - 2015-06-12
Az előző héten egy Budapest melletti kisvárosban tartottam előadást, illetve egy kötetlen beszélgetést a MET-ről egy baba-mama klubban. Érdekes volt látni azoknak a kismamáknak a reakcióit, akiknek adott a szabadság, hogy a babájukkal lehetnek, és elég nyitottak is, hiszen eljöttek a beszélgetésre. A MET felszabadít, és kapukat nyit meg, erről most sem voltak kétségeim.
MET előadás - tapasztalatok a kismama klubban

A baba-mama klubban

Izgalmas volt a reggel, mikor is elindultam a fővárosból egy álmos kisvárosba, hogy a helyi baba-mama klubban összegyűlt tucatnyi anyukának mesélhessek a MET erejéről. A tükrös balett teremben tizenhárom mosolygós anyuka, és kétszerannyi hancúrozó, totyogó, mászó, nevető baba és kisgyermek várt engem. Az első húsz percben tartózkodtak, kóstolgatták az új információt, forgatták a szájukban, a fejükben, a szívükben, én pedig azon tűnődtem, mikor fognak megnyílni.  Érdekes volt látni, hogy ezek az alapvetően jól szituált, gyermekükre ráérő, az új ismereteknek teret adó kismamák, hogyan fogadták azt a terápiát, mely bármely problémájukra válasz lehet, de csak akkor, ha azt ők maguk akarják, mégpedig belső meggyőződésből.
 

A szőnyegen szétmancsolt szőlő esete

Már a beszélgetés elején előkerült a klasszikus kérdés, miszerint hogyan hat a MET, miért működik, hogyan kell ezt az egészet elképzelni. A legtöbb édesanyának gondot okoz az a mondat, hogy az izmainkban információk, emlékek, traumák tárolódnak el. Ez egy kicsit spirituálisan hangzik, pedig semmi köze ennek a ténynek az ezotériához, sőt az akadémikus orvoslás is elismeri a tényt, miszerint az izmok „emlékeznek”. Már éppen azon kezdtem el gondolkodni, hogy hogyan fogom gyorsan, érthető formában mindezt megfogalmazni a gyermekzsivaj közepette, ahol a figyelem fókusza természetesen nem mindig tudott a beszélgetés témájára koncentrálni. Szerencsémre az egyik togyogós rózsaszín szoknyás kis királylány hamar a segítségemre sietett, mikor is egy szőlőszemet elejtett. A mézédes gurulós gyümölcsöt csak édesanyja villámgyors mozdulata mentette meg a szőnyeg általi, pacsmagolós haláltól. Ekkor megvilágosodtam, és elmeséltem az anyukáknak, hogy az izmok ugyanúgy emlékeznek, mint a szőnyeg a szőlőre. Fel lehet takarítani a magokat, az édes lét, ki lehet szedni a szőnyeg szálai közé préselődött gyümölcshúst, de a halvány folt attól még ott marad. Valahogy így van ez az izmokkal és a bennük tárolt információkkal. Ez volt az a pont, amikor úgy éreztem, hogy valami átment. Az anyukák közelebb nyomultak hozzám, és beszélgetés kezdődött, valódi problémákról. Az egyik kisbaba nem akar enni, a farmerbe öltözött kismama nem tud szabadulni a szülés utáni depresszió börtönéből, a harmadik anyuka a császármetszés utáni félelmeivel szeretett volna végre szembenézni.
 

Ami benned zajlik, az a babádon látszik

Amikor már elég nyitottak és befogadóak voltak az édesanyák, akkor végre megértették, mit üzen a MET: őszinteséget és bizalmat. El kell jutnunk addig a felismerésig, hogy a problémák minket segítenek, jelek, melyek mentén végre változhatunk. Az az édesanya, aki tisztában van a saját értékeivel, őszintén bízik magában és a kisbabájában, harmóniában él a világában. Akkor pontosan tudja, hogy a babája azért nem eszik, mert éppen nem éhes, és nem kap idegösszeomlást akkor sem, ha aznap többet sír a pici. Tudja, mit kell tennie, ismeri önmagát, és a benne lévő stabilitás ad erőt a mindennapokhoz. A kicsi baba, de még a kisgyermek is olyan szoros szimbiózisban él az édesanyjával, hogy annak rezgéseit, lelki gyötrelmeit és vívódásait mind-mind érzi, átéli. Ha túl sok neki, sír, ezzel is tudatva, hogy kibillent a mérleg. Ha tudjuk azt, hogy a bennünk zajló problémákat a babák, kisgyermekek visszatükrözik, könnyebb a változás. Persze itt a klubban is volt, akiben felháborodást keltett ez a gondolat, neki még nehéz volt elfogadni a felelősséget, ami az édesanyák sajátja. A MET élni tanít, utat mutat, hiszen az izmokból kioldott feszültségek felszabadítóan hatnak ránk, legyen szó nem evésről, depresszióról, vagy félelmek oldásáról. Éppen ezért a MET nem is egy mindenre jó terápia, inkább életstílus, amikor is csak rajtunk múlik, hogy megengedjük-e magunknak a változást. Ha megértjük a probléma okát, akkor pedig nem szükséges a további tüneti kezelés, gyökerestül tudjuk „kihúzni” a méregfogat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja